Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lipovljani

Otvorena spomen-soba Josipa Kozarca

Josip Kozarac Lipovljani (1)
Foto: Željko Gašparović / PIXSELL
1/5
16.03.2013.
u 16:53

- Josip Kozarac, zadužio nas je i kao šumar i kao pisac, djelima iz kojih izvire ljubav prema šumama - naglasio je Mario Ribar.

LIPOVLJANI – Josip Kozarac, šumar i jedan je od najistaknutijih književnika hrvatskog realizma, pisac novela i pripovijetki, dobio je svoju Spomen sobu u Lipovljanima. Uz 155. obljetnicu rođenja u Upravnoj zgradi šumarije, u kojoj je deset godina krajem 19 stoljeća radio kao šumar i upravnik.

- Dok službovao u Lipovljanima krajem 19. stoljeća, pomladio je tisuće hektara površine sadnjom mladica hrasta lužnjaka, šume koja danas, njemu u čast nosi njegovo ime. Josip Kozarac, zadužio nas je i kao šumar i kao pisac, djelima iz kojih izvire ljubav prema šumama, naglasio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani

Izloženi predmeti kojima se nekada služilo i napisana literarna djela, povijesni su presjek rada Josipa Kozarca i šumarstva u Lipovljanima.

Spomen sobom Lipovljanci mu se žele zahvaliti, i kao što „Tenina staza“ jedan od izletničkih puteljak kroz šumu hrastova u blizini Lipovljana, privlači goste, vjeruju da će i Spomen soba biti mjesto učenja i turistička znamenitost. Svečano ju je otvorio Andrija Rudić, zamjenik županice, kao i cjelodnevni Stručni skup posvećen Kozarčevim djelima.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije