Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENFOJER

Kućna tamna komora, hrvatski proizvod, svjetski je hit!

Enfojer
07.05.2014.
u 13:00

Inovativan projekt koji "starinskim procesom" omogućuje razvijanje fotografija direktno s ekrana iPhonea stopostotni je hrvatski proizvod

Romantičan projekt prijenosnog laboratorija s tamnom komorom za pametne telefone – Enfojer uskoro izlazi na tržište. Ovaj 100 posto hrvatski proizvod ljubitelja fotografije Ilije Stjepića i Vande Voloder potpuna je inovacija pod patentnom zaštitom, a i već je svjetski hit s prednarudžbama iz cijeloga svijeta.

Cijela priča počela je idejom o mobilnoj aplikaciji Fojo za fotografiranje i uređivanje slika koju korisnici opisuju kao DSLR kameru s ugrađenim Photoshopom i Facebookom. Amaterima nudi sve čari profesionalne fotografije pa korisnik može ručno namještati fokus i ekspoziciju, balans bijele boje, histogram. Uz pomoć raznih filtara može se višestruko manipulirati filmom, a editorom fotografija dovršava se stvaranje savršene fotografije. Fojo ima i društvenu mrežu Fojolize za dijeljenje fotki.

Iako je aplikacija koju su napravili uz pomoć tvrtke Infinum na tržištu još od studenog prošle godine, autori na to gledaju kao na tiho lansiranje, a sve dosadašnje komentare korisnika kao svojevrsno ispitivanje javnog mijenja. I bez toga svjetski poznat portal Mashable Fojo je proglasio najmoćnijom fotoaplikacijom na svijetu, a Apple ih je stavio na svoju listu “what’s hot”.

Paralelno s razvojem Foja Ilija i Vanda primijetili su neshvatljiv fenomen – dolaskom pametnih telefona fotografija je postajala sve popularnija, no tamne komore za razvijanje tih fotografija u nešto opipljivo su izumirale. I tu je nastala ideja o stvaranju mosta između analognog i digitalnog svijeta, odnosno Enfojera kojim bi se nekad veliki i komplicirani laboratoriji zamijenili jednostavnim i pristupačnim kućnim uređajem.

– Riječ je o uređaju koji „starinskim procesom“ omogućuje razvijanje fotografija direktno s ekrana pametnih telefona. Svaka je slika posebna, unikatna i ne možeš napraviti dvije iste zbog mikroskopskih nesavršenosti na papiru, a traje 100 godina, što je uvjerljivo najduže od bilo koje fotografije ili printa. Cijeli postupak razvijanja crno-bijele fotografije formata 20x20 cm traje šest minuta – kaže nam Ilija Stjepić koji je kao strastveni ljubitelj fotografije posebno sretan što fotografije imaju “dubinu”.

Osim s mobitela, fotografije će se moći razvijati i s već razvijenog filma, kao što se to radilo prije digitalnih fotoaparata.

– Film se stavi dolje, a iPhone onda služi samo kao bijelo svjetlo umjesto žarulje. Fotografije će se razvijati preko našeg Fojo appa – objašnjava Stjepić. Kupnjom Enfojera kupac dobiva sami stroj, LED crveno svjetlo, četiri kadice za kemikalije s hvataljkama i aluminijski nosač za kadice. Cijena samog stroja bit će oko 200 dolara, ovisi o maržama distributera, a cijela tamna komora s papirom koštat će maksimalno 300 dolara. Od ideje i prototipa, koji je Ilija napravio kod kuće uz pomoć modelarske mase, izolir-trake i objektiva rastavljenog fotoaparata, do početka masovne proizvodnje prošla je godina i pol dana.

– Kad smo vidjeli da funkcionira, počela je potraga za ljudima koji će nam pomoći taj proizvod i razviti, ali i za novcem. Prvu investiciju našli smo privatno preko poznanika. Nakon toga spojili smo se s Ilfordom, najkvalitetnijim i najuglednijim proizvođačem fotoopreme i papira koji za nas proizvodi Fojographic paper. Taj posebni papir dimenzija 20x20 centimetara korisnik dobiva uz Enfojer, no moći će se, naravno, kupovati i zasebno. Oni su nas dalje povezali s bitnim ljudima i onda je samo krenulo – prisjeća se Vanda Voloder. U Hrvatskoj su registrirali tvrtku Foto pogon. Dizajn stroja i pripremu proizvodnje napravila je tvrtka Evolve koja ih je povezala s četirima tvrtkama koje rade na proizvodnji uređaja. Ova uspješna priča zavrtjela se u „crowdfunding“ kampanji na platformi Indiegogo. Prikupili su novac, dobili znatan broj narudžbi i veliku reklamu, a javili su im se i distributeri za sve krajeve svijeta. Posebno im je draga suradnja s Florianom Docom Kapsom, čovjekom koji je osnovao The Impossible i spasio tvornicu Polaroida od propadanja te stvorio milijunski posao, a sada je prepoznao Enfojer kao uspješan projekt.

– Došao je u Hrvatsku, pregledao cijelu proizvodnju, upoznao se sa svima, od programera do alatničara. Bio je oduševljen i potpisali smo ugovor kojim nam se on pridružuje, što je za nas ogromna stvar – kaže Voloder. Posao za Enfojerov tim konačno se bliži trenutku koji su čekali, sve dosad pokazalo im je da njihova ideja, a sad već i gotov proizvod ima svoju publiku i svijetlu budućnost.

>> Milktape - USB stick za nepopravljive romantičare

Komentara 1

LA
Latz
13:43 14.05.2014.

Bravo ljudovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije