Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Članstvo im ne treba

Island odustao od ulaska u EU: Raspustili pregovarački tim!

'08.06.2011., Zagreb - Zastava Europske unije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Patrik Macek/PIXSELL
13.09.2013.
u 13:33

Island je ispunio "pristupnicu" za EU nakon financijske katastrofe u državi 2009. godine, ali se gospodarstvo kasnije oporavilo te se javno mnijenje okrenulo protiv pristupa Uniji.

Island je "raspustio" svoj pregovarački tim sa Europskom unijom nakon što je Vlada odlučila i službeno prekinuti pregovore o ulasku u EU, piše EU Observer.

- Raspustili smo tim i pregovaračke grupe, a više neće biti ni summita - kazao je islandski ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson jučer u parlamentu te dodao kako je Vlada složna po tom pitanju.

- Proces je zaustavljen, no ništa nije zatvoreno. Mi ćemo poboljšati našu komunikaciju i ojačati veze s EU i bez priključenja Uniji - kazao je ministar. Koalicija umjerene desnice i euroskeptika obećala je kraj razgovora o priključenju EU kada su preuzeli vlast u travnju, dok su njihovi pregovarači bili na "produženom godišnjem odmoru" od svibnja.

Island je ispunio "pristupnicu" za EU nakon financijske katastrofe u državi 2009. godine, ali se gospodarstvo kasnije oporavilo te se javno mnijenje okrenulo protiv pristupa Uniji. Europska komisija se nadala da će se islandska vlada predomisliti, a u srpnju je predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso kazao da su vrata "još uvijek otvorena", ali i da ima sve manje vremena. Glavno pitanje prijepora između Islanda i EU bilo je ribarstvo. Dok su Islanđani željeli zadržati visoke kvote za izlov, EU je prijetila da će im uvesti sankcije.

>>Islanđani, mi vas čekamo. Odlučite se do jeseni želite li ući u EU

 

Komentara 1

JA
jadranskalignja
08:24 13.03.2015.

Bravo za Island.Nikad robom. Tako se brani domaće ribarstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije