Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvo, što je to

Ebola kosi u Liberiji sa 4,2 milijuna ljudi i samo 51 liječnikom!

ebola
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
24.09.2014.
u 19:42

Sad kad svi suzbijaju ebolu, umire se više i od malarije i ospica

U zemljama kojima hara ebola, u Sijera Leoneu i Liberiji, zdravstva gotovo i nema, u Sijera Leoneu na 6 milijuna stanovnika ima 136 liječnika, u Liberiji na 4,2 milijuna 51 liječnik! Za usporedbu, Hrvatska, koja ima podjednak broj stanovnika, ima oko 19 tisuća liječnika.

Životni vijek 45 godina

Sad kad je sva pozornost usmjerena na suzbijanje ebole, od koje 70 posto zaraženih umire, u Liberiji i Sijera Leoneu se više umire od malarije, kolere i ospica, piše BBC. UN upozorava da bi do studenoga ebolom moglo biti zaraženo 20 tisuća ljudi, do sada je u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu od ebole umrlo 2800 ljudi. Međutim, od malarije samo u Sijera Leoneu umre svake godine nekoliko tisuća ljudi, u 2012. godini 3600, u 2010. više od osam tisuća, a razboli se nekoliko stotina tisuća ljudi.

Za bolesti koje haraju Afrikom Zapad se zainteresira tek kad neka zaraza zaprijeti širenjem i u zdrava bogata društva, tako se sad dogodilo s ebolom, koja odnosi živote u siromašnim zemljama zapadne Afrike, u Sijera Leoneu i Liberiji, no tamo i prije ebole ljudski život očito nije vrijedio puno, liječnika tamo zapravo i nema i očekivani životni vijek je tek oko 45 godina. I to malo liječnika sad često odbije svakoga tko ima simptome slične eboli, kao što je visoka temperatura i krvarenje, pa otjeraju i one malarične, kojima bi mogli pomoći.

‘Doktori’ s crnim vrećama

Jedna od najbogatijih afričkih zemalja, Nigerija je uspjela zaustaviti širenje ebole koja je tamo došla zrakoplovom, prenio ju je jedan liberijski vladin službenik. I Gvineja, iz koje je zaraza ebolom krenula, uspjela ju je obuzdati.

Ali zdravstveni sustavi dviju rekordno siromašnih zemalja, obilježnih građanskim ratovima, ne uspijevaju se boriti sa zarazom, a sad im prijeti i sve veća smrtnost od ostalih bolesti.

Liberija, u koju su se 1820. godine počeli vraćati američki crnci jer upravo je odatle je roblje i odvoženo u Ameriku, u svijetu je poznata po osuđenom gospodaru rata Charlesu Tayloru, koji je svoje “krvave dijamante” darovao Naomi Campbell. Tim je dijamantima financiran građanski rat u Sijera Leoneu, a sad dvije zemlje povezuje i posustajanje u bitki s ebolom.

Umjesto liječnika, u posjet im dolaze tzv. liječnici s crnim vrećama, koji im daju stare lijekove, a plaćaju im u pilićima i kozama.

Dosad su donatori sa Zapada davali novac za lijekove za pojedine bolesti jer tako lakše mogu pravdati te izdatke kod kuće. Međutim, očito je da valja najprije od temelja izgraditi zdravstveni sustav, bolnice i školovati liječnike. Upravo je to nedavno obećao američki predsjednik Barack Obama.

Komentara 4

Avatar tajar
tajar
21:29 24.09.2014.

Budimo precizniji, kad već pišemo o nečemu! Dakle, Liberija, po najnovijem cenzusu ima 4,092.310 stanovnika, a očekivani životni vijek je 58,2 godine!

KO
kojesta
21:43 24.09.2014.

prvo, podaci s brojkama su netocni jer je ebolu nemoguce odmah izolirati, pa tu ubrajaju i ostale tropske infekte. jasno da se radi o najsiromasnijem stanovnistvu iscrpljenim ratovima i kolonijalizacijom, ali ta ocito nije zavrsena. pred zap.afrikom, a posebno pred liberijom postoji veliko nalaziste plina i vjeroj. nafte. dakle, ameri su poslali tri tisuce vojnika, valjda da si osiguraju teren, a jedna siromasna kuba poslala je preko 160 lijecnika, hm, dakle kako to shvatiti?

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
10:56 25.09.2014.

Novi virus modificirane Ebole mjenja ulogu lab. modificiranog virusa hiva. Made in usa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije