Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u libiji svi protiv svih

Islamistička vrata prema EU, Renzi traži pomoć i od Putina

Libija
Foto: VL
1/4
12.03.2015.
u 13:44


U Libiji se za vlast bore pripadnici 200 plemena u labavim vojnim savezima

Četiri godine od svrgnuća režima Moamara Gadafija Libija nije doživjela napredak i demokraciju. Najopasnije za Libiju i za svijet je što u toj zemlji svaki dan jačaju islamisti odani Al- Baghdadiju. Nekadašnje uporište Gadafija, grad Sirt, postalo je glavno uporište ISIL-a, a plemena Qadhadhfa, Lamamra i Warfalla, koja su bili stup Gadafijevih snaga, danas su se masovno pridružila ISIL-u.

Njihovo jačanje dokazuje i činjenica da su zauzeli naftno polje Al-Ghani i tom prilikom zarobili skupinu stranih radnika. Uz to što je ISIL udaljen samo 200 milja od talijanske obale, Europu zabrinjava i veliki val izbjeglica koji preko Libije pokušavaju doći do Italije, kamo ih je prošle godine stiglo oko 170 tisuća, te se sumnja da je među njih ubačeno i mnogo terorista. U Libiji postoje dvije vlade koje tvrde da su legalno izabrane: jedna sjedi u Tripoliju i pod nadzorom je labavog saveza islamista nazvanog Libijska zora, a druga je u Tobruku, na istoku zemlje, i nju priznaje međunarodna zajednica.

Osnovana je u lipnju prošle godine nakon prijevremenih izbora, ali suparnici iz Tripolija sebe i dalje smatraju jedinom legalnom vladom, a tako kaže i Libijski vrhovni sud. Takvu situaciju koristi mnoštvo paravojnih formacija koje se bore za premoć, dok državne strukture ne funkcioniraju. U Libiji ima više od 200 plemena, a za vlast u zemlji bore se tri moćne vojne skupine: Libijska nacionalna vojska koju vodi general Khalifa Haftar, kojeg je na to mjesto imenovala vlada u Tobruku te ima podršku milicija Zintan, Tebu i Tuareg.

Haftar je započeo privatnu vojnu kampanju protiv islamista u Benghaziju još u svibnju 2014. s ciljem da očisti zemlju od religioznih ekstremista. Iako novčanu i oružanu podršku ima iz Saudijske Arabije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Haftar ulaže i velike nade u pomoć egipatskog predsjednika generala El-Sisija koji zagovara vojnu intervenciju. U Libiju se sklonilo mnogo egipatskih džihadista i pripadnika Muslimanskog bratstva, koji odatle oružjem opskrbljuju istomišljenike u Egiptu. Haftarove snage sada kontroliraju najveći dio istočnog dijela zemlje, dok ostale dijelove nadzire savez Libijska zora, ogranak Muslimanske braće koji podržavaju Katar i Turska i koji je u kolovozu prošle godine zauzeo glavni grad Tripoli, te ISIL.

Zbog velike opasnosti i Italija je pokušala organizirati zapadnu vojnu koaliciju za intervenciju u Libiji, a Renzi je pomoć tražio i od ruskog predsjednika Putina. Sigurno je samo jedno, da su Libijci spremni na dugogodišnji rat i na mnogo žrtava svjesni da sudbina Libije ne ovisi samo o njima nego i o mnogim međunarodnim interesnim skupinama.

>> Libiju spašava Gadafijev čovjek i bivši špijun CIA-e Khalifa Haftar

>> ISIL oteo Dalibora Savičića (39), Austrijanca srpskog podrijetla

Komentara 80

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:32 12.03.2015.

NATO im je donio "slobodu" kao prethodno Afganistanu i Iraku i sada su "slobodni" da se kokaju svi protiv svih. NATO pokusava donjeti istu vrstu "slobode" u Siriju i Ukrajinu ali im zlocesti Putin smeta.Sram ga bilo.

DU
Deleted user
14:26 12.03.2015.

Nakon što su bjelosvjetski razbojnici zbog vlastite pohlepe stvorili nered u Libiji, sad bi Europu trebao spašavati Putin.

PA
pacoje
16:26 12.03.2015.

tu gdje zapad intervenira,ili se umjesa,tu je i cionisticka,ali i djavolja ruka isto,pogotovu iraku,siriji,libiji,palestini itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije