Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

Može li EU regulativa pratiti tempo ICT-a?

Combis osigurao novac EU za projekt razvoja ICT usluga za poboljšanje energetske učinkovitosti
28. studenoga 2017. u 11:06 0 komentara 229 prikaza
Mladen Maras
Foto: PR

ICT tvrtke mogu računati na potpore Europske unije za razvoj svojih usluga, ali samo ako su fokusirane na razvoj usluga i rješenja u industriji zdravlja, energije, prometa, sigurnosti te hrane i bioekonomije. Jedan od recentnih uspješnih primjera europski je projekt razvoja ICT usluga u energetici koji je osigurala tvrtka Combis.

Tomislav Bronzin IT može bolje! Smanjite birokraciju, vratite mogućnosti ulaganja u R&D

ICT sektor u Hrvatskoj jedan je od najbrže rastućih sektora, s najvećom dodanom vrijednosti i trendom rasta zapošljavanja i izvoza. Prema podacima Hrvatske udruge poslodavaca, ovaj sektor godišnje raste 7-8 posto u prihodima, što je 2-3 puta više od stope rasta BDP-a.

Fondovi EU svakako su prilika za financiranje ICT projekata, a trenutačno je sveukupno na raspolaganju 200-300 milijuna eura do 2020. godine za istraživačko-razvojne projekte.

Dosadašnja praksa pokazala je kako je “dio kolača” iz fondova Europske unije relativno nedostupan ICT sektoru u Hrvatskoj, što nas, uz Cipar, čini jedinom članicom EU koja nema ICT kao vertikalnu industriju u strategiji pametne specijalizacije. Zbog toga ICT tvrtke ne mogu povlačiti novac izravno, nego samo kao dio već spomenutih pet vertikalnih industrija: zdravlje, energija, promet, sigurnost, hrana i bioekonomija.

IoT i Cloud u energetici

Jedan od recentnih primjera uspješne suradnje EU i ICT-a projekt je tvrtke Combis. Combis je tako osigurao nepovratna sredstva Europske unije za projekt “Poboljšanje efikasnosti prerađivačke industrije kroz istraživanje i razvoj inovativnih ICT usluga za povećanje energetske učinkovitosti - ComEnergy”. Kroz ovaj projekt Combis će, zajedno uz partnere na projektu, u sljedeće tri godine razvijati platformu za internet stvari (IoT), naprednu analitiku za veliku količinu podataka i aplikacije namijenjene praćenju energetske potrošnje i ambijentalnih uvjeta, ali i portale za upravljanje podacima. Sredstva su osigurana prijavom u okviru poziva za dostavu projektnih prijedloga “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja” unutar Europskog fonda za regionalni razvoj. Kroz ovaj projekt Combis će u budućnosti s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) i tvrtkom ASR Grupa osigurati značajan iskorak (financijski, ljudski i tehnički) u istraživanju i razvoju novih mogućnosti interneta stvari (IoT) i tehnologija u oblaku (Cloud).

Sustav nadzora državne granice unapređuje ENT kao nositelj konzorcija Zaštita Pametne tehnologije za bolji nadzor državne granice

Nov pristup starom problemu

“Rješenja na kojima radimo imaju za cilj pomoći tvrtkama prerađivačke industrije da steknu uvid u potrošnju energije, uspoređuju rad uređaja u proizvodnji te prate i analiziraju njihovu potrošnju u radu i mirovanju. Samo praćenje potrošnje energenata i sustava za upravljanje energijom bazirano na inovativnim rješenjima i tehnologijama za potrebe industrije nije još sasvim zaživjelo, zbog čega se ovdje nazire zaista veliki tržišni potencijal”, komentira Mladen Maras, direktor sektora razvoja i integracije aplikativnih rješenja u Combisu, te ističe kako je jedinstvenost (a time i prednost) ovog rješenja što je prvenstveno razvijen za potrebe proizvodnje.

Industrijska upotreba energije odgovorna je za 72 posto potrošnje u EU, podaci su Industrijske strategije RH 2014. - 2020. i posljednjih 30 godina pokušavaju se eliminirati barijere i posljedično umanjiti potrošnja energije. Međutim, još uvijek postoje razne prepreke u implementaciji rješenja za smanjenje potrošnje energije poput nedostatka informiranosti javnosti i poslovnog sektora, visokih inicijalnih ulaganja u opremu te navika potrošača. Iako se svjesnost o obnovljivim energijama povećava, nedostaje razumijevanje kako ih koristiti u praksi. Zato je cilj ovog projekta razvoj znatno poboljšane usluge u odnosu na danas dostupne na tržištu, kao i novi moduli usluga koji će rješavati pitanje sakupljanja, analiziranja i planiranja potrošnje energije u proizvodnji te ostalih parametara koji mogu doprinijeti optimizaciji potrošnje energenata u prerađivačkoj industriji.

– Na tržištu postoji potreba za pametnim energetskim rješenjima u proizvodnoj industriji. Cilj nam je, u suradnji s partnerima, kreirati značajan potencijal za istraživanje i razvoj interneta stvari (IoT) i Cloud tehnologija, čime bi se kreirale i nove usluge na tržištu, ali i nova zapošljavanja, što bi svakako doprinijelo hrvatskom gospodarstvu – zaključuje Maras.

Pogledajte i video o 5 najboljih mobitela 2017.:

PR 3 preduvjeta Kako dobiti najviše od PR stručnjaka Sigfox World Iot Expo Internet stvari Kad fizički objekti dobiju glas i ožive Elektronički otisci Kako podatkovna znanost pomaže hrvatskom turizmu
BEZ IMALO MUKE
Otkrila kako se riješiti plijesni na rubovima tuš-kabine, a svi su oduševljeni
Argentum
Ljeto u svim bojama
Znate li da je fotogeničnost samo mit? Otkrivamo kako zapravo uvijek možete biti 'lijepi'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.