Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MNOGI ZAPNU

Bez ovih prvih koraka nemojte koristiti novi mobitel

mobitel
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
20.11.2017.
u 11:11

Sljedeći je korak najčešće odabir mreže preko koje se spajate na internet. E, tu ćemo malo stati i ući u detalje jer to je jedna od najvažnijih postavki kod koje mnogi zapnu – ili si zakompliciraju život jer nisu shvatili o čemu je tu točno riječ

Kada po prvi put uključite mobitel, prvo što će vas pitati jest: na kojem jeziku želite s njim komunicirati? Kolikogod dobro govorili engleski (ili neki drugi strani jezik) svejedno preporučujemo da odaberete hrvatski jezik. Jest da ćete tako ostati bez nekih od najnaprednijih mogućnosti („pametni“ virtualni asistenti kao što je Appleova Siri, Google Assistant ili Samsungov Bixby govore samo engleski i još par velikih svjetskih jezika; „male“ jezike kao što je hrvatski neće znati još godinama) ali ćete si pojednostaviti stvari jer će vaš „pametni“ mobitel znati prikazati informacije u razumljivijem obliku (primjerice, datum 7. listopada neće pisati kao 10/7) te lokalne informacije (vremensku prognozu, stanje na cestama…).

Slijedeći korak je najčešće odabir mreže preko koje se spajate na internet. E, tu ćemo malo stati i krenuti u detalje jer to je jedna od najvažnijih postavki, kod koje mnogi zapnu – ili si zakompliciraju život, jer nisu shvatili o čemu se tu točno radi.

Dva su načina na koji se možete spojiti na internet: preko mobilne mreže ili Wi-Fi-ja. Mobilna mreža je ona ista preko koje ostvarujete i pozive: drži ju operater (T-Mobile, Vip ili Tele2). Kad ju uključite, sve se odvija automatski. Mobitel sam bira najbržu raspoloživu vezu.

Korištenje mobilne mreže za internet se plaća – baš kao i pozivi. Problem je u tome što smartfoni i sami komuniciraju s internetom, bez vašeg znanja. To je OK, jer bez interneta ne bi bili baš smart (s njega crpe i na njega spremaju podatke). No to im treba ograničiti jer se inače lako može dogoditi da smartfon sam potroši količinu podataka koja je uključena u mjesečnu tarifu koju plaćate mobilnom operateru.

Spas je – Wi-Fi. On je u pravilu besplatan i brži od mobilne mreže.

Wi-Fi je lokalna mreža, što znači da ju možete koristiti na ograničenom prostoru, primjerice u stanu ili uredu. Najčešće treba upisati zaporku da se spojite na nju. Kad ju jednom upišete, mobitel će ju zapamtiti i automatski se spojiti na tu Wi-Fi mrežu svaki put kada se s njom susretne (i spojiti se natrag na mobilnu mrežu kada nestane Wi-Fi signala).

Zaključak je: kada god možete, koristite Wi-Fi, on je besplatan i brži. Koristite ga kod kuće, na poslu, kod rodbine i prijatelja, u kafićima… Ipak, nemojte ga koristiti pod svaku cijenu: naime, postoje besplatne Wi-Fi mreže kojima je jedina svrha da izmame vaše podatke (namjerno ili zato što su zaraženi zloćudnim softverom, nalik na viruse). Nema puno takvih „zloćudnih“ Wi-Fi mreža, ali dobro je znati da postoje…

Ključne riječi

Komentara 2

RA
ravenna
08:12 02.02.2018.

aplauz za autora teksta...otkrio je toplu vodu

DU
Deleted user
20:53 01.02.2018.

Prvo azurirati mob! Drugo instalirati malwarebyte! Trece nauciti sta je xda za android.... Sve drugo je..ogrizak jabucice...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije