Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Huawei organizirao posjet 5G logističkom centru za studente koji su završili program Seeds for the Future

Huawei
Foto: Huawei
1/4
31.10.2022.
u 11:36

Huaweijev Europski logistički centar za opskrbu (ESC) u Mađarskoj uz pomoć 5G tehnologije, umjetne inteligencije i proširene stvarnosti postiže 60.000 isporuka mjesečno. Transportna vozila koja upravljaju bez ljudske intervencije i obrada slika kontrolirana umjetnom inteligencijom proširene stvarnosti pomažu u logistici, proizvodnji i kontroli kvalitete.

Huawei Technologies Hrvatska organizirao je posjet 5G Europskom logističkom centru za opskrbu (ESC) u Mađarskoj za studente koji su uspješno završili ovogodišnji Seeds for the Future program koji je u Hrvatskoj pokrenut 2019. godine temeljem Memoranduma o razumijevanju i suradnji između Huaweija i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Studenti su tijekom edukacijskog programa Seeds for the Future imali priliku učiti o naprednim tehnologijama kao što su 5G, umjetna inteligencija, računarstvo u oblaku, a u logističkom centru vidjeti kako stvari funkcioniraju u praksi. ESC je pokrenut 2021. godine kao prva europska industrijska upotreba privatne 5G mreže u stvarnom okruženju i najveći je takav objekt izvan Kine. Centar opskrbljuje više od 50 zemalja Huawei proizvodima i zapošljava više od 2000 ljudi.

Foto: Huawei

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić, posjetio je centar zajedno sa studentima i tom prilikom poručio:

Suradnja između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine počela je još 2019. godine kada je s Huawei Technologies potpisan Memorandum o suglasnosti o suradnji u okviru programa obrazovanja i obuke usmjerenog na industriju, inovacije i tehnologiju “Seeds for the Future”. Ovo je četvrta generacija izabranih stipendista iz Hrvatske koja je postala dijelom globalne inicijative stipendiranja i razmjene studenata u kojoj sudjeluje više od stotinu zemalja diljem svijeta. Sudjelovanjem u ovom programu 29 studentica i studenata imali su priliku iz prve ruke dobiti jedinstveni uvid u istraživanja i razvoj novih tehnologija. Okruženje u kojem su stjecali znanja i iskustva bilo je multikulturalno, a posebna pozornost bila je usmjerena na poticanje međukulturalnih digitalnih vještina i društvene odgovornosti i inkluzije. Cjelokupna edukacija zaokružena je posjetom 5G Europskom logističkom centru za opskrbu (ESC) u Mađarskoj gdje su studenti uživo mogli vidjeti kako izgleda budućnost“.

Digitalna transformacija ESC pogona uvedena je na način da rješenja Industrije 4.0 podržavaju rad logistike i proizvodnje opskrbnog centra. Nakon uspješnog ulaganja u digitalizaciju, samoupravljajuća transportna vozila u kombinaciji s obradom slika vođenom umjetnom inteligencijom proširene stvarnosti svakodnevno pomažu u logistici, proizvodnji i procesima kontrole kvalitete.

Foto: Huawei

Uvođenjem tehnološkog razvoja, učinkovitost pogona koji obrađuje između 50.000 i 60.000 pošiljaka mjesečno je porasla za više od 30%-40%, a vrijeme kašnjenja gotovo da i ne postoji zahvaljujući cloud-u i 5G tehnologiji koji omogućuju brz prijenos podataka. Viličari u odjelu logistike spojeni su na server putem 5G mreže, a snimke s njihovih kamera prenose se do centralnog računala koje im izračunava put kako bi mogli sami upravljati.

Korištenjem ovih vozila, proces rukovanja je potpuno automatiziran od dolaska do skladištenja, kao i od prikupljanja i transporta dijelova do montažnih mjesta.

Studente je kroz tvornicu proveo Tamas Boday, direktor za rješenja u Huaweiju:

Huawei je kao globalni lider ICT industrije fokusiran na razvoj cijele industrije u budućnosti, stoga naši kolege iz istraživanja i razvoja svakodnevno rade na poboljšanju najnovijih tehnologija. Jako nam je drago što su studenti koji su pohađali Seeds for the Future u Hrvatskoj posjetili ESC. Centar predstavlja korištenje 5G tehnologije u praksi u modelu Industrije 4.0 koje donosi izvanredan rezultat. Iskreno se nadamo da će studenti posjetom dobiti uvid u proizvodne i logističke procese budućnosti.”

Huawei kao vodeći svjetski pružatelj infrastrukture i pametnih uređaja informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) aktivno radi na tehnološkim inovacijama u području 5G-a, oblaka i umjetne inteligencije, kao i razvoju ICT talenata diljem svijeta pokretanjem globalnih edukacijskih programa kao što je Seeds for the Future.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije