Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.07.2014. u 12:00

Iz medija se često odlazi u politiku. Bivša premijerka RH J. Kosor i sadašnji premijer Srbije Vučić bili su novinari

Prije nego što je postao član Predsjedništva BiH, u biografiji Nebojše Radmanovića piše da je bio direktor te glavni i odgovorni urednik banjalučkog Glasa. Sada, na kraju njegova drugog mandata, može se reći da je jedan od najboljih političara koje je u novijoj povijesti iznjedrila BiH. Kao srpski član “kolektivnog šefa države” uljudno i argumentirano branio je stavove svoga naroda, entiteta i države. Gotovo uvijek znao je pronaći rješenje prihvatljivo za sve u podijeljenoj BiH. Vjerojatno mu je u rukovođenju umnogome pomoglo i iskustvo u uređivanju novina. Baš kao i predsjedniku BiH, novinarske vještine vjerojatno su dobrodošle i nekim liderima u bh. susjedstvu. Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor bila je novinarka Večernjeg lista i Hrvatskog radija, a sadašnji srbijanski premijer Aleksandar Vučić bio je ratni izvjestitelj Kanala S na Palama.

U listopadu se biraju nasljednici Radmanovića, Komšića i Izetbegovića te stotine drugih političara na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini. Jučer su predane sve liste za opće izbore. Za članove Predsjedništva BiH natjecat će se dvadesetak kandidata. Nakon Radmanovića u Predsjedništvu opet ima šansu stolovati bar jedan bivši glavni urednik. Bošnjaci će u utrci za svoga člana Predsjedništva imati čak dvojicu nekad prvih ljudi najjačih medijskih kuća. Na opće iznenađenje javnosti, SDP je kandidirao Bakira Hadžiomerovića. Bio je glavni urednik Federalne televizije i urednik nekad vrlo gledanog magazina “60 minuta”. Drugi je Fahrudin Radončić. Utemeljio je najtiražnije novine Dnevni avaz, a još kao mladi novinar bio je urednik omladinskog lista u Podgorici te dopisnik zagrebačkog tjednika Danas. Nakon što je postao jedan od najmoćnijih medijskih magnata u regiji, osnovao je stranku (SBB). Vrlo hrabro izgovara ono što drugi ne smiju. Bez kompleksa upozorava na neravnopravnu poziciju Hrvata. I treći bošnjački kandidat bio je novinar. Uime Demokratske fronte Željko Komšić kandidirao je Emira Suljagića, nekadašnjeg novinara magazina Dani. Bošnjačkoj medijskoj trojci suprotstavit će se aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te bivši poglavar Islamske zajednice efendija Mustafa Cerić. Nisu tu bez izgleda ni neovisni kandidati. Prije svih Mirsad Kebo, aktualni potpredsjednik Federacije.

Za srpskog člana državnog Predsjedništva bit će mrtva utrka između aktualne entitetske premijerke, inače profesorice engleskog jezika Željke Cvijanović, koju je predložila vladajuća Dodikova stranka (SNSD), i oporbenjaka, doktora ekonomije, također, nekadašnjeg novinara Mladena Ivanića.

Hrvati u utrci imaju četiri kandidata. Desetak stranaka okupljenih oko HNS-a i predvođenih HDZ-om BiH istaknulo je Dragana Čovića. Drugi HDZ (1990.) ide samostalno s Martinom Ragužem. I novoutemeljena stranka SPP ide u utrku sa Živkom Budimirom. Aktualni član Predsjedništva Željko Komšić predložio je, uz Suljagića, uime DF-a Hrvaticu, potpuno anonimnu Zoru Terzić-Šeremet. Tako će DF biti jedina stranka koja će imati dva kandidata za Predsjedništvo BiH.

Upravo zbog toga što je SDP odustao od izbornog inženjeringa i nije istaknuo Hrvata, a Komšić nema jakog kandidata, ovog je puta nakon osam godina Hrvatima dopušteno birati svoga predstavnika. Dakako, ako opet nešto ne smisle “multietničke” bošnjačke stranke.

Kako god izbori završili, BiH će dobiti barem dva nova člana Predsjedništva. Jer Radmanoviću i Komšiću istječe drugi mandat. Iako su na kraju mandata, oni će danas zajedno s Ivom Josipovićem razgovarati s Angelom Merkel u Dubrovniku na skupu znakovitog naziva “Dogovor za novo doba”. Više će ovaj susret značiti političarima na odlasku nego državama. Komšić, Radmanović i Izetbegović razmišljaju o izbornoj kampanji, a Merkel je još mislima u Brazilu. Neće dopustiti da joj “bosanska basna” pokvari “brazilsku bajku”. Zato je možda bolje bilo da je pozvala neke medijske urednike iz Sarajeva. Koji ionako znaju više o novim svjetskim prvacima. I umnogome vode politiku. Osobito kada se za nju pripremaju. 

>> Nakon 'jugoslavenskog pasoša' Hrvate iz BiH iseljava putovnica EU

Komentara 7

Avatar mili99
mili99
16:55 15.07.2014.

Ne zanima nas tko ce biti član predsjednistva ali on mora biti izabran glasovima Hrvata, a ne Muslimana kao do sada. Želimo da se Hrvatska ukljuci i zastiti svoje državljane u susjednoj državi,a ne da gleda kao nijemi promatrac. Naravno, ne moze se nista ocekivati od ove Vlade koje jnie briga za Hrvate u Hrvatskoj, a kamoli u BIH, ali uskoro dolazi smjena vlasti i od buduce Vlade to zahtijevam.

CO
cope
07:14 18.07.2014.

Clanove predsjednistva biraju gradjani BIH,i meni ne moze nitko odrediti za koga cu ja da glasam.Zar mislite da ja kao Hrvat moram da glasam za Hrvata i nekoga za koga mislim da me krade vec dvdesetak godina.

NV
Nijaz vukovije
13:13 15.07.2014.

Na pomolu je veliko iznenađenje kada je u pitanju bošnjački član Predsjedništva. Bivši rejs Cerić, ima za sobom Islamsku zajednicu koja nije nimalo zanemariva, a uz to uzme li se da su redovni glasači do sadašnjih partija SDA i Stranke brzog bogaćenja mislim na SBB. Svakako veli proj simpatizera ovih stranaka dat će glas bivšem rejsu, zbog instrukcija koje će uslijediti iz IZ BiH. Bakir Hadžiomerović je svakako najveće osvježenje na BiH političkoj sceni. Njegov pomalo avanturistički duh mogao bi se pretvoriti u pobjedu bez obzira kako na to gledaju njegovi protivnici. Većina glasača je neopredjeljena ovaj hoću reći nezainteresovana za zbivanja na sivoj BiH političkoj sceni jer odavno nije bilo neke nove političke figure. Uzimajući njegov otvoreni nastup i borbu protiv korupcije i kriminala s pravom može se nadati da će glas dobiti od svih poštenih i patriotskih orentisanih ljudi, koji se nisu opredjelili ni za jednu od stranaka. SDP mašinerija nije za potcjenit, to bi mu trebao biti dodatni imupuls i vjetar u leđa, ka tronu koje se zove troglavo predsjedništvo. Kebo je tu veliki aucajder poprilično je istrošen, a uz to ako se zna da je i oronulog zdravlja teško ko može vjerovati da bi se mogao dohvatiti trona. Radončić sa svojom strankom brzog bogaćenja je u stagnaciji, prije nego što se popeo na tron popularnost je opala prvo njegova pa potom i njegovog Dnevnog avaza koji jedva preživljava. Bakir onaj drugi ima realne šanse, jedino ako mu se ne raspe glasačko tijelo, jer do sada IZ upravo podržavala je njega. Željka Cvijanović ni sama nije sigurna u svoju pobjedu, jer prvo treba uvjeriti sebe pa tek onda one koji će joj dati svoj glas. Čović napokon za što je godinama sanjao, mogao bi da ostvari svoj san, ali tu ne treba potcjeniti ni Martina Raguža jednog jakog i zdravog političara čija karijera tek počinje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije