Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI NAPREDAK

Zrinka Ljutić dobila priznanje za najbolju mladu skijašicu u Svjetskom kupi

Zrinka Ljutić
Igor Kralj/PIXSELL
18.03.2024.
u 20:00

– Sve se dalo popraviti u drugoj vožnji, no brzo sam promašila liniju pa zapala u mekani snijeg i tu je sve bilo gotovo. Očito me iscrpilo to što sam vozila dvije discipline, ostavilo je to traga na psihu i tijelo – kazala je Ljutić kojoj je velika utjeha sezona velikog napretka, što je prepoznao i Svjetski skijaški savez, dodijelivši joj posebno priznanje kao najboljoj mladoj skijašici u Svjetskom kupu.

Nije to bio dobar završetak najuspješnije sezone za ukupno hrvatsko skijanje još od vremena Janice i Ivice Kostelić. Nakon što su obje naše cure – i Zrinka Ljutić i Leona Popović – u subotnjem slalomu (is)pale, u nedjeljnom veleslalomu Ljutić je ostala bez bodova.

Mekani snijeg nije odgovarao

Nakon solidnog sedmog mjesta u prvoj vožnji, Ljutić je u drugoj bila spora pa je pala za devet mjesta i na kraju završila na 16. A u finalnim utrkama Svjetskog kupa bodovi idu samo onima koji su bili u prvih 15. Za ponešto bodova Zrinki je nedostajalo šest stotinki. Očito joj ovaj, meki, proljetni snijeg nije odgovarao:

– Sve se dalo popraviti u drugoj vožnji, no brzo sam promašila liniju pa zapala u mekani snijeg i tu je sve bilo gotovo. Očito me iscrpilo to što sam vozila dvije discipline, ostavilo je to traga na psihu i tijelo – kazala je Ljutić kojoj je velika utjeha sezona velikog napretka, što je prepoznao i Svjetski skijaški savez, dodijelivši joj posebno priznanje kao najboljoj mladoj skijašici u Svjetskom kupu.

U uvjetima premekanog snijega nije briljirala ni Lara Gut-Behrami, ali je bila dovoljno dobra (deseta) da osigura slalomski Globus, jer je ziheraškom vožnjom obranila prednost od 95 bodova koliko je imala prije utrke ispred Federice Brignone.

Talijanka jest pobijedila, izborila je 27. pobjedu u karijeri, no bila je to neka vrsta Pirove pobjede, jer je na kraju, u veleslalomskom poretku, ostala 21 bod iza Gut-Behrami.

A Švicarka je tako potvrdila i ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, što joj je pošlo za rukom po drugi put u karijeri, i to osam godina nakon osvajanja prvog velikog Kristalnog globusa. Istina, treba reći da je pri tome imala i ponešto sreće jer se 2016. ozlijedila tada vodeća Lindsey Vonn, dok se ove godine to dogodilo s Mikaelom Shiffrin, koja se mora zadovoljiti sa slalomskim Globusom.

Gut-Behrami učinila je ono što je pošlo za rukom i njezinu sunarodnjaku Marcu Odermattu, koji je također osvojio veleslalomski, ali i ukupni Globus. Štoviše, njih su dvoje u igri za još po dva globusa – vodeći su u poretku spusta i superveleslaloma uoči posljednjih utrka – pa se može dogoditi veliki trijumf švicarskog skijanja odnosno osam od deset mogućih Globusa. A već je sada to velika pobjeda nad Austrijancima, što je, dojma smo, Švicarcima u ovom sportu i najvažnije.

Švicarci prešišali Austrijance

Za najveću skijašku silu (Austrija ima 121 olimpijsku medalju, a Švicarska 66) poražavajuće je da u slalomašu Manuelu Felleru imaju jedinog osvajača Kristalnog globusa. A Feller ga je osigurao i prije posljednje utrke koju je mogao voziti revijalno. No, zato ona nije bila revijalna za našega jedinog predstavnika Samuela Kolegu, koji je nakon prve vožnje bio 15.

Kolega se nadao da može izboriti i četvrti ovosezonski Top 10 rezultat, no to mu, na dan u kojem su mnogi gledatelji utrku gledali u kratkim rukavima, nije uspjelo. Nakon silaska u ciljnu ravninu, tražeći odgovor zašto je bio tako spor (tek 18.), nemoćno je širio ruke. A takvih problema nije imao 27-godišnji Norvežanin Haugan, koji je, ispred Fellera i Strassera, izborio prvu pobjedu u Svjetskom kupu.

 

Ljutić je sezonu okončala kao deseta u veleslalomu (i osma u slalomu), a Kolega kao 20. u poretku slalomaša. Najviše je dosegnuo Zubčić, koji je treći u veleslalomu

 
 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije