Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi hladni rat

U Gdanjsku i Moskvi ne slavi se pobjeda

Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.05.2015.
u 08:30

Dužnosnici će odlaskom u jedan ili drugi grad pokazati svrstanost za neke buduće političke, a možda i vojne sukobe

Od završetka Drugog svjetskog rata prošlo je ravno sedamdeset godina, no spomen na ovaj veliki sukob još uvijek služi kao savršeni lakmus papir koji jasno pokazuje odnose Rusije sa zapadom. Dok su 2005. sa tribina postavljenih na Crvenom trgu u Moskvi vojnu paradu ruske vojske promatrali predstavnici svih relevantnih zapadnih država, sutra će, na obljetnicu kapitulacije nacističke Njemačke, situacija biti sasvim drugačija.

U Moskvi će vojnu paradu promatrati vođe Kine, Indije, Bjelorusije i još nekoliko zemalja koje su gospodarski i politički naslonjene na Moskvu, poput Turkmenistana ili Uzbekistana. S druge strane, zapadni lideri, čelnici dijela istočnih zemalja Europske unije, među kojima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovati će proslavi Dana pobjede u poljskom Gdanjsku. Politički i povijesno gledano, upravo je Poljska najbolje mjesto kojim zapad može simbolično parirati Rusiji u organizaciji pobjede nad nacizmom jer su obje zemlje podnijele užasno veliki teret i žrtve tijekom Drugog svjetskog rata.

S jedne strane, tadašnji Sovjetski savez odnosno njena nasljednica Rusija pobjedu u ratu je platila sa 20 milijuna što vojnih što civilnih žrtava, dok je s druge strane Poljska mjesto gdje je rat počeo 1939., mjesto masovnih stradanja, mjesto gdje su nacisti ustrojili cijeli niz koncentracijskih logora poput Treblinke ili Auschwitza. U cijeloj ovoj igri oko proslave Dana pobjede posebno osjetljivo mjesto ima Njemačka, zemlja u kojoj je nacizam nastao, ali i zemlja koja je ruski strateški gospodarski partner na zapadu s kojom Moskva razvija posebne odnose. Kancelarka Merkel odlučila se za diplomatsko rješenje, posjetiti će Moskvu, ali ne sutra, na dan vojne parade, već dan kasnije, 10. svibnja.

I dok pripreme za proslave uvelike traju i u Moskvi i u Gdanjsku, Rusija je već iskusila prvu blamažu. Tijekom generalne probe velike vojne parade na sred Crvenog trga nenadano je stao njihov novi ponos, navodno nepobjedivi tenk nove generacije T-14 Armata kojemu ne mogu parirati tenkovi NATO saveza. Tenk se jednostavno ukopao i punih petnaestak minuta trajala je agonija njegove posade koja ga je pokušavala pokrenuti na sve moguće načine. U pomoć su priskočili i ostali tenkisti pokušavajući "pošlepati" Armatu bez ikakva uspjeha. Bezuspješno. Ipak, nakon petnaestak minuta teški tenk je pokazao znakove života, upalio i otkotrljao se sa Crvenog trga. Ruska vojska nakon sat ili dva vremena izdala je priopćenje kako je riječ o "planiranom zaustavljanju" simulaciji kvara kako bi se pokazalo da je Armata popravljiva te kako se njom može upravljati iz daljinske kapsule. U ovo objašnjenje malo je tko povjerovao, jer nenadani kvarovi se ne simuliraju na Crvenom trgu, simbolu ruske moći i ponosa, u vrijeme najveće parade koja zapadu treba pokazati vojnu moć Moskve.

Uz Poljsku i Rusiju, proslave Dana pobjede biti će održane i u cijelom nizu zapadnih zemalja, poput Velike Britanije ili Francuske. No ništa neće zasjeniti Gdanjsk i Moskvu jer tamo se ne slavi pobjeda nad Hitlerom i nacizmom, tamo se pokazuje odlučnost i svrstanost za neke nove, buduće političke, a možda i vojne sukobe.

>> Ponos Putinove vojske doživio debakl na Crvenom trgu tijekom probe za paradu

>> 15 načina na koje je Vladimir Putin promijenio Rusiju i svijet

Komentara 51

SP
Spidulek
10:16 08.05.2015.

Neki izgleda ne mogu bez rata i koriste baš svaku priliku zazivati neke buduće ratove...

GR
grafdanilo1010
10:45 08.05.2015.

Zlobnici, svi su protiv rusije, a da njih nije bilo sad bi bili robovi fasizma. Sram vas bilo stoko..

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:01 08.05.2015.

Svuda u svijetu postoje vicevi o Poljacima a sada mi je jasno i zasto. Da im nije bilo Crvene Armije prije 70 godina i Gorbaceva prije 25 godina jos bi bili okupirani. Rusi su ih dva puta oslobodili prvi put 1945 a drugi put je to ucinio Gorbacev kada je povukao vojsku iz citave istocne Europe. Medjutim Poljaci su se brze bolje (kao i mi) ponovno dali okupirati jer je tesko zivjeti u slobodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije