Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stroga kontrola

Papa postrožio trošenje novca za kanonizacije

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
10.03.2016.
u 22:50

Vatikan je priopćio da je Franjo uveo nova pravila, uključujući otvaranje odvojenog računa za svakog kandidata te podnošenje izvješća o utrošku novca koje će se slati na vanjsku reviziju.

Papa Franjo uveo je strogu kontrolu trošenja novca za postupke proglašenja svetaca, nekoliko mjeseci otkako je u dvjema knjigama otkriveno da su za promociju nekih kandidata potrošeni golemi iznosi.

Kanonizacija se događa nakon dugotrajnog postupka u koji su uključeni stručnjaci za crkveno pravo, teolozi i kardinali koji moraju procijeniti moralne vrline kandidata za svece.

Vatikan je priopćio da je Franjo uveo nova pravila, uključujući otvaranje odvojenog računa za svakog kandidata te podnošenje izvješća o utrošku novca koje će se slati na vanjsku reviziju.

U studenome prošle godine objavljene su dvije knjige o financijskim skandalima u Vatikanu koje su otkrile da se nisu vodili precizni troškovnici kanonizacija što su dosezale iznose i do 750.000 eura.

Knjige istraživačkih novinara Gianluigia Nuzzia i Emilliana Fittipaldia nastale su na temelju tajnih vatikanskih dokumenata. 

>> Papa Franjo za Stepinca je čuo još od svog oca 

>> Papa Franjo se naljutio i povikao: 'Ne budite sebični'

Komentara 2

DU
Deleted user
12:24 11.03.2016.

Haha, e tek sad mi je jasan proračun u Hrvatskoj:)) Obrazovanje-Crkva

SO
srecko.orsulic123
18:25 11.03.2016.

Papa mora vratit zlatna raspela jer u ova zeljezna bas nitko na njemu ne vjeruje !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije