Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analitičar tabak

'Rusija jedina količinom naoružanja može premostiti zaštitu koju SAD posjeduje'

Vladimir Putin
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/11
19.03.2015.
u 08:15

Igor Tabak: Ruska federacija pokazala je da jako pažljivo koristi nuklearni arsenal ne samo u vojne nego i političke svrhe

Mediji su se u posljednja dva dana bavili dokumentarnim filmom na temu ukrajinske krize te izjavama predsjednika Rusije, Vladimira Putina koji je rekao da je Rusija bila spremna koristiti i nuklearno oružje nakon aneksije Krima budući da nisu znali kakve će biti reakcije SAD-a i saveznika na taj čin. 

– Nije odmah bilo jasno kakva će biti reakcija na aneksiju Krima. Zato sam na samom početku morao dati direktne naredbe vojsci – rekao je Vladimir Putin dodavši da je bio spreman dići nuklearnu uzbunu. U drugim pak, ranijim izjavama predsjednik Putin rekao je i da "SAD želi dobre odnose s Moskvom samo zato što znaju da je Rusija jedina koja može uništiti Ameriku za pola sata ili  manje"

Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta Vern i bivši dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te stručnjak za sigurnost je izjavio:

– Bez obzira na riječi predsjednika Putina, teško je vjerovati da bi prvi upotrijebio nuklearno oružje. Njegove riječi shvaćam ponajprije kao vraćanje na antagonističku retoriku hladnog rata kad je nuklearno oružje služilo za odvraćanje, odnosno za konstruiranje prijetnje. Govoreći o nuklearnom oružju danas, Putin konstruira prijetnju koja ima svoju funkciju u rivalstvu, ali to ne znači da bi se ono stvarno upotrijebilo jer se postavlja pitanje koja bi bila svrha te upotrebe, posebno u odnosu na ono što bi bilo posljedica. On zapravo konstruira verbalnu  prijetnju i pri tome šalje poruku kako je Rusija još uvijek ozbiljan i moćan igrač u odnosu na SAD. Opravdanje za slanje takvih poruka Putin pronalazi u trenutnom kontekstu i izazova s kojima se Rusija suočava nakon aneksije Krima i uključivanja u krizu u Ukrajini – rekao je Cvrtila.

I nedavni atentat oporbenog političara Borisa Njemcova, Cvrtila je prokomentirao:

– Što se tiče ubojstva Borisa Njemcova, nemam previše činjenica koje bi upućivale na zaključak da je to počinio Kremlj ili krugovi vezani uz Putina. Postoji sumnja koja je kreirana temeljem prethodnih slučajeva u kojima su stradavali protivnici sadašnjeg režima, ali počinitelji ili nisu otkriveni ili nisu imali veze s režimom Vladimira Putina. Ako pokrenemo pitanje motiva, opet možemo zaključiti kako ga Putin nije imao jer se obično s neistomišljenicima obračunava na drukčiji način  – montiranim sudskim procesima za porezne malverzacije – pa bi bilo pogrešno tvrditi da je on ili netko iz njegova kruga odgovoran. I na kraju, ovo ubojstvo njemu ni na koji način ne donosi neke posebne političke prednosti, nego mu može štetiti. A Putin nije osoba koja radi samom sebi štetu – rekao je Cvrtila.

 S druge strane, vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak tvrdi da izjave Vladimira Putina koje je iznio u dokumentarcu prikazanom ove nedjelje na ruskoj televiziji u povodu ukrajinske krize, odnose se na događaje od prije godinu dana. Ruska Federacija pokazala je da jako pažljivo koristi nuklearni arsenal ne samo u vojne nego i političke svrhe.

– Najava je koincidirala s aktivnošću Ruske Federacije koja je usporediva s onime iz doba SSSR-a. No, do korištenja nuklearnog oružja dug je put. Vladimir Putin pametno gradira i šalje političku poruku u korist dizanja razine napetosti – rekao je Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris.org.

Rusija je jedina država u svijetu koja količinom naoružanja može premostiti svu zaštitu oružanja koje SAD posjeduje. Drugi imaju premalo ili puno premalo naoružanja da bi mogli parirati SAD-u, smatra Tabak. Konstatira da je Ukrajina podijeljena i takva će biti još dugo. Kraj ratovanja u Ukrajini nije ni blizu svome kraju. Krim jest pripojen Ruskoj Federaciji, no unatoč tome postoje brojni problemi poput opskrbe lokalnog stanovništva plinom, strujom i vodom.

– Pobunjeničke snage drže veći dio pokrajina i upitno je koliko je takvo stanje dugoročno održivo u samostalnoj varijanti. Ruska Federacija je pod sankcijama, ekonomija trpi svakodnevne pritiske i to je priča koja još ni približno nije gotova – rekao je Igor Tabak.  

>> VIDEO Putin otpjevao himnu pa poručio Ukrajincima: 'Uzeo sam vam zemlju. Nemojte se ljutiti'

>> Putin: Ameriku možemo uništiti za manje od pola sata

>> Putin otkrio: Za Krim smo bili spremni koristiti i nuklearno oružje

Komentara 146

Avatar Zizou10
Zizou10
10:09 19.03.2015.

Ne huškajte na rat i ne sijte mržnju, jezik pregrizli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LA
Lavica7
08:42 19.03.2015.

Zar bi trebao glumit Sadama, Gadafija...taj film smo gledali, a I blagostanje koje je potom uslijedilo.

Avatar navijač
navijač
09:27 19.03.2015.

Putin od svog ega nevidi da ga SAD uvlace u novu utrku u napruzanju gdje zbog petro dolara nema nikakve izglede.Za koju godinu bi od Rusa mogao ponovo napraviti svjetsku sirotinju naoruzanu do zuba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije