Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKORISTILI SUNCE

Solarni zrakoplov Solar Impulse "odradio" prvi međunarodni let

Ivo Iličević
Marko Lukunić
14.06.2011.
u 12:51

Projekt Solar Impulse počeo je još 2003. godine s budžetom od 90 milijuna eura, a na njemu su radili švicarski i belgijski inženjeri

Solarni zrakoplov u petak je napajan sunčevom energijom "odradio" prvi međunarodni let, javlja Reuters, i pokazao kolike su mogućnosti putovanja zrakom bez ikakvog zagađenja.

Solar Impulse, kako je nazvan ovaj solarni zrakoplov, poletio je u petak ujutro iz Payernea na zapadu Švicarske i sletio u Bruxelles 13 sati kasnije.

- Cilj nam je bio demonstrirati što se sve može izvesti s postojećom tehnologijom kada se koristi obnovljiva energija - objasnio je tijekom leta Reutersu suosnivač projekta i pilot Andre Borschberg. On vjeruje kako se tehnologija koja može zauzdati solarnu energiju treba koristiti za napajanje automobila i domova.

- Vrlo je simboličan pokazatelj činjenica da se može otići s jednog mjesta na drugo koristeći samo solarnu energiju - kazao je.

Projekt Solar Impulse počeo je još 2003. godine, i to s desetogodišnjim budžetom od 90 milijuna eura, a u njega su bili uključeni inženjeri švicarskog proizvođača liftova Schindler i istraživači belgijske kemijske tvrtke Solvay. Zrakoplov kojemu je potrebno 12.000 solarnih ćelija prvi put je poletio u travnju 2010. i uspješno obavio 26-satni let.

Prosječna brzina leta Solar Impulsea je 70 kilometara na sat tako da nije neposredna prijetnja komercijalnim zrakoplovima koji s lakoćom dostižu i deset puta veću brzinu. Njihov let od Ženeve do Bruxellesa može trajati i manje od sat vremena.

Ovo je prvi put da je Solar Impulse napustio zračni prostor Švicarske, a veći prototip trebao bi obletjeti svijet 2013. godine.

Komentara 4

DU
Deleted user
06:38 15.06.2011.

hm... pa to je jedrilica... bilo bi dobro cuti jeli poletio sam... ako je, onda je to nesto...

PA
panco2
10:04 15.06.2011.

-a gdje si ti ovco vidio jedrilicu s motorima

TA
tatamlata
16:49 17.06.2011.

-a ti ovco nikad nisi cuo za motornu jedrilicu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije