Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Stranci se pitaju: 'Zašto Hrvatska ima tako čudan oblik?'

Lastavica ili zmaj? Na neobičan oblik teritorija Hrvatske njeni stanovnici često i zaboravljaju, ali strancima još budi znatiželju.
19. rujna 2020. u 07:00 233 komentara 49483 prikaza
Foto: Shutterstock

Jedan od korisnika društvene mreže Quora pitao je zna li netko zašto Hrvatska ima tako čudan oblik. Pomoći su mu pokušali mnogi pa je tako dobio različite odgovore.

Dok su mu neki objašnjavali kako je za nesvakidašnji oblik teritorija kriva bogata i dramatična povijest koja je prepuna ratova, drugi su mu odgovorili kako to nije ni bitno jer je Hrvatska svejedno jedna od najljepših zemalja svijeta. Nekolicina je pisala kako se o Hrvatskoj zna premalo, a upravo su Hrvati razlog zbog kojeg nije došlo do potpune invazije Turaka u Europu. 

Društvenim mrežama se širi snimka jako prljavog autobusa koji djecu iz zagrebačke škole pogođene potresom prevozi u drugu školu svaki dan.

Zabavniju stranu ovog pitanja vidjeli su oni koji su napisali kako ih oblik Hrvatske podsjeća na zmaja ili pak lastavicu, a u komentarima se povela i kraća rasprava.

Dok neki Hrvatsku vide kao umiljatu lastavicu, drugima mentalitet države više odgovara onom snažnog zmaja. Hrvatska je zemlja koja je evoluirala, a više se ne nalazi tamo gdje je bila originalno jer je dosta zemlje izgubljeno ili pak dobiveno kroz povijest – jedini je odgovor stigao od Hrvata koji je rekao da je objašnjenje poprilično jednostavno.

SJAJAN POSLOVNI POTEZ Kakva čast! Stranci oduševljeni Hrvatskom: Jedno od najljepših mjesta na svijetu! Zagreb - Kakav je bio nekada treća generacija Najstarija pekara otvorila se iste godine kad i Esplanada, Zoološki vrt i kino Balkan Bilježnica, kalkulator... Ako ste išli u školu osamdesetih, možda ćete se sjetiti ovog pribora za školske klupe!
Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Inmerps mod aZ:

  Pokrali su nam teritorij prvo Turci, a kasnije Srbi. Zato smo konoavni kao lastavica.

 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Vrlo jasno je da nije bilo Turskih osvajanja da bi Bosna i Hercegovina bile dio Hrvatske kao što su Dalmacija ili Slavonija, sve jasno.

 • Avatar Uzdanica hbz
  Uzdanica hbz:

  Lijepa naša Hrvatska ima ovakav izgled zbog krvavog bravara i njegovih zločinaca. To je jedna i jedina istina.1945 god.ovaj smrad je napravio što je napravio ali ostala je u obliku zmaja i ona je upravo to.