Naslovnica Tech/Sci Znanost

Kina najvećim radioteleskopom kreće u potragu za izvanzemaljcima

U međuvremenu, ovaj će se teleskop koristiti za istraživanje svemira i za otkrića nekih novih nebeskih tijela
15. listopada 2015. u 17:19 2 komentara 1550 prikaza
svemir
Foto: Reuters/PIXSELL

Kada 2016. divovski kineski radioteleskop FAST bude dovršen, imat će “tanjur” promjera 500 metara i tako postati najveći i najsnažniji radioteleskop na svijetu. Bit će puno osjetljiviji na slabašne signale koji dolaze iz dubokog svemira, za koje se vjeruje da ih emitiraju inteligentna bića. Do sada je s promjerom tanjura od 300 metara najveći radioteleskop bio onaj u Portoriku.

Taj tanjur neće biti podignut iznad zemlje, već će biti smješten u dolini koja je prirodno oblikovana u poluloptu u zabačenom dijelu provincije Guizhou, a okolni reljef osiguravat će da rad teleskopa ne ometaju radiosignali emitirani sa Zemlje. Tanjur će visjeti na golemim stupovima nešto iznad zemlje, a operatori će ga moći i okretati kako bi što bolje hvatao signale iz različitih dijelova svemira.

Kineski se znanstvenici nadaju da bi FAST mogao detektirati signale koje odašiljaju izvanzemaljci u nekim udaljenim galaksijama, no ne očekuju da bi se to moglo dogoditi tako brzo. U međuvremenu, ovaj će se teleskop koristiti za istraživanje svemira i za otkrića nekih novih nebeskih tijela poput planeta, pulsara...

>> Za put u svemir robotske lignje i voda iz asteroida

>> Svemirski teleskop Hubble slavi 25. godišnjicu

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • Avatar Juki
    Juki:

    Dragi Luka, pa kako možeš takve senzacionalističke vijesti preposovati? Zar VL zaista nema novinara sa barem minimumom znanstvenog obrazovanja ili interesa pa da kvalitetno obradi ovakve teme?

  • Avatar d-ano
    d-ano:

    u pogresnom smijeru su upravili teleskop,,trebaju ga upravit prema hrvatskoj,,,,prema zagrebu ,,,prema saboru..