Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politički analitičar

Gjenero o ekstremizmu u BiH: Većina Bošnjaka je umjerena i izrazito sekularna

Davor Gjenero
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
13.10.2014.
u 08:02

Politički analitičar Davor Gjenero kazao je kako je Hrvatska uspostavila visok stupanj konsenzusa o tome što su njezini prioriteti za razvoj BiH

Preliminarni rezultati višestranačkih izbora u BiH pokazali su da su pobjednici stranke HDZ BiH, SDA i SDS, koje su u toj zemlji pobijedile i 1991. neposredno prije početka rata.

Čelnici HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića proglasili su pobjede na izborima za hrvatskog i bošnjačkog člana BiH Predsjedništva, kao i njihovih stranaka na općim izborima, dok su pak iz Republike Srpske iz SNSD-a i SDS-a sinoć tvrdili da su obje stranke pobjedničke.

Milorad Dodik izjavio je sinoć u 2 sata da je njihova kandidatkinja za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović pobijedila. Više o izborima u BiH pročitajte ovdje.

– Rezultati izbora nadovezuju se na izvješće povjerenika za proširenje EU Stefana Fullea, prema kojem BiH najuvjerljivije zaostaje na putu prema Europskoj uniji, komentirao je Tonino Picula u emisiji U mreži prvog Hrvatskog radija.

– Dobra je vijest da su Hrvati napokon izabrali svog predstavnika u Predsjedništvo, kazao je Drago Prgomet.

Politički analitičar Davor Gjenero kazao je da je Hrvatska uspostavila visok stupanj konsenzusa o tome što su njezini prioriteti za razvoj BiH.

 – Očito je da se duboko promijenila politička kultura unutar bošnjačkog naroda, što pokazuje činjenica kako nije bilo političkog trgovanja. Odnosi su sada daleko čistiji nego nakon prošlih izbora, kazao je Gjenero.

– Vrlo je važno da su pobjednici u bošnjačkim i hrvatskim strankama one stranke koje pripadaju Europskoj pučkoj stranci. Hrvatskoj BIH mora biti prioritet, a hrvatska politika prema BiH mora biti nadstranačka, kazao je Prgomet.

O položaju Hrvata u BiH, Gjenero je kazao kako je s jedne strane proces udruživanja dvaju HDZ-a nužan.

– Izrazito je važno da neke od političkih vrednota koje zastupa Raguž, a koje su fokusirane na EU, ojačaju i dobiju veliki prostor u hrvatskom političkom tijelu u BiH. Važno je i to što danas iz Hrvatske nitko ne radikalizira političko tijelo u BiH, kazao je Gjenero.

Prgomet je izjavio da velika podijeljenost Hrvata u BiH ne postoji jer se gradi multikulturalnost i višestranačje.

– Treba podupirati različitost mišljenja, ali oko važnih interesa Hrvata u BiH mora se naći suglasje te je važno da među Hrvatima nema izbornog inženjeringa.

Gjenero je kazao da će Bakir Izetbegović biti snažniji član Predsjedništva nego u proteklom mandatu.

– Njegova je stranka jača među Bošnjacima. On je u snažnom doticaju s Turskom koja će biti jači igrač na Balkanu nego što je bila dosad, kazao je Gjenero i dodao kako se ekstremizam u BiH pojavio jer su ratom ljudi u toj zemlji ostali bez perspektive i mogućnosti za uspostavljenjem normalnog života.

– Većina Bošnjaka je umjerena i izrazito sekularna i Hrvatska ne bi trebala pristajati na zamku da se BiH prikazuje kao kalifat na europskom tlu, kazao je Gjenero.

>> Sumnje u regularnost - 250 biračkih mjesta otvoreno s kašnjenjem od 20 minuta!

>> Izbori u BiH: Čović pobijedio Raguža unatoč izbornom inženjeringu

Komentara 13

KK
konj.kiki
08:37 13.10.2014.

Đenero opet laprda. Vidjeli smo njihov sekularizam u ratu. A i dovoljno se je prošetati ulicama grada.

Avatar Arsendiklic
Arsendiklic
08:43 13.10.2014.

Pa jel moguće da neko plati za ovo što Gjenero drobi po medijima?

CA
cavecanem
08:42 13.10.2014.

nije problem, gospodine, sekularna i umjerena većina već radikalna manjina koja nam je u susjedstvu, ne znam treba li netko biti politički analitičar kako bi došao do zdravorazumskog zaključka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije