Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borbe se nastavljaju

Ukrajina prihvatila rusku humanitarnu pomoć, no uz uvjete!

ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
12.08.2014.
u 18:45

Ruske RIA Novosti pišu o "junačkom pothvatu" srpskih dobrovoljaca koji se u Ukrajini bore na strani proruskih separatista

Iako su prvo odbile propustiti rusku pomoć, ukrajinske su se vlasti tijekom dana predomislile te će prihvatiti konvoj od 280 šlepera s humanitarnom pomoći, ali uz nekoliko uvjeta.

Kijev namjerava zadržati konvoj bar tjedan dana kako bi se uvjerio da ne nosi oružje te će teret biti pretovaren u vozila Crvenog križa.

Andrej Lišenko, glasnogovornik ukrajinske vojske, kaže da konvoj nije dobio certifikat Crvenog križa te tvrdi kako su u konvoju prebojene vojni kamioni i sistem zračne obrane S-300.

Krajnje odredište konvoja bit će odlučeno nakon zajedničkog dogovora ukrajinskih, ruskih i međunarodnih predstavnika.

Istodobno u istočnoj Ukrajini vode se borbe, a najžešće je oko Donjecka.

Ruske RIA Novosti pišu o "junačkom pothvatu" srpskih dobrovoljaca koji se u Ukrajini bore na strani proruskih separatista, a jučer su "odbili" napad ukrajinske vojske kod Donjecka.

"Grupa srpskih dobrovoljaca koji pomažu donjeckoj miliciji u borbi protiv vladinih snaga u istočnoj Ukrajini tvrdi da je zaustavila napad vojske koja je preko noći pokušala zauzeti ključnu prometnicu", pišu RIA Novosti, pozivajući se na Ured za odnose s javnošću "Donjeckih samoobrambenih snaga", te dodaju kako su Srbi u borbi uništili dva ukrajinska tenka.

Odred Jovan Šević

Dalje pišu da su lakše ranjena dva srpska borca, ali su se ubrzo nakon ranjavanja vratili u svoju postrojbu kako bi nastavili pružati otpor Ukrajincima. U izvještaju "Donjeckih samoobrambenih snaga" navodi se da su Srbi koji se bore za samoproglašenu republiku Donjeck iz odreda Jovan Šević, a u rat u Ukrajini uključili su se još u svibnju kada su stigli u Slavjansk.

RIA Novosti pišu i kako se šire informacije da vođa proruskih snaga Igor Strelkov poznaje srpske borce iz rata u Bosni i Hercegovini. Nije poznato koliko Srba se bori u odredu Jovan Šević, a neki mediji tvrde da im je zapovjednik Bratislav Živković.

– Srpskih dragovoljaca ima i s ukrajinske i s proruske strane u sukobima na istoku Ukrajine i oni štete svojoj državi – izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić ocjenjujući kako je za Srbiju "vrlo štetno" što se "na obje strane bore desetine ljudi iz Srbije", javljaju mediji u Srbiji. – Surađujemo sa svim svjetskim sigurnosnim službama. Svako angažiranje državljana Srbije u ukrajinskoj krizi štetno je za Srbiju. Srbija ne sudjeluje u tim sukobima. Srbija vodi odgovornu politiku. Nismo u mogućnosti zakonski reagirati, ali sve više vodimo računa o osobama koje se vraćaju s teritorija Sirije i Iraka i o onima koji u Ukrajini sudjeluju u sukobu, pratimo njihovo djelovanje u zemlji – rekao je Vučić i poručio srpskim dragovoljcima neka se vrate "i brinu o svojim obiteljima" jer, kako je rekao, nije njihovo da ratuju u tuđoj zemlji ni za 6000 dolara, ni za 1200 dolara, "ovisno od toga koliko ih tko plaća".

Vučić je objasnio kako je u 90 posto slučajeva riječ o osobama koje su plaćene za ratovanje i "koje rade sa svim najvažnijim sigurnosnim službama", ali nije želio otkriti metode dolaska srpskih ratnika u proruske ili druge postrojbe u Ukrajini. Ministar Rasim Ljajić više je puta govorio o "psima rata" i predlagao zakonsko kažnjavanje takvih osoba, a i iz srpske sigurnosne službe BIA poručili su kako srpski državljani koji ratuju u inozemstvu, posebice u islamskim zemljama, "postaju sigurnosna prijetnja za Srbiju i regiju".

>>Čečeni i Srbi među poginulim vojnicima u Ukrajini

>>'Rusi u Ukrajini rade isto što i Srbi u Krajini 1990.'

Komentara 83

GL
GlogovKolac
14:33 12.08.2014.

Niš čudno da srbi imaju iskustva u uništavanju tenkova s obzirom koliko su im ih Hrvati uništili tijekom domovinskog rata.Nešto su i naučili.

Avatar TheJack
TheJack
14:56 12.08.2014.

Kao i uvijek - manjkava informacija. Srbijanski Blic jos navodi: "Ko je Jovan Šević? RIA novosti navodi da je bataljon nazvan po Jovanu Ševiću, vođi konjičke regimente srpskih husara koji su se 1751. zakleli na odanost Ruskom carstvu i osnovalinovali autonomnu oblast Slavenoserbiju na prostoru današnje Ukrajine. Ta oblast se prostirala na teritoriji današnjih regiona Luganska i Donjecka. " Da bi se razumjeli neki odnosi treba poznavati povijest, ali to ocito nije bitno novinarima zeljnih "senzacija".

Avatar superhik74
superhik74
14:24 12.08.2014.

Desetkovani smo ali racunajte na nas kao da smo u punom sastavu. Izgleda da Blackwater-u i ostalim snagama na strani generala Franca veliki otpor pruzaju spanjolski dobrovoljci medju kojima ima i Srba. Ha, ha, ha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije