Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspon isil-a

Zapad u stvari ne želi slom ISIL-a jer on čini ravnotežu s Hezbolahom

ISIL,borci,Iran
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
13.03.2015.
u 08:00

Stvarni strateg udara protiv islamista je iranski general Soleimani koji je taktiku ratovanja osmislio u sirijskoj vojsci Bashara al- Assada

Samo 40-ak kilometara od granice kalifata, u kafiću "Babilon" u elitnoj bagdadskoj četvrti Karade, uz jutarnju kavu i listanje iračkih novina u kojima su se gotovo svi obrušili na američku politiku u Iraku, osluškujem komentare o najvećoj vojnoj ofenzivi protiv ISIL-a. Vojni napad na Islamsku državu najavljen je kao početak kraja ISIL-a i uništenje njegova kalifata, ali početna euforija utišala se nakon pet dana ofenzive.

Gotovo svi Iračani su pesimisti i ne vjeruju da će kalifat biti uništen bez iskrene politike i vojne suradnje s SAD-om i Zapadom. No dok iračka vojska i dragovoljačke jedinice koriste sva raspoloživa sredstva kako bi uništile teroristička gnijezda Islamske države, međunarodna koalicija na čelu sa SAD-om igra dvostruku igru.

Oružje za islamiste

S jedne strane koalicija vodi navodni rat za uništenje ISIL-a, a s druge strane ga naoružava. Gotovo svi Iračani s kojima sam razgovarao smatraju da su Zapad i SAD zapravo stvorili ISIL kako bi smanjili dominaciju Irana u regiji te se suprotstavili šijitskom polumjesecu koji se proteže od Irana, preko Iraka, Sirije do Libanona. Vojna ofenziva na provinciju Salahudin imat će dvostruki mač i povećat će sektaške sukobe te produbiti podjelu unutar iračkog društva, pogotovo između sunita i šijita. Naime, više od 90 posto iračke vojske čine šijiti, kao i jedinice dragovoljaca te irački Hezbollah. Napadaju većinom sunitska područja, dok operaciju vodi 60-godišnji general bojnik iranske vojske Qasem Soleimani, zapovjednik Čuvara islamske revolucije, te Qudsa, specijalnih snaga prvenstveno odgovornih za djelovanje izvan zemlje. Uz to što je pomogao iračkoj vojsci, general Soleimani osmislio je i strategiju koja je pomogla Basharu al-Assadu preokrenuti tijek borbe protiv oporbenih snaga u sirijskom građanskom ratu.

Irački mediji gotovo svaki dan objavljuju nove dokaze o umiješanosti SAD-a i Zapada u naoružavanje ISIL-a pozivajući se na izjave visokih iračkih dužnosnika. Khalaf Tarmouz, čelnik pokrajinskog vijeća Al-Anbara, kazao je kako su na područjima oslobođenima od ISIL-a otkrili oružje proizvedeno u SAD-u, europskim zemljama i Izraelu.

– Američko oružje pronađeno je u oslobođenom području regije Al-Bahdadi, 200 km sjeverno od Bagdada, a europsko i izraelsko oružje u Ramadiyu. SAD dostavlja oružje ISIL-u pod izgovorom da u Pentagonu ne znaju točne položaje islamističkih militanata – tvrdi Khalaf Tarmouz. Čelnik odbora za nacionalnu sigurnost i obranu iračkog parlamenta Hakem Al-Zameli tvrdi da posjeduju fotografije dvaju britanskih zrakoplova kojima je dostavljano oružje ISIL-u, a koje je oborila iračka protuzračna obrana. Uvjeren je da SAD želi stvoriti kaos u provinciji Al-Anbar i zbog blizine grada Karbale, šijitskog svetišta, te glavnoga iračkoga grada Bagdada.

Tvrdnje iračkih dužnosnika da SAD dostavlja oružje ISIL-u nedavno je potvrdio i umirovljeni američki general Weseley Clark rekavši da je "Pentagon naoružavao ISIL kako bi se uništila libanonska šijitska militantna organizacija Hezbollah koja je postala potencijalna opasnost za opstanak izraelske države". Irački novinar Oday Salah ne vjeruje da će ofenziva iračke vojske imati učinka te je uvjeren da SAD želi produžiti rat protiv ISIL-a. Washington se nada da će od iračke vlade dobiti jamstva da će kasnije imati svoje baze u Mosulu i provinciji Al-Anbar.

Svi elementi države

– Međunarodna koalicija koju predvodi SAD provodi precizne zračne udare samo u onim područjima u kojima su prisutne kurdske snage pešmerge, dok u drugim regijama vojni udari nisu ni približno precizni. Koalicija nije ozbiljna u borbi protiv ISIL-a jer svi znamo da ima takvu tehnologiju kojom bi ISIL mogla uništiti u kratkom roku – tvrdi Oday. Opće je uvjerenje u Iraku da američka administracija usporava ulazak iračke vojske u Tikrit kako bi se spriječila osveta nad tamošnjim sunitima ubog zvjerstava koje je počinio ISIL.

Iračka vojska koja se u silini naleta ISIL-ovih boraca u lipnju prošle godine potpuno raspala nije se oporavila do danas. Glavne njezine snage čine šijitske paravojne formacije i iranske revolucionarne garde koje su ih pripremale i naoružavale za tu ofenzivu. No iračkoj je vojsci nužna američka i zapadna vojna pomoć da bi uspjela poraziti terorističku skupinu. S druge strane, u rukama ISIL-a, slučajno ili ne, završilo je najsuvremenije ubojito američko naoružanje. Osim borbenih oklopnih vozila, tenkova i topništva koje je ISIL zarobio u borbama protiv iračke vojske, otkrilo se da islamistički militanti posjeduju i stotinjak američkih topničkih baterija 155mm M-198 te više od 5000 strojnica PKC. To sofisticirano oružje pretvorilo je ISIL od terorističke skupine u vojsku sposobnu voditi konvencionalne ratove u Iraku i Siriji. Bit će ga teško poraziti jer je već stvorio sve elemente jedne države, vojsku, obavještajnu službu, policiju, banke, škole... Očito je da je ISIL sposoban za dugotrajno ratovanje.

Islamska država postala je magnet za muslimane diljem svijeta. Unatoč krvoločnoj politici, Al-Bagdadi je za mnoge muslimane postao prava ikona suprotstavljajući se cijelom svijetu u želji da stvori kalifat koji je već prije postojao nakon smrti proroka Muhameda. Mnoštvo mladih Al-Bagdadi privukao je retorikom i pričom o boljem životu. Teško je odrediti obrazac na osnovi kojeg bismo identificirali koji se ljudi najčešće pridružuju tim borcima. Ima ih siromašnih i bogatih, obrazovanih i neobrazovanih...

Na konačne odluke o priključivanju ISIL-u najčešće utječe više faktora, kao što su vjerski, psihološki, socijalni i materijalni... Ipak, muslimanima sa Zapada osjećaj otuđenosti i nemogućnost integriranja u tamošnje društvo jedan je od glavnih razloga za pristupanje islamistima. Tu je i želja za dokazivanjem vjerske pripadnosti i pridonošenjem uspostavljanju islamske države, želja za životom u zemlji gdje se primjenjuje šerijatsko pravo.

Zastrašujuće je da i mladi muslimani s ovih područja, koji su daleko od samog ratišta, dijele mišljenje i ideologiju terorističkih skupina poput ISIL-a. Dok sam proteklih dana izvještavao iz Iraka, mladi musliman iz Sandžaka Enver Zuković često je svojim komentarima na Facebooku kritizirao moje tekstove u Večernjem listu optužujući me da nisam pravi musliman i da moram proučiti Kur'an.

"Koga Allah u zabludu ostavi nitko mu na pravi put ne može ukazati. Daj, Hassane, ne lupaj gluposti, pored napada od šija, komunjara, ostalih taguta (nevjernika) s kopna i pomoći od američke avijacije zajedno sa saveznicima, Islamska država nikad nije bila jača. Ja sam, nažalost, daleko od Islamske države, ali čitajući Kur'an vidim da su braća u pravu", između ostalog napisao mi je na društvenoj mreži Enver.

Na moje pitanje da mi pokaže gdje to u Kur'anu piše da treba odrubljivati glave i spaljivati žive ljude, Enver je imao spreman odgovor: "Tko bombardira škole, siluje žene, ubija starce, a tko ubija samo borce, špijune i ponekog pedera baci sa zgrade? Otiđi na njihov teren pa ćeš se uvjeriti da nije tako kao što sad misliš, a usput ćeš nešto naučiti i o Kur'anu i o islamu."

Nažalost, Enver je samo jedan od tisuća muslimana koji su rođeni i žive diljem Europe, a dijele takvo nakaradno mišljenje i stav.

Al-Bagdadija su pristaše proglasili novim kalifom kojeg slijepo slijede vjerujući da će Islamska država oživjeti slavu islama kao što je to bilo za vrijeme proroka Muhameda. Ipak, velike su razlike između tadašnjeg i današnjeg kalifata.

Rat će dugo trajati

Dok u Al-Bagdadijevu kalifatu ubijaju sve nemuslimane i uništavaju sve što postoji od civilizacije i kulture, spaljuju i ruše biblioteke i sve kulturne vrijednosti u Siriji i Iraku, prvi pravi kalifat sadržavao je u svojim temeljima multikulturalnost. U njemu su živjeli i muslimani i kršćani i židovi pod vlašću proroka Muhameda i za razliku od danas, a što je dokaz potpunog iskrivljenja Kur'ana, nikome nije smjela pasti dlaka s glave. Za razliku od Bin Ladena koji je u Al-Qai'du uključivao samo povjerljive ljude, Al-Bagdadi je svoje redove otvorio širokim narodnim masama. Priznali mi ili ne, Al-Bagdadi je među mnogim sunitima diljem svijeta danas pravi Robin Hood koji se bori za njihov opstanak.

Nakon više od deset dana boravka na samoj granici kalifata, razgovarajući s borcima, stanovnicima i političarima, zaključak se nameće sam od sebe. Nema sumnje da će rat u Iraku još dugo trajati. SAD i neke zapadne zemlje u ovom trenutku nisu zainteresirane za zaustavljanje sektaških sukoba i krvoprolića u Iraku. Jer postojanje sunitskih ekstremista najučinkovitiji je način suzbijanja rasta šijitske dominacije na području Bliskog istoka, od Irana preko Libanona do Sirije.

Što se tiče Islamske države, gotovo svi Iračani se slažu da fizički povratak teritorija koji je pod njihovom kontrolom nazad u ruke iračke vlade neće ujedno značiti i poraz Islamske države. Njihovi borci opet će biti diljem svijeta i nosit će u sebi ideologiju koja bi mogla biti daleko opasnija nego u samom Iraku i Siriji.

Komentara 20

MO
mojski5
11:59 13.03.2015.

amerika nikad ne oslobadja milom ono sto zarobi, tu gdje interenisu samo zamenjuju diktatore, vladaju nad zlocincima,tojest zlocinac vlada zlocincem..tako je u siriji , oni su prvo inicirali i placali samo pobunjenike,cak ih dovezli iz israela da se predstave kao kao arapi i cine strasne zlocine nad djecom, placali su i libijce, libanonce..a sada ovo sa isilom ih je dovezlo do otvorenih karta,jer sada ne mogu lagati svijet lako time tko je njima opozija, pa su one koje su nazivali teroristima (kurde) naoruzali i njih pokusavaju ciniti opozicijom,ali to oni samo sire mrznju nad svima...amerika i sama sada ne zna kako se izvuci,jer su pomogli djavolu da ljude okrvari ...sada ce muslimani biti globalni neprijatelj,iako to nisu covjecanstvu, nego je to upravo cionisticka ruka zvana amerika,koja se dirigira israelskim lobijem i cionistickim kongesmenima...do ce dovesti do jos vecih ratova sirom svijeta.

PA
pacoje
11:43 13.03.2015.

amerika ne cilja na isil, cilja na muslimane i arape, bilo to da su muslimani ili krscani, bas njih briga zan krscanstvo ,njiman je stalo do pljacke resursa i jeftine kupovine sirovine ako vec ne moze se opljackati sve

MR
mrkoje
14:33 13.03.2015.

amerika ima najvise neprijatelja, tko nzna kada ce im imperija pasti, ali mislim da ce im pasti prije nego izraelci dozive fatalnu katastrofu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije