Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udarac Izraelu

Britanski parlament priznanjem Palestine ogorčio je Izraelce

palestina
Reuters/PIXSELL
14.10.2014.
u 22:08

Odluka je više simbolička i ne obavezuje britansku vladu na poduzimanje konkretnih koraka i stvarnog priznanja države

Britanski parlament velikom većinom glasova izglasao je neobvezujuću odluku o diplomatskom priznanju države Palestine. Ova odluka, koja vladi u Londonu ne nameće obavezu konkretnog priznanja Palestine kao neovisne države, nema velikog praktičnog učinka, no njezin simbolički značaj je nemjerljivo velik. U Izraelu su šokirani ovom odlukom. Priznanje je pokazatelj javnog mijenja prema državi Izrael, pogotovu nakon nedavnog rata u Gazi gdje velika većina Britanaca smatra kako je Izrael u ovom slučaju bio “kriva strana”.

– Pod normalnim okolnostima protivio bih se ovakvoj odluci, no sada ću je podržati. Toliko je velika moja ljutnja prema Izraelu zbog njegova ponašanja proteklih mjeseci. Želim poručiti izraelskoj vladi da, ako gubi moje simpatije, to znači da gubi i simpatije jako velikog broja ljudi – rekao je u debati tijekom glasovanja konzervativni zastupnik Richard Ottaway, član parlamentarnog odbora za vanjsku politiku i čovjek koji je, po vlastitom priznanju, “uz Izrael stajao posljednjih 20 godina, i u dobru i u zlu”.

Prekid pregovora između Palestinaca i Izraela o mirnom rješenju njihovih odnosa, problema koji bukti još od 1948., te vrlo agresivna i napadačka politika sadašnjeg izraelskog vodstva i premijera Benjamina Netanyahua, pokrenulo je u posljednjih nekoliko tjedana cijeli niz vrlo konkretnih akcija na području zapadne Europe. Prvo je Švedska priznala Palestinu kao nezavisnu državu, a sada je stiglo i britansko priznanje. Iako ono neće imati osobito velik praktični učinak jer palestinske putovnice neće biti korištene za ulazak na područje Velike Britanije, to predstavlja prilično jak udarac vladi u Tel Avivu. Prije svega zato što je London glavni američki, a ujedno i izraelski saveznik na području Europe pa, ako Netanyahu ne može računati na podršku Londona, teško može računati na podršku ostalih zemalja EU.

>> Hrvatska će za obnovu Gaze donirati 7,8 milijuna kuna

Komentara 9

Avatar abcd
abcd
03:13 15.10.2014.

Ajde, konacno jedna pametna odluka iz Londona nakon zilijun godina.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:48 15.10.2014.

Kozmeticka odluka, ali ipak znacajna jer pokazuje da okovi cionizma polako pucaju cak i u svojoj koljevci Londonu.

IC
ice12
01:40 15.10.2014.

Glaovali ste davno za ISIL, pa sad opet. Pojest ce vas politica EBOLA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije