Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Astronomi uzbuđeni zbog otkrića: 'Možda je mjesec, no tko zna, možda je nešto drugo'

"Rekao bih da nam je to do sada najbolji kandidat za egzomjesec", kazao je Kipping.
30. srpnja 2017. u 17:05 1 komentara 7363 prikaza
Foto: NASA/JPL-Caltech

Skupina astronoma predvođena profesorom Davidom Kippingom sa sveučilišta Columbia u New Yorku vjeruje da je otkrila prvi poznati mjesec izvan Sunčeva sustava - egzomjesec, prenosi BBC.

Planet Zemlja MISTERIOZNI SVEMIR Ova tri strašna događaja značila bi kraj života na Zemlji

Ukoliko se otkriće potvrdi, taj egzomjesec bit će zabilježen kao objekt u orbiti veličine i mase Neptuna koji kruži oko planeta veličine Jupitera, ali s 10 puta većom masom.

Signal je uhvatio NASA-in svemirski teleskop Kepler, a slijede daljnja istraživanja pomoću najvećeg svemirskog teleskopa Hubble koji kruži oko Zemlje brzinom od osam kilometara u sekundi. Bilo bi to kao da automobilom prijeđemo udaljenost od Istočne do Zapadne obale SAD-a u 10 minuta.

Astronomi su do danas otkrili više od 3000 egzoplaneta - planeta koji kruže oko zvijezda izvan Sunčeva sustava. Lov na egzomjesece - objekte u orbiti koji kruže oko tih udaljenih planeta odvijala se paralelno s lovom na egzoplanete, no do sada su ti izvansolarni sateliti bili izvan dohvata sadašnje tehnologije.

Kipping, koji je "većinu odraslog života posvetio potrazi za egzomjesecima", vrlo je oprezan prema mogućem otkriću egzomjeseca.

"U ovom bismo ga trenutku naprosto opisali kao nešto što bi odgovaralo mjesecu, no tko zna, možda se radi o nečemu drugom", kazao je Kipping.

U potrazi za egzomjesecima, astronomi tragaju za smanjenjem - zamućivanjem svjetlosti zvijezde prilikom prolaska - tranzita planeta.

"Vrlo smo uzbuđeni (...) ali sve dok ne primimo mjerenja s Hubblea, izgledi da se radi o egzomjesecu su 50:50", dodao je Kipping.

Mjesec kandidat je poznat kao Kepler-1625b i uočen je oko zvijezde udaljenje oko 4000 svjetlosnih godina od Zemlje. Zbog njegove veličine, članovi istraživačkog tima su ga nazvali "Nept-moon"

"Rekao bih da nam je to do sada najbolji kandidat za egzomjesec", kazao je Kipping.

BepiColombo BepiColombo ESA predstavila svemirsku letjelicu za Merkur - put će trajati 7 godina Raketa SVEMIRSKI CENTAR BAJKONUR Rusija u orbitu poslala rekordna 72 satelita Slijetanje na Mjesec Rođendanski dar Legendarna izdanja: Povijesni trenutak kada je čovjek sletio na Mjesec
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • midea:

    Svemirski teleskop Hubble???? Hubble ne postoji , izmišljotina za izvlacenje novaca poreznih obveznika , neka opovrgnu ovu moju konstataciju tako da okrenu teleskop prema navodnoj zemaljskoj kugli i uslikaju kliker na kojem globusari tvrde da živimo !