Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saudijska Arabija protiv Irana

Veliki muftija ajatolahu: Šijiti su nevjernici i sinovi magije!

Sheikh Abdul Aziz Al-Asheikh, the Kingdom's grand mufti, prays during the funeral of the Saudi woman and her daughter who were killed in Chad, at the Grand Mosque in Riyadh February 6, 2008. A bomb attack on the residence of the Saudi ambassador to Chad k
Foto: Reuters
1/2
09.09.2016.
u 19:15

Napetosti između Teherana i Riyada svakodnevno rastu, a sraz između tih regionalnih titana mogao bi imati vrlo ozbiljne posljedice

Napetosti između Teherana i Riyada, koje se svakodnevno povećavaju, mogle bi dovesti do još većih vjerskih sukoba na Bliskom istoku.

Zabranili im na hadž

Najnoviji sukobi između dviju država izbili su nakon što je Saudijska Arabija uskratila izdavanje viza iranskim hodočasnicima u Meku, na što je iranski vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei rekao da je hadž utjelovljenje dostojanstva i duhovnosti svakog muslimana, izvor mira i sigurnosti čovječanstva kojim će se ostvariti jedinstvo islamskog svijeta koji se borio protiv neprijatelja, koji želi napraviti razdor među muslimanima i baciti ih u ponor korupcije i poniženja. 

Naglasio je kako je odluka saudijskih dužnosnika, koji ne dopuštaju iranskim hodočasnicima da u ovoj godini obavljaju vjersku dužnost, samo na korist njihovih saveznika, Sjedinjenih Država i cionističkog režima. Vrhovni saudijski vjerski poglavar, koji je poznat po tvrdim vehabijskim stavovima, veliki muftija Abdul Aziz al-Sheikh, posebno je zaoštrio retoriku prema Irancima rekavši kako 80 milijuna Iranaca šijita nisu muslimani, već su zapravo “sinovi magije, sljedbenici zaratustrijanaca”.

‘Sljedbenici Zaratustre’

Veliki muftija govori isto kao i pripadnici terorističke organizacije Islamske države, koji oko 225 milijuna šijita u svijetu smatraju otpadnicima koje treba ili preobratiti ili ubiti. Sukobi između šijitskog Irana, kojem je saveznik Rusija i sunitske vehabijske Saudijske Arabije, saveznice SAD-a, traju više od 1300 godina. Suniti i šijiti mole se u istoj džamiji iako među njima u obredu pranja prije ulaska u džamiju i pokretima tijekom molitve postoje male razlike.

Dok šijiti vjeruju da je imam Ali direktni nasljednik i vođa svih muslimana poslije Muhamedove smrti, suniti vjeruju da je Abu Bekr, prvi kalif poslije Muhameda, dobio odobrenje proroka kao vođa muslimana. Razlika u mišljenju dogodila se 632. godine i taj je događaj oštro podijelio ove dvije muslimanske tradicije u mnogim njihovim vjerovanjima. Za razliku od sunita, šijiti smatraju da je Kuran isključiva osnova vjere, dok je u sunitskom islamu osnova vjere suglasnost zajednice s tradicionalnim uzorima.

>> Erdogan otvorio treći most preko Bospora - dnevno će ga prelaziti 135 tisuća automobila

Komentara 25

DA
damascus
20:01 09.09.2016.

Nažalost to je istina islamskih temalja, poziciga, smjerova. Čak između sebe izdaju fetve prokletstva koje uključuju i pravo na uništenje, a kamoli na kršćane. Svi smo mi za njih nevjernici, i takvi razmišljau da će kad tad doći dan kadd će staviti kršćanskom svijetu nož pod vrat i dati mu mogućnost da živi kao musliman ili da mu odrežu glavu.

US
usquebaugh
20:02 09.09.2016.

Po faci mu vidiš da je normalan.

Avatar I Shot Kunta Kinte
I Shot Kunta Kinte
20:07 09.09.2016.

Treba ih naoruzati do zuba i jedne i druge... i malo sacekati. Najbolje da se sami izmedju sebe kolju i prorijedjuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije