Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI HODOČAŠĆA

Raste napetost između Saudijske Arabije i Irana

Iran
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
08.09.2016.
u 10:45

Odnosi između Saudijske Arabije i Irana već su dulje vrijeme loši zbog rata u Siriji

Samo tri dana prije početka hodočašća muslimana u grad Meku u Saudijskoj Arabiji, koje predstavlja posljednji od 5 temelja islama, rastu napetosti i tenzije  između Saudijske Arabije i Irana, što bi moglo dovesti do još većih vjerskih sukoba na Bliskom istoku.

Dan nakon što je vjerski vođa ajatolah Ali Khamnei rekao da su saudijske vlasti "ubile" muslimanske hodočasnike koji su nastradali u prošlogodišnjem hodočašću u Meki, vrhovni saudijski vjerski poglavar, Abdul Aziz al-Sheikh, posebno je zaoštrio retoriku prema Irancima rekavši kako oni niti nisu muslimani, već su zapravo potomci zoroastrijanaca.

U istom tonu, saudijski prestolonasljednik Muhammad bin Nayef kazao je da Teheran ne želi poslati svoje hadžije zbog vlastitih razloga, u okviru pokušaja politiziranja hadža i želje da  ga pretvore u obrede koji se kose s učenjem islama te ugrožavanja sigurnosti hadža i hodočasnika, "a to ne želimo prihvatiti".

Naime, Teheran je ranije optužio Saudijsku Arabiju za neuspjeh u istrazi prošlogodišnjeg meteža u kojem je život izgubilo više od dvije tisuće ljudi, među kojima 464 iranskih državljana  kao i da brane dolazak iranskih hodočasnika na hadž.

Odnosi između Saudijske Arabije i Irana već su dulje vrijeme loši zbog rata u Siriji, Jemenu, a do prekida diplomatskih odnosa došlo je nakon što je Saudijska Arabija  pogubila  šijitskog  vjerskog vođu Nimra al-Nimra, a iranski demonstranti zapalili saudijsko veleposlanstvo u Iranu te osoblju dali rok od 48 sati da napusti zemlju.

Vođa islamske revolucije, ajatolah Khamenei, kazao je kako je  hadž personifikacija dostojanstva i duhovnosti svakog muslimana, izvor mira i sigurnosti čovječanstva i staviti jedinstvo islamskog svijeta koji se borio protiv neprijatelja koji želi napraviti razdor među muslimanima, i baciti ih u ponor korupcije i poniženja. 

Naglasio je kako odluka saudijskih dužnosnika, koji ne dopuštaju iranskim hodočasnicima da u ovoj godini obavljaju vjersku dužnost, ide samo u korist njihovih saveznika Sjedinjenih Država i cionističkog režima te kako vjeruje da su Saudijci spremni za bilo koji oblik izdaje. U međuvremenu, Saudijska Arabija je povećala stanje pripravnosti u strahu od mogućih prosvjeda i nemira za vrijeme obavljanja hadža. 

>> Trump želi plan za pobjedu nad IS-om u prvih 30 dana u Bijeloj kući

Ključne riječi

Komentara 7

LK
L@k@konjic@
12:51 08.09.2016.

Iranci bi ih zgazili za 5 dana

Avatar nekakav
nekakav
11:45 08.09.2016.

saudijci imaju daleko većih problema nego ovih iz sfere vjerskog turizma. zaustavili su 20 mlrd dolara teške investicije, jer para nemaju, što će povući u ponor i privatnu inicijativu. ukidaju mnogo povlastica svojih građana, jer para nemaju na bacanje, proračunun im je u minusu drugu godinu zaredom. nešto preko 500 mlrd dolara imaju, ne sve u novcu, puno u papirima i nekretninama. a nekim betonom i čelikom iz new yorka baš i ne može platiti račune u s arabiji, ne... iran će za 10 godina imati priliku izvoziti nafte tolko kolko i saudijci. ako netko misli da za 10 godina nafte nećemo trebati, onda neka proda auto benzinca/naftaša, i kupi električnog, i to odmah.

AP
apolon
20:18 09.09.2016.

Sadasnji losi odnosi izmedju S.Arabije i Irana datiraju vec nekoliko desetljeca jer obje zemlje vide sebe kao nositelje autenticnog islama te nastoje prosiriti politicki utjecaj na siri prostor bliskog istoka .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije