Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nijemci u akciji

'Imate 24 sata da izbrišete lažne vijesti!'

Facebook
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
12.02.2017.
u 11:02

Der Spiegel je objavio prijedlog zakona socijaldemokrata koji bi uskoro trebala usvojiti njemačka velika koalicija

U Njemačkoj se priprema najstroži zakon protiv lažnih vijesti na internetu. U borbi protiv lažnih vijesti i govora mržnje njemačka Socijaldemokratska partija (SPD), koja je dio velike koalicije u Berlinu, pripremila je opširan prijedlog zakona u kojima se do detalja analizira kako zaustaviti širenje lažnih informacija na društvenim mrežama i drugim internetskim platformama. Zakonski će obvezati Facebook kao najrašireniju društvenu mrežu, ali i sve druge digitalne platforme koje prenose vijesti, da u roku od 24 sata izbrišu sve vijesti za koje se dokaže da su lažne (“Fake News”). Ako se Facebook i ostali ogluše i u roku od 24 sata ne izbrišu lažne vijesti, uslijedit će velika novčana kazna, piše ugledni njemački tjednik Der Spiegel u tiskanom izdanju od subote.

Nadzor 24 sata

Na krilima velikog rasta popularnosti nakon imenovanja Martina Schulza šefom SPD-a, koji je ne samo pretekao Angelu Merkel, nego je prvi put nakon 2006. SPD nadmašio i kancelarkinu koaliciju Demokršćanske stranke / Kršćansko-socijalne unije CDU/CSU.

Lažne vijesti postale su svakodnevica poplavom portala i portalčića diljem svijeta. Kako bi zaustavili veliki rast SPD-a i “Schulzova efekta”, jedan portal izmislio je da je Schulzov otac kao oficir SS-a u Drugom svjetskom ratu u logoru ubijao zarobljenike, piše Spiegel. Platformama poput Facebooka, YouTubea i sličnima bit će propisano da uspostave svoje odjele za kontaktiranje preko kojih će nadležne službe davati naredbe da pojedinu dezinformaciju obrišu.

“Kontaktni odjeli digitalnih platformi morat će biti tako ustrojeni da rade 24 sata dnevno i osigurati da se informacije koje su očita kršenja prava izbrišu u roku od 24 sata. Onima koji u tom roku ne izbrišu lažne vijesti prijeti kazna do 200 tisuća eura”, prenosi Spiegel dio teksta.

Također, pogođeni lažnim vijestima moraju dobiti pravo za ispravljanje netočnih informacija kao i u tradicionalnim medijima.

Bolna istina s fejsa

Facebook je platforma koja često prenosi laži, ali je isto tako i mjesto na kojemu se teško može sakriti istina. To su sada najbolje iskusili talijanski policajci Luca Scatà i Christian Movio, dvojac koji je upucao berlinskog krvnika Anisa Amrija. Podsjetimo, Amri je tegljačem posijao smrt na božićnom sajmu u Berlinu i pobjegao u Torino. U Berlinu je već sve bilo spremno da se dvojici policajaca udijeli njemački orden za hrabrost. No pregledom njihovih profila na Facebooku pronađene su fotografije na kojima policajci salutiraju fašističkim pozdravom i od ordena sada nema ništa.

>> Zuckerberg objasnio kako će se Facebook boriti protiv lažnih vijesti

>> Evo kako u praksi izgleda Facebookova potraga za 'lažnim vijestima'

Komentara 1

GO
gooniegoogoo
12:30 14.02.2017.

na kraju će se fakestream vijesti brisat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije