Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOPIS

Google prisiljava proizvođače da koriste posljednju inačicu Androida?

Google
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
19.02.2014.
u 09:17

Podaci objavljeni krajem siječnja pokazali su da samo 1,4 smartphonea s Androidom koristi posljednju inačicu

Posljednja verzija Googleova operativnog sustava Android, 4.4 KitKat, nije pretjerano uspješna. Čini se da je Google tom problemu fragmentacije odlučio doskočiti novim pravilom - proizvođači smartphonea poput Samsunga, HTC-a, LG-ja, ZTE-a i Motorole moraju koristiti upravo tu verziju Androida.

Kako prenosi Mobile Bloom, Google je dopis s tom porukom poslao najmanje jednom proizvođaču uređaja s Androidom. U dopisu se navodi kako proizvođači imaju devet mjeseci da na nove proizvode stave najnoviju inačicu Androida nakon javnog predstavljanja.

Ne postupe li u skladu s time, proizvođači neće moći isporučivati svoje uređaje s osnovnim Googleovim aplikacijama, uključujući Maps, Now i možda čak Google Play. Ovaj bi dopis mogao označiti kraj povoljnih smartphonea s Androidom, jer novije inačice tog operativnog sustava zahtijevaju snažnije uređaje.

Podaci objavljeni krajem siječnja pokazali su da samo 1,4 posto smartphonea s Androidom koristi posljednju inačicu. S druge strane, čak 80 posto iPhonea opremljeno je posljednjom inačicom Appleova operativna sustava iOS 7, a KitKat je predstavljen samo nekoliko tjedana nakon predstavljanja iOS-a 7.

>> Koji je mobilni operativni sustav najbolji za vas?

Komentara 2

Avatar fidelio
fidelio
09:50 19.02.2014.

Ne stoji da novija inačica Androida zahtjeva jače i skuplje mobitele. Izvedba zadnje inačice 4.4 (KitKat) je zapravo bolja nego prethodnika i radi i na uređajima sa samo 512MiB memorije. A nabaviti novi smartphone bez toliko memorije je trenutno prilično teško.

HO
homer21
10:16 19.02.2014.

Ni ja se ne bi složio da ova inačica androida zahtijeva snažnije uređaje, na mojem zte blade-u iii radi perfektno, a prisjetimo se da je isti (novi) koštao cca 800-1300kn prije godinu dana. 4-tvorka koja god da je (4.0-4.4) radidi na danas, relativno slabijim uređajima i jako jeftinim smartphone-ovima, a 5-ica je ta koja bi mogla predstavljati problem, a i to je upitno kakva će uopće biti, vjerojatno kopija 4 s malim izmjenama. Google je vjerujem već sam sebi dosadan jer više ne donosi "nikakve" novitete niti izmjene u Android.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije