Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.11.2012. u 12:00

Gradonačelnik Firenze traži zakon prema kojem bi zastupnik nakon dva parlamentarna mandata morao napustiti politiku

Kada bi neki političar kupio novi automobil, vikendicu ili jahticu, građani bi se zasigurno pitali je li to kupio od svoje zarade. No, to su se trebali zapitati i novinari (i ne samo oni) pa se korupcijski virus možda ne bi proširio u takvoj mjeri u kakvoj danas vlada Hrvatskom. Pisalo se koliko je tko težak (novčano), ali se malo tko pitao kako je ta osoba dobila na težini.

Dva nova izraza ušla su u talijanski političko-ekonomski rječnik, a bila bi više nego prikladna i za Hrvatsku. Rottamare i redditometro. Izraz rottamare (rottame je olupina, dakle rottamare bi značilo baciti olupinu na otpad) posljednjih se godina upotrebljavao za zamjenjivanje starog automobila za novi.

Ta se zamjena poticala i državnim olakšicama (do 3000 eura) jer su bacani u staro željezo automobili koji su zagađivali, a dobivala su se, dakako uz dodatak novca, nova i suvremenija vozila. Redditometro (prihodometar) ulazi u upotrebu 1. siječnja 2013. godine, a napravila ga je državna agencija za prikupljanje poreza. Svaki građanin može prihodometrom izračunati je li pošteno prijavio svoje prihode.

Naime, računaju se rashodi, odnosno u tablicu se uvrštava koliko se izdvaja za stambene kredite, za struju, plin, osiguranje, školarinu, pa čak i za teretanu i sportske aktivnosti te se na kraju vidi je li se sve to moglo potrošiti uz prihode koje se prijavilo poreznom uredu.

Od početka sljedeće godine agencija za prijavu prihoda prihodometrom će mjeriti porezne obveznike. Agencija je upravo objavila da ima više od milijun obitelji koje uopće ne prijavljuju prihode te da mnogi od onih koji ih prijavljuju nisu prikazali sve što su zaradili. Na crno se zarađuje više od sto milijardi eura godišnje, a ni euro od toga ne ulazi u državne blagajne. Kako su te dvije riječi upotrijebljene u politici?

Mladi gradonačelnik Firence Matteo Renzi (36), koji se odlučio kandidirati na predizborima Demokratske stranke za premijerskog kandidata lijevog centra (glasovat će se u nedjelju 25. studenoga i znat će se hoće li tajnik Demokratske stranke Pierluigi Bersani biti premijerskim kandidatom ili će to postati mladi Renzi) lansirao je parolu: „Zamijenimo stare novim političarima\" (Rottamare i politici).

Renzi je postao gradonačelnikom Firence na izborima 2009. godine i čini se da dobro upravlja gradom. Čim je izabran, uveo je mjere štednje, popravio bilancu i doveo nove ljude, a sve što čini može se kontrolirati na internetu. I sada kada je prikupljao sredstva za unutarstranačku predizbornu kampanju, sve je jasno stavio na vidjelo, svaki prilog koji mu je stigao i svaki rashod, no pod rashode nije upisivao da je potrošio određeni iznos za nešto neodređeno, već je priložio račun. Kaže kako bi se tako trebali ponašati svi političari te da će to činiti i ako postane talijanskim premijerom.

Drži kako treba baciti u otpad stare političare ne samo zato što u proteklih 20 godina nisu proveli nikakve reforme već i da bi „rottamiranje\" trebalo postati pravilo. Odnosno, nakon dva parlamentarna mandata isti se političar više ne bi smio kandidirati na izborima. A, danas u talijanskom parlamentu ima i onih koji su u njemu pustili korijenje, koji su parlamentarci od početka druge polovice prošlog stoljeća.

Renzi kaže kako će činiti sve da se uvede to pravilo, odnosno da se nakon dva parlamentarna mandata politika mora napustiti, a ima i onih koji predlažu da se uvede i poseban prihodometar za političare. Taj bi prihodometar izmjerio razliku u imovini političara od vremena kada je došao na dužnost do kada ju je prestao obnašati. Vidjelo bi se koliko, ako je, zaradio dok je bio u službi birača i trebao voditi računa o građanima.

Osim što bi se i te dvije mjere (rottamiranje i prihodomjerenje) trebalo uvesti i u Hrvatsku, svakako bi još jedna mjera trebala biti donesena, odnosno ona da političari ne mogu biti ni u jednom odboru državnih i drugih tvrtki, a prije svega da na njihove odluke o prodaji udjela u državnim tvrtkama ili davanju koncesija ne mogu utjecati iznosi provizija u tim poslovima.

No, možda bi još važnije u protukorupcijskoj borbi bilo ukidanje mnogih zakona koje i obični ljudi nastoje zaobići podmićivanjem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?