Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVAĐA OKO SRBIJE

Putin živcira SAD i kad dolazi na vojnu paradu

Russian President Vladimir Putin (C) stands with military personnel during a ceremony marking Victory Day in Sevastopol in this May 9, 2014 file photo. To match Special Report UKRAINE-CRISIS/RUSSIANS REUTERS/Maxim Shemetov/Files   (CRIMEA  - Tags: POLITIC
Foto: Reuters/PIXSELL
13.10.2014.
u 08:33

Beograd pokušava biti dobar i s EU i s Moskvom, ali su na Zapadu sada bijesni

Najava Putinova dolaska na proslavu 70. godišnjice oslobođenja Beograda izazvala je svađu i prepucavanje dvoje veleposlanika. Američki veleposlanik Michael Kirby,  šokiran i u nevjerici, upitao je koji su zapravo razlozi dolaska Putina na proslavu godišnjice oslobođenja Beograda. Jer kaže – Beograd je oslobodila i Treća ukrajinska armija kao dio Crvene armije, a sada Putin provodi agresiju nad Ukrajinom!?

Aleksandar Čepurin, ruski veleposlanik, nije mu ostao dužan te mu je odmah odgovorio, prozvavši ga neznalicom koja  ne poznaje povijest jer da je nekadašnji SSSR imao 15 republika među kojima je bila i Ukrajina. Kirbyjevu opasku o napadima prokomentirao je riječima: "Što je imao na umu kad je govorio o napadima? Veleposlanik to ne precizira. Možda napade na Irak ili Libiju? Možda je imao na umu užasna bombardiranja Beograda i drugih srpskih gradova", upitao je Čepurin svog kolegu Kirbyja. 

Srbija kao žvaka

Mnogi smatraju da je pozivanje Putina na proslavu u Beograd zapravo dokaz da Srbija igra na dvije karte. Žestoka reakcija Zapada i SAD-a dokazuje pak i velik preokret, tj. da se dvije sile, SAD i Rusija, sada žestoko bore za Srbiju. I jedna i druga zemlja žele pridobiti Srbiju, a ona pak gleda kako izvući najviše. Međutim, Srbija nije žvakaća i ne može se razvlačiti na dvije strane. Mora odlučiti na koju će stranu – jer želi biti članica EU, ali i saveznica Rusije u regiji.

Potvrda o sudjelovanju Vladimira Putina na vojnoj paradi u Beogradu izazvala je prosvjede SAD-a i Zapada koji smatraju da je njegov dolazak u Srbiju zapravo provokacija koja će imati teške političke i ekonomske posljedice na relaciji SAD – Srbija – EU.  Iz Bruxellesa su odmah uputili oštru notu Srbiji kako se, iako još nije članica EU, mora ponašati kao njihova članica s obzirom na to da je Srbija već počela pristupne pregovore s Unijom. Isto tako smatraju da vojna parada može biti negativno protumačena bez obzira na to što  se ona organizira u sklopu obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda zbog umiješanosti Rusije u rat u Ukrajini i pripajanje Krima. Predstavnici EU također su najavili  da će pomno pratiti detalje Putinova posjeta Beogradu.

Njegov posjet prije svega ima vanjskopolitičku težinu, pogotovo zato što dolazi na vojnu paradu. Isto tako, njegov dolazak znak je i važnosti za bilateralne odnose Rusije i Srbije. Ruski predsjednik želi time pokazati da neće odustati od Južnog toka te želi ojačati trgovinsku razmjenu između dviju zemalja, pogotovo sada kada je u izolaciji zbog sukoba u Ukrajini. Za Ruse je to izuzetno važno, kao i za Srbiju, koja se nada da će uz pomoć Rusije postati lider u regiji.

Rusi dobro znaju i da će, ako su prisutni u Srbiji, biti prisutni i u cijeloj regiji i tom dijelu Europe. Zato je Srbija u ovom trenutku za Rusiju geostrateški i ekonomski važan faktor. Nema sumnje da Putin koristi dolazak na tu izuzetno važnu obljetnicu u Beograd jer, pritisnut  i izoliran od SAD-a i Zapada, koristi svaku priliku za izlaz iz Rusije. Unatoč pritiscima, Srbija, koja se opredijelila za EU, ipak ne želi kvariti odnos s Rusijom zbog ruskog tržišta i plina, što bi za nju mogao biti dvosjekli mač. Pitanje je koliko dugo Srbija može sjediti na dvije stolice.

Štiti svoje interese

– Srbija želi čuvati dobre odnose i s Rusijom i EU. Zasad Srbija nema nikakvih obveza da drži strogu politiku EU jer još nije njihova članica, ali kad postane, bit će prisiljena. Zasad je još slobodna zemlja i mora se brinuti za svoje interese. Što se pak tiče prigovora Amerike zbog dolaska Putina u Srbiju, to je njihova stvar i Srbije se to ne tiče. Da sada Amerikanci opskrbljuju Srbiju plinom i nađu im tržište, možda bi Srbija i promijenila politiku. Dok mi dobivamo plin od Rusije, premijer Vučić i sadašnja vlada rade u interesu Srbije, i to je apsolutno legitimna stvar. Isto tako, Amerikanci se brinu za svoj interes i nikada Srbiju ne pitaju za savjet – kaže Milan Nikolić, srpski politički analitičar i priznaje da je Srbija izložena velikom pritisku SAD-a i EU da otkaže gostovanje ruskom predsjedniku.  

– Srbija je, nažalost, u ovoj situaciji između čekića i nakovnja. S jedne ih strane stišću Rusi, a s druge strane SAD i EU. Bez obzira na te pritiske, ponavljam, Srbija je odlučna da se u prvom redu brine za svoj interes. Oni koji žele pridobiti Srbiju moraju joj pomoći da se izvuče iz krize, to je logična stvar. A da netko vrši pritisak zbog nečega, a s druge strane ništa ne daje, to ne dolazi u obzir. Građani Srbije nisu zaboravili i nikad neće oprostiti američko bombardiranje Srbije zbog Kosova, no sada su to stavili sa strane. Srbija i većina njezinih građana ponajprije gledaju svoj interes, a to je ekonomski napredak, stvaranje boljeg i uređenijeg društva – zaključio je  Milan Nikolić.

Prst u oko Zapadu

Možda bi sudjelovanje Putina na proslavi u Beogradu i prošlo bez reakcija da i srpski mediji i vlast nisu najavili njegov posjet kao najvažniji događaj stoljeća.

Samom vojnom paradom Srbija želi demonstrirati svoju moć i pokazati što je postigla u vojnom smislu.  Na taj način žele udovoljiti Rusiji, ali s druge strane ne bi željeli gurati prst u oko Zapadu i SAD-u, što je nemoguća misija. Premijer Aleksandar Vučić, koji stalno govori kako mu je jedina perspektiva EU, kazao je kako će se "nebo zažariti, a Dunav izbaciti mulj" od siline vojne vježbe u Putinovu čast.

– To će biti parada kakvu nismo imali više od četrdeset godina jer mislim da datum i povod, naša borba protiv fašizma, na koju su građani Srbije ponosni, to zaslužuju – naglasio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.  

Kako je najavljeno, na vojnoj paradi u Beogradu sudjelovat će više od 3000 pripadnika Ministarstva obrane i Vojske Srbije, a posebne nastupe imat će i ruska letačka grupa "Striži", kao i padobranci 63. padobranske brigade. Vojna parada održat će se u četvrtak 16. listopada na prostoru između Palate Srbije i Dunava. 

Prema protokolu, Putin će se sastati s Vučićem i Nikolićem, koji će mu tom prilikom uručiti najviši Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici – za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive suradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Ruske Federacije. Uz potpisivanje mnogih ugovora o suradnji dviju zemalja, glavna tema razgovora svakako će biti gradnja Južnog toka.

– Gradnja Južnog  toka počet će potkraj godine na njezinu teritoriju. Na taj način Rusi žele pokazati svoju moć bez obzira na komplikacije s Bugarskom, što u ovom trenutku nije toliko važno.  Rusi jako dobro znaju da bez Srbije nema Južnog toka te na taj način pokušavaju pridobiti Srbiju na svoju stranu – ističe Jelena Jurišić, politička analitičarka i profesorica na Hrvatskim studijima.

Srbija je, kaže, važna Rusiji koliko i Rusija Srbiji.

– Nemojmo zaboraviti da se Rusija nakon raspada SSSR-a prva suprotstavila američkoj politici i stala u obranu Srbije kada su je Amerikanci napali zbog Kosova. Bez obzira na to što sada svi napadaju i kritiziraju Putina, ja osobno ne vjerujem da Rusija želi destabilizirati tu regiju. Ovo što se danas događa oko Rusije čista je imperijalistička politika. Moskva samo brani svoje interese – zaključuje profesorica Jelena Jurišić.

>> Objavljen ISIL-ov manifest: Putinu nude pakt u zamjenu za nuklearni program

Komentara 75

DU
Deleted user
08:57 13.10.2014.

I sta sad ako Putin dolazi u Srbiju,,,,pa nece valjda Zapad i Amer odredjivat tko smije a tko ne smije doci...........

GA
galico
09:16 13.10.2014.

Nevjerovatna jenki arogancija...prema njima nitko ne smije imati interese osim njih samih...valjda ste čitali Valentića jučer...kaže lipo da se ne bi prvi put desilo da nam nametnu nekakve sankcije i onda nam isti ti koji nam nameću sankcije preuzmu poslove....sve gdje je u zadnje vrijeme intervenirala alijansa direktno je naštetilo našim interesima....Libija, Sirija, prije toga Irak...Iranu smo trebali raditi patrolne brodove jenkiji su rekli Nouuu... i onda uletjeli Francuzi...koji će sada prosvjedovati jer im ne sprečavaju posao sa Mistralima...primjera je milion..pametne zemlje (Austrija, Njemačka, Finska,Mađarska itd) kao što kaže Valentić, mi moramo raditi business i sa Ukrajinom i sa Rusijom...posebno sa ovom zadnjom jer Ukrajina će kada ju samelje EU mašinerija i jenkiji biti na razini Zimbabvea

MX
Mister X
10:03 13.10.2014.

Beograd pokušava biti dobar i s EU i s Moskvom, ali su na Zapadu sada bijesni; iako su do jučer miljardama trgovali poslovali i družili se sa Putinom . Nije li to osječaj bjede i primitivizma ako je to istina da bjesni pojedinac amerikanac koji je bomba 40 dana bez prestanka Srbiju i sad mu nije jasno da ga Srbi nevole ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije