Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od rujna prošle godine

Od ospica u Rumunjskoj umrlo 17 djece, ministar poziva stanovništvo na cijepljenje

cijepljenje
Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
11.03.2017.
u 17:24

Ministar zdravstva Florian Bodog pojasnio je da je procijepljenost stanovništva od ospica 80 posto za prvu dozu i 50 posto za drugu

Sedamnaestero djece umrlo je od ospica u Rumunjskoj od rujna prošle godine, dok je više tisuća oboljelo od te izrazito zarazne bolesti u zemlji koja je od 2016. pogođena ozbiljnom epidemijom zbog niske razine procijepljenosti. Umrla djeca nisu bila cijepljena, priopćio je ministar zdravstva Florian Bodog, dodavši da je najnovija žrtva djevojčica od dvije i pol godine iz grada Satu Mare na sjeveru zemlje.

Po njegovim riječima, od veljače 2016. tom se bolešću zarazilo 3400 osoba. Godinu dana ranije bilo je sedam slučajeva zaraze, bez ijednog smrtnog slučaja.

Ministarstvo zdravstva uputilo je poziv stanovništvu na cijepljenje. "To je jedini učinkoviti način sprečavanja bolesti", kazao je Bodog. Pojasnio je da je procijepljenost stanovništva od ospica 80 posto za prvu dozu i 50 posto za drugu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča procijepljenost od 95 posto. Uzroci tog fenomena leže u siromaštvu, nedostupnosti zdravstvenih usluga, ali i povećanom broju roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu.

Prema izvješću Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u šest europskih zemalja ospice su endemske. Radi se o Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj i Rumunjskoj.

> > 'Ako procijepljenost padne bit ćemo suočeni s epidemijama. Vratit će se bolesti koje mogu značiti i smrt'

Komentara 8

ST
strsljen2013
19:48 11.03.2017.

Ja sam primio sva moguća cjepiva koja sam morao i sve sam odbolovao što nisam trebao.

Avatar quousque tandem
quousque tandem
20:13 11.03.2017.

Piscima (sada izbrisanih) komentara u kojima su tvrdili da je ovo fake news, evo vam c/p s najposjećenijeg rumunjskog news portala "Stirile Pro TV": "A 17 a victima a rujeolei a fost o fetita de 1 an si 9 luni din Satu Mare. Copila, care a murit saptamana aceasta, nu fusese vaccinata impotriva virusului, la fel ca celelalalte 16 victime. Situatia arata inspaimantator pentru ca numarul imbolnavirilor creste de la o saptamana la alta." Ili kako bi google translate preveo: ""Iz 17. žrtva ospica bila djevojčica od 1 godine i 9 mjeseci u Satu Mare. Djeteta, koji je umro ovaj tjedan nije bio cijepljen protiv virusa, kao celelalalte 16 žrtava. Situacija izgleda zastrašujuće, jer je broj povećava bolesti od jednog tjedna do drugog." (sic)

LH
luise.harm
22:27 15.04.2017.

Cijepljenje - inzistirajmo na točnosti: https://www.youtube.com/watch?v=WdWSkh4iceA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije