Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka raspravnog vijeća

Haaški sud odbija vratiti Šešelja u pritvor: Njegove izjave nisu prijetnja svjedocima

Vojislav Šešelj
Foto: Reuters/PIXSELL
13.01.2015.
u 13:16

Raspravno vijeće međunarodnog tribunala dodaje da Šešelj nije prekršio uvjete pod kojima je pušten na privremenu slobodu

Suci koji sude Vojislavu Šešelju u Haagu odbili su zahtjev tužiteljstva da ponište svoju odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu i ne žele ga vratiti u pritvor u Scheveningenu, objavljeno je danas s Haaškog suda. 

 - Izjave koje optuženi daje medijima su za žaljenje, ali ne predstavljaju prijetnju svjedocima, zaključuje Raspravno vijeće međunarodnog tribunala i dodaje da Šešelj nije prekršio uvjete pod kojima je pušten na privremenu slobodu. Ti uvjeti su povratak na tribunal u trenutku kad ga suci pozovu i zabrana kontakta sa žrtvama ili svjedocima, kao i zabrana ometanja pravde.

Podsjetimo, krajem prošle godine Haaški sud objavio jeodnesak kojim optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj odgovara na raniji podnesak glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza u kojemu je tužiteljstvo zatražilo od Raspravnog vijeća da poništi odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu i vrati ga u pritvor u Scheveningenu.

U svome odgovoru Šešelj traži od Raspravnog vijeća da protiv Brammertza "primijeni rigorozne disciplinske mjere" jer je glavni tužitelj, tvrdi Šešelj, "demonstrirao visok stupanj nedozvoljenog ponašanja prihvativši da bude politički instrumentaliziran od briselske administracije i hrvatskih političara".

Suci u svojoj današnjoj odluci kritiziraju i haaške tužitelje zbog toga što se nisu odmah žalili na odluku o Šešeljevu puštanju, dok je on još bio u pritvoru, nego su se javili tek kasnije, kad je on već bio u Beogradu. 

Sudac Mandiaye Niang tako piše da je glavni tužitelj Serge Brammertz "imao sedam dana da se žali" i mogao je tražiti od sudskog vijeća da pričeka s izvršenjem odluke o puštanju Šešelja dok vijeće ne odluči o žalbi tužitelja. No, ured glavnog tužitelja to nije učinio.

Ovako sročena odluka troje sudaca koji sude Šešelju ukazuje na golemi propust glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza.

>> Šešelj: Hrvati žale što ja zaista nisam Hrvat, voljeli bi da sam njihov

>> Šešelj prijeti na Twitteru: Nikoliću, i Tito i Đinđić su prije smrti imali problema s nogom

>> Brammertz odbacio Šešeljeve optužbe i zatražio vraćanje zločinca u Haag

Komentara 119

KR
krass
15:28 13.01.2015.

Kakav je to Kralj,hladno te izbace iz zatvora i jos te nece natrag,ja takvog jos nisa sreo :))

Avatar dario554433
dario554433
13:15 13.01.2015.

Al ih je rasturio svaka mu čast.

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
14:48 13.01.2015.

Seselj rasturio najplacenije svjetske pravne majmune kao ping - pong loptice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije