Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Barack Obama

'Ebola je potencijalna globalna prijetnja ako je zapadnoafričke zemlje ne obuzdaju'

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
17.09.2014.
u 10:47

Do 13. rujna zabilježeno je 4963 slučaja zaraze uz 2453 preminulih

Pod pritiskom izmicanja kontrole širenja ebole, američki predsjednik Barack Obama govorio je o aktivnostima koje će Amerika poduzeti po pitanju ebole u Centru za prevenciju i kontrolu bolesti u Atlanti glavne crte američkog akcijskog plana, piše CBC.

"Ebola bi mogla izmaknuti kontroli i ako je na vrijeme ne obuzdamo, mogli bi se suočiti sa stotinama i tisućama zaraženih koji su pogođeni izraženim ekonomskim, političkim i sigurnosnim posljedicama, a to će utjecati na sve nas. Ebola je potencijalna globalna prijetnja ako je zapadnoafričke zemlje ne obuzdaju", rekao je poručivši da Amerika šalje 3.000 vojnika kako bi obuzdala širenje zaraze.

Vojnici neće izravno pomagati zaraženima. Zamjetan dio njih će se smjestiti u bazu u Senegalu, ali i na lokacijama u Liberiji gdje će pružiti logistiku, inženjere i ostalu podršku.

Svjetska zdravstvena organizacija jučer je objavila dokument Ebola Responske Roadmap prema kojem razdvaja zemlje kojima prijeti ebola na dvije skupine: s raširenim i intezivnim prijenosom bolesti (Gvineja, Liberija i Sierra Leone) te na one gdje se bilježe inicijalni slučajevi i lokaliziran prijenos bolesti (Nigerija, Senegal).

U prvoj skupini registrirano je 4963 slučaja (mogućih, potvrđenih i suspektnih). Preminulo je 2453 osobe od izbijanja bolesti do 13. rujna ove godine prema podacima Ministarstava zdravstva Gvineje i Sierra Leone, te do 9. rujna prema podacima liberijskog Ministarstva zdravstva.

Foto: WHO

Dvije zemlje - Nigerija i Senegal bilježe slučajeve "uvozne" zaraze iz zemalja sa raširenom zarazom i prijenosom bolesti. U Nigeriji ima 21 zaražen uz dva smrtna slučaja. U Senegalu je zabilježen jedan slučaj zaraze i bez smrtnih i novih suspektinih slučajeva. Ispituju se kontakti zaraženih sa zdravim osobama. U Nigeriji 470 osoba prošlo je 21-dnevno promatranje.

>> Nema razlike između ebole i ISIL-a – oboje treba odlučno uništiti

Komentara 3

MM
mojski.moja
00:45 18.09.2014.

nedavno je jedna autorka u vl napisala ebola mora se unistiti, ali evo dali moze covjek da unisti kancer, rak. dali moze da se unisti vojskom ebola, ili jedna bolest kao homosexualnost od onih koji nju legalizuju

MM
mojski.moja
00:42 18.09.2014.

ebola je odgovor na nepravde koje cine ljudi,odgovor i na legalizacije prostitucije, narkomanstva, homosexulanosti itd...odgovor i na ono sto cini izrael itd...i takve bolesti sire se dalje

KO
kojesta
21:36 24.09.2014.

prica sa ebolom je ista kao i sa svinjskom gripom. dr.m. chan iz who-a sad dize temeperaturu oko ebole, ali: ona je na kriminalan nacin (jasno, kao glasogovornica te organizacije), uspanicila svijet sa sv. gripom i visokim brojkama tzv,. oboljelih sto je bila obicna prevara, jer u tim statistikama zavrsili su i obicni gripalni infekti. posljedica: masa drzava prezaduzila se nabavljajuci nepotrebno tamiflu-cjepivo. sad prica o eboli - opet iz who-a. prvo, statistike opet lazu, jer u 69% je virus ne moguce dokazati, ta metoda nije usavrsena i na to upozorava amer. agencija za lijekove. drugo, pri pojavi virus je u pocetku nemoguce razlikovati od malarije i slicnih tropskih bolesti, pa sve zavrsi u tim brojkama. trece, u tim problemima je bas naajsiromasnije stanovnistvo zap. afrike iscrpljeno ratovima i krvavim dijamantima. cetvrto, ccinjenica jest, da je podrucje zap. afrike a posebno liberije puno resurca plina i nafte. dakle, obama je tamo poslao tri tisuce vojnika (!), a siromasna kuba napr. poslala je preko 160 lijecnika. to su zanimljve informacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije