Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napeto na granicama

Profil izbjeglice: ima 19-54 godine, ženu, djecu i osnovnu školu

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
25.08.2015.
u 17:17

Tko to točno dolazi u Europu u najnovijem valu izbjeglica, nezabilježenom od II. svjetskog rata? Ako se uzmu u obzir statistički podaci, “prosječni” izbjeglica je Sirijac

Tko to točno dolazi u Europu u najnovijem valu izbjeglica, nezabilježenom od II. svjetskog rata? Ako se uzmu u obzir statistički podaci, “prosječni” izbjeglica je Sirijac. Muškarac je u dobi između 19 i 54 godine, oženjen je i ima maloljetnu djecu. Iz Sirije je otišao prvenstveno zbog sigurnosnih razloga, bježeći pred nasiljem i ratom koji potresaju tu državu od 2011. godine. U domovini je završio osnovnu školu i tamo je živio skromno, ali ne na donjoj granici preživljavanja. Za usporedbu, u godinama izbjeglištva radio je privremene poslove, najčešće u Turskoj i tamo je zarađivao manje nego prije sloma Arapskog proljeća i rata u Siriji. Hoće li se vratiti u Siriju? Teško. Dom mu je potpuno uništen.

Ti se podaci daju iščitati iz dosad jedine sociodemografske analize izbjeglica iz Sirije koji su prvo utočište pronašli u Turskoj, odakle je dio njih krenuo put Europe. Sirijci po broju prednjače između svih izbjeglica koji azil traže u Europi, dok slijede oni iz Afganistana i Eritreje. UNHCR (UN-ovo visoko povjerenstvo za izbjeglice) procjenjuje da je broj izbjeglica iz Sirije narastao na nevjerojatna četiri milijuna.

Do Turske sigurnije

Turska je dugo bila bazen koji se punio izbjeglicama. Još prije dvije godine broj sirijskih izbjeglica iznosio je oko 200 tisuća – veći broj njih bio je smješten u osam prihvatnih centara, dok je dio bio izvan njih. Istraživanje turskog predsjedništva za hitne situacije i katastrofe, koje prenosimo, provedeno je 2013. na obje skupine, sa zanemarujućim razlikama u rezultatima, a Večernji donosi rezultate anketiranih u izbjegličkim kampovima. No od kraja prošle godine turski se bazen prepunio.

– U siječnju i veljači se priljev imigranata sa središnje mediteranske rute od Libije prema Italiji premjestio na istočnomediteransku rutu. Neke su države sjeverne Afrike uvele vize za sirijske državljane, Libija je u rasulu i opasna, šverceri migranata tamo su zaista nemilosrdni, a i ponestaje im plovila. Stoga se obitelji s djecom odlučuju na sigurniji put do Turske, gdje je milijun i pol izbjeglica iz Sirije. Nije vjerojatno da će svi krenuti prema EU, no nakon godina rata perspektiva za povratak kući gotovo je nikakva – upozoravali su iz Frontexa, no Europa – očito – nije pripremljena.

Štoviše, dandanas nema konsenzusa o jedinstvenom europskom odgovoru na krizu.

– Ne stojimo mi na putu rješenja. Prijedlog je na stolu, na članicama je da ga prihvate – kazali su iz Europske komisije, dok je njezin predsjednik Jean Claude Juncker bio otvoreniji i kazao da je dosta sastanaka i summita i da se treba početi djelovati i usvojiti europski mehanizam.

Kamen spoticanja su kvote za relokaciju izbjeglica, ali i neslaganje oko sigurnih zemalja – država koje su dovoljno sigurne da se tamo vrate postojeći azilanti, kako je Večernji jučer objavio. Dvije države koje “guraju” to rješenje jesu Njemačka i Francuska čiji su čelnici, kancelarka Angela Merkel i François Hollande, jučer sa sastanka u Berlinu poručili da se što prije mora riješiti problem. Njemačka, u kojoj je do srpnja 34.500 iz Sirijaca i čak 82.243 državljanina balkanskih država podnijelo zahtjev za azil, već je “skinula” Srbiju, BiH i Makedoniju s popisa nesigurnih zemalja te vraća tražitelje azila iz tih zemalja.

Hrvatska još nije na udaru

Hrvatska još nije na udaru izbjeglica, a kako se doznaje, ni nevladine organizacije nemaju detaljnije informacije o Vladinu planu za prihvat imigranata, što je jučer kritizirao i HDZ. No unatoč tomu, Hrvatski Crveni križ poziva građane da pomognu jugoistočnoj Europi, posebno Makedoniji i Srbiji, kamo je jučer ušlo čak sedam tisuća novih izbjeglica. Ako se pojave nova područja, prikupljena sredstva bit će usmjerena i tamo, kažu iz Crvenog križa. Donirati se može na račun u Privrednoj banci Zagreb, broj: IBAN HR6923400091511555516, poziv na broj: 14. Iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X, internetom na www.hck.hr te telefonom na 060 9011 (6 kuna i 25 lipa, PDV uključen.)

>>Hrvatski Crveni križ otvorio apel za izbjeglice, evo kako možete pomoći!

>>EU vraća stare azilante da bi primio izbjeglice

Komentara 36

OS
osica
19:39 25.08.2015.

Kako to osnovna škola. ? "Jučer ste pisali da su tu sami doktori, inženjeri....., tko ih pokupi na brzaka. ?

BC
bura.curba
18:40 25.08.2015.

nase medije su pune gresaka, a srbija i ne priznajuci medjunarodni sud ignorise da priznaje agresije i genocid, a nasi pisu da u vukovar ili hrvatsku srbi su u losijem pravima te misli i vecernjak da mi treba da priznamomo cirilicu a oni genocid i agresije NE !...o pravima arapa i za dom spremni sigurno vecernji nije taj koji moze sto reci, za to se pita narod a ne vl.

SS
stojadin_stojko
18:36 25.08.2015.

profil je ima 0d 1 mjeseci do 55 godine, ima gotovo trecinu zivota provedenog od diktature svojih rezima potpomognuti i iz zapada, njihove zemlje uglavnom bombarduje zapad periodicno,nema skole ali zato nema ni slobode,dolaze ovamo jer mi saljemo demokraticne bombe onamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije