Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjedništvo

Izbori u BiH: Čović pobijedio Raguža unatoč izbornom inženjeringu

Dragan Čović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
13.10.2014.
u 00:24

HDZ-SDS-SDA pobjednici kod Hrvata, Srba i Bošnjaka

Preliminarni izborni rezultati nakon osmih po redu općih višestranačkih izbora u BiH govore da su u toj zemlji pobjednici stranke HDZ BiH, SDA i SDS, koje su u toj zemlji pobijedile i 1991. neposredno prije početka rata.  

Čelnici HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića proglasili su pobjede na izborima za hrvatskog i bošnjačkog člana BiH Predsjedništva kao i njihovih stranaka na općim izborima, dok su pak iz Republike Srpske iz SNSD-a i SDS-a sinoć tvrdili da su obje stranke pobjedničke.

"Dobili smo potporu više od 110.000 Hrvata u BiH"

Čović je u prvoj izjavi za javnost rekao kako je za njega glasovalo više od 110.000 Hrvata te da je pobjednik. "Ja sam presretan kao kandidat velike koalicije jer smo dobili snažnu potporu više od 110.000 Hrvata u BiH. Siguran sam da je to važna poruka špekulantima koji trguju hrvatskim glasovima", rekao je Čović. No, on je bio svjestan kako njegovu eventualnu pobjedu jedino može poremetiti mogućnost da veći broj Bošnjaka podupre protukandidata Martina Raguža iz HDZ-a 1990., o čemu se otvoreno govorilo u dijelu javnosti u BiH i čime bi se ponovio izborni inženjering na štetu Hrvata, kao što je bio slučaj u zadnja dva izborna ciklusa kada su SDP-ova kandidata Željka Komšića Bošnjaci nametnuli Hrvatima.

Prema podacima iz HDZ-a BiH, za Raguža je glasovalo oko 44.000 Hrvata. Čović je objasnio da su slični rezultati i za ostale razine vlasti te da njegova stranka predvodi blok stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS).  

Izetbegović proglasio pobjedu

Izetbegović je proglasio pobjedu svoje stranke te najavio da će nastaviti sjediti u državnom Predsjedništvu. Bakir Izetbegović istaknuo je da vodi pred medijskim magnatom Fahrudinom Radončićem za 50.000 glasova, naglašavajući da je za njega glasovalo 220.000 Bošnjaka. Istodobno, druga je stranka na sarajevskom političkom spektru Demokratska fronta Željka Komšića. Ova stranka, prema njihovim navodima, bit će druga u Federaciji BiH.  

Istodobno najveća bitka i nepoznanice su u Republici Srpskoj. Tamo tijesno vodi blok oporbenih stranaka koje predvodi Srpska demokratska stranka i njihov predsjednički kandidat Mladen Ivanić. Možda je najveće iznenađenje Ognjen Tadić koji vodi ispred donedavno nedodirljivog Milorada Dodika i njegova Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Razlike se kreću u nekoliko tisuća glasova u korist SDS-a, pa su moguće veće promjene.  

Iako su rezultati izbora dali prednost nacionalnim strankama Hrvata, Srba i Bošnjaka, za uspostavu vlasti trebat će mjeseci zbog kompliciranih procedura te nije sigurno da će trojstvo HDZ-SDA-SDS doista činiti većinu u Vijeću ministara. Još je kompliciranija situacija u vlastima entiteta te deset županija u Federaciji BiH.

>>Sumnje u regularnost - 250 biračkih mjesta otvoreno s kašnjenjem od 20 minuta!

Komentara 53

Avatar Alea iacta est
Alea iacta est
00:43 13.10.2014.

Čović je lopina, ali svi političari su lopine, ali mi je drago što onaj Raguž nije pobijedio, jer je obična izdajica, u rangu milanovića, pusićke, mesića i ostale bratije, da je izabran glasovima bošnjaka, to bi značilo sumrak demokracije.

FL
flobian12
01:54 13.10.2014.

Sumrak demokracije i diktatura MZ u BiH je vec 24 godine, sto bi se reklo "ne zna se tko pije a tko placa". A politicari ko polititicari,svugdje gu*ice za malo vlasti... Mada mi je drago da je pobjedio netko izabran hrvatskim glasovima,a ne glasovima politickog inzinjeringa kad se vec glaa na nacionalnoj osnovi.

Avatar Viking1
Viking1
06:02 13.10.2014.

Napokon su hrvati dobili svojom odlukom clana predsjednistva, a ne fasistickim bosnjacima Martin Raguz je veleizdajnik hrvatskog naroda u BiH. Svoje glasove je dobio u Sarajevu, Zenici i Tuzli. Sad nakon sto se osramotio ajmo nazad u rupu. Bosnjaci na aparatima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije