Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasni virus

Žena u Tuzli umrla od svinjske gripe, druga pod nadzorom

svinjska gripa
Foto: Filip Brala/PIXSELL
28.01.2015.
u 11:17

Glasnogovornica UKC-a Tuzla potvrdila je da je kod preminule osobe utvrđeno prisustvo virusa H1N1, osoba je bila na liječenju 3-4 mjeseca

Opasni virus H1N1, u narodu poznatiji kao virus svinjske gripe, ponovno je stigao u Bosnu i Hercegovinu. Prema tvrdnjama glasnogovornice UKC-a Tuzla Ersije Aščerić-Mujedinović, jedna ženska osoba koja je imala simptome virusa gripe H1N1 preminula je u petak u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Iz ove bolnice su nadalje naveli kako je kod još jednog pacijenta potvrđeno prisustvo virusa gripe.

Međutim, iz bolnice nisu mogli dati više podataka o zdravstvenom stanju ove osobe, kao ni o tome na kojoj se klinici ona nalazi. Neslužbeno, pak, doznajemo da je druga osoba u teškom zdravstvenom stanju. – Preminula osoba bila je smještena na Klinici za reanimatologiju i traumatologiju, i to je sve što za sada možemo priopćiti – kazala je Aščerić-Mujedinović. Pacijentica koja je preminula od posljedica zaraze ovim opasnim virusom je, navodno, više od tri mjeseca boravila u bolnici zbog respiratornih problema. Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanske županije doznali smo kako je prisustvo virusa kod obje osobe potvrđeno najpouzdanijim testovima.

Prvi slučaj gripe H1N1 u Bosni i Hercegovini je zabilježen još 2009. godine

– Informacije koje smo dobili od bolnice sada prosljeđujemo Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine gdje će oni dalje poduzeti sve potrebne mjere koje se poduzimaju u ovakvim situacijama – kazao nam je dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanske županije. Podsjetimo, prvi slučaj gripe H1N1 u Bosni i Hercegovini zabilježen je još 2009. godine kada je virus utvrđen kod mlađe ženske osobe s područja Hercegovine. Virus ove gripe zatim je, dvije godine poslije, odnio jedan život u Sarajevu.

Godine 2013. svinjska gripa zabilježena je i u Mostaru, a prošle godine na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu od 1. siječnja do kraja veljače testirana  su 24 pacijenta na gripu, od toga su tri pacijenta imala H1N1. Najčešći simptomi ove vrste gripe koja se prenosi s čovjeka na čovjeka su: povišena tjelesna temperatura (iznad 38 stupnjeva), respiratorni simptomi kao što su kašalj ili curenje iz nosa, grlobolja, bolovi u tijelu (bolovi u mišićima), glavobolja, slabost, povraćanje ili proljev. Dobra vijest jeste to što ona nije nužno pogubna za sve inficirane, što većina zaboravlja te se nepotrebno diže panika. Naime, ovaj virus može biti rizičan za osobe koje imaju oslabljen imunosustav, povijest kroničnih bolesti kao što su dijabetes ili kardiovaskularne bolesti, jako malu djecu, starije osobe te trudnice.

>>Novo istraživanje: Svinjska gripa nije bila opasnija od sezonske

>>Oružje za masovno uništenje, svinjska gripa? Uvijek pogriješe!

Komentara 3

DU
Deleted user
12:30 28.01.2015.

Sada trk u ljekarnu po deset kutija Andola i Apaurina.

DU
Deleted user
12:31 28.01.2015.

Koji su simpomi kihanje ili roktanje?

Avatar Navrdeda
Navrdeda
12:01 28.01.2015.

na osnovi čega se tvrdi da je H1N1 . Po čemu se simtomi H1N1 razlikuju od simtoma običnog gripa . Tipična farmaceutska propaganda da ljudi prime "vakcine" kako bi zgrnuli lovu kako bi zgrnuli lovu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije