Naslovnica Tech/Sci Znanost

Matične stanice u svemiru - organi brže rastu bez gravitacije

Znanstvenici su u svemiru uzgajali različite tipove plućnih stanica u kontroliranim uvjetima i proučavali učinke gravitacije na rast i specijalizaciju stanica
13. kolovoza 2018. u 10:42 2 komentara 360 prikaza
organi u svemiru
Foto: NASA
Pogledajte galeriju 1/2

Transplantacija organa spašava živote, a Hrvatska je – što bi mnoge moglo pozitivno iznenaditi – po doniranju i transplantaciji u svjetskom vrhu.

NASA uspješno lansirala letjelicu koja će istraživati Sunčevu atmosferu Sonda Parker NASA uspješno lansirala letjelicu koja će sedam godina istraživati Sunčevu atmosferu

Naravno, proces je jako složen, mnogo toga može poći po krivu, a i liste čekanja su duge. Jedno je od mogućih rješenja uzgoj novih organa uz pomoć matičnih stanica koje se ugrađuju u stare oštećene organe, a znanstvenici čak istražuju mogućnost uzgoja u svemiru, odnosno u uvjetima mikrogravitacije, za koje se pokazalo da mogu biti pogodniji za upravljanje matičnim stanicama – nespecijaliziranim stanicama koje se mogu pretvoriti u više od 200 tipova ili razvojnih stadija stanica u odraslom ljudskom organizmu, što omogućuje njihovu upotrebu za liječenje oštećenja obnavljanjem.

organi u svemiru
1 / 7
Polijetanje letjelice Sojuz MS-09

Skupina znanstvenika tako je nedavno izvela pokus u svemiru poslavši na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) više uzoraka plućnog tkiva kako bi istražili učinke dugih svemirskih letova na zdravlje astronauta. Iako su astronauti u fokusu istraživanja, rad ima širu medicinsku korist.

Jupiter Studija Znanstvenici tvrde: Riješen je misterij Jupiterovih obojenih pojaseva

– Ovo istraživanje pomaže u zemaljskim pokušajima razvoja kompleksnog bioinženjeriranog tkiva koje može biti korišteno za popravak oštećenih organa ili smanjenje odbacivanja organa – kažu autori studije.

organi u svemiru | Autor : NASA Foto: NASA

Znanstvenici su u svemiru uzgajali različite tipove plućnih stanica u kontroliranim uvjetima i proučavali učinke gravitacije na rast i specijalizaciju stanica. Pritom su kao nosač (scaffold) upotrijebili tkiva ljudskih pluća koja su decelularizirana. Riječ je o oštećenim plućima iz kojih je ispuštena krv te uklonjene stanice, nakon čega je ostala samo struktura organa. Takav nosač može se potom ponovno “postaničiti” odabranim plućnim stanicama, čime nastaje novo plućno tkivo. Voditeljica istraživanja Joan Nichols s medicinskog odjela Sveučilišta u Teksasu rekla je kako bi u budućnosti moglo biti korisno uzgajati čiste matične stanice u mikrogravitaciji i potom ih prenositi na nosač na Zemlji kako bi se ovdje uzgojila čitava pluća, što bi moglo olakšati transplantaciju. Međutim, upozorava, od toga nas dijeli puno godina.

Mars Prvi dokaz Novo veliko otkriće na Marsu: Ispod površine Crvenog planeta pronašli tekuću vodu

Dr. Dinko Mitrečić, voditelj Laboratorija za matične stanice, navodi kako se pokazalo da bi smanjena gravitacija mogla pomoći u smislu da poveća umnažanje nediferenciranih (matičnih) stanica, koje se, u slučajevima nekih tkiva, lakše i brze umnožavaju bez gravitacije. Naše stanice, kaže, evolucijski su milijunima godinama naviknute živjeti u uvjetima u kojima na njih djeluje gravitacija, koja je potrebna za diferencijaciju i nastanak zrelih stanica.

– U svemiru ih tako držimo u stalno nediferenciranom stanju, onom koji ih potiče na umnažanje, pa bi ih onda povratak na Zemlju doveo u stanje da se diferenciraju i daju krajnja tkiva – kaže Mitrečić.

Mjesec Što bi bilo drugačije Kakav bi bio život na Zemlji da nema Mjeseca?

Na našem planetu matične se stanice pričvršćuju jedne za druge, podijele se nekoliko puta i potom sazru u napredno tkivo gotovo odmah poslije toga. S druge strane, u svemiru matične stanice dulje ostaju “čiste” i nezrele – ili, kako kaže Joan Nichols, dulje ostaju matične.

>> Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

[video: 26181 / Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...]
Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • midea:

    poslali u svemir ???????, kakav svemir ??? ne pišite gluposti , nitko ne leti i ne boravi na nekakvoj internacionalnoj svemirskoj stanici , sve su to gluposti , propaganda . NASA = najveća masonska organizacija