Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Serge Brammertz

Dočekivanje ratnih zločinaca poput heroja ili nijekanje genocida u Srebrenici ima negativan utjecaj na pomirbu

serge brammertz (1)
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
09.03.2016.
u 22:00

Uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz pozvao je političare iz bivših država Jugoslavije da prestanu s podjelama i raspravama

Pred skoro izricanje presude Radovanu Karadžiću, glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz pozvao je političare iz država bivše Jugoslavije da prekinu rasprave koje izazivaju podjele među njihovim zajednicama i podsjećaju na one koje su se vodile tijekom rata 90-ih godina.

Mnogi političari "izgovaraju rečenice slične onima u prošlosti",  rekao je Brammertz u razgovoru s novinarima. -To nije ono što očekujem od odgovornih političara koji se nadaju da će se pridružiti europskom projektu- dodao je.

ICTY će 24. ožujka objaviti presudu protiv bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je u pritvoru od 2008. godine.

Haaški tribunal također je od vlasti u Srbiji zatražio da osiguraju nazočnost Vojislava Šešelja izricanju presude, zakazane za 31. ožujka. Šešelj je rekao da neće dobrovoljno otići u Den Haag.

Dočekivanje ratnih zločinaca "poput heroja" ili nijekanje genocida u Srebrenici "može imati samo negativan utjecaj na proces pomirbe", upozorio je Brammertz.

-Zemlja koja želi ući u Europsku uniju mora poštivati određen skup pravila, posebice ona koja se tiču pravosuđa. Poštivanje sudskih odluka jedno je od njih- dodao je. 

-Sve dok u Bosni budu postojale povijesne knjige za Srbe, Hrvate i Bošnjake s različitim analizama ne samo ratova nego i zadnjih 200 godina, dok se društvo ne bude moglo dogovoriti o povijesti, kako bi moglo napredovati?- upitao se Brammertz.

>>Karadžićeva kći: Sva su se stradanja mogla izbjeći da nije upropašten odličan Lisabonski sporazum

>>Radovan Karadžić hitno operiran i vraćen u pritvor

Komentara 11

KR
Krasimir
00:47 10.03.2016.

Da

DU
Deleted user
00:08 10.03.2016.

Serge Brammertzu da ti je samo čuti komentare građana ovog dijela Europe kad ti i takvi tumače što se dešavalo ovdje proteklih 200 godina, kao recimo da li zna tko je palio po Konavlima i Dubrovniku oko 1800 godine???? naravno da ne zna inaće ne bi drobio gluposti i konstatacije ''zašto''.

TI
Tixon
08:07 10.03.2016.

A što je ,,ponječen''mnogo veći genocid u Jasenovcu nije važno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije