Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA ATLETIKA

Zlatni oproštaj velike generacije

24.07.2002.
u 00:00

Na dva svjetska i jednom europskom prvenstvu hrvatske atletičarke i atletičari osvojili ukupno devet medalja, od čega sedam zlatnih

ZAGREB - Jedna velika generacija hrvatskih juniorki i juniora završila je sjajan put na Svjetskom atletskom prvenstvu na Jamajci. U posljednje dvije godine, na dva svjetska i jednom europskom prvenstvu, hrvatske atletičarke i atletičari osvojili su devet medalja, od čega sedam zlatnih. Ivana Brkljačić osvojila je tri zlatne medalje, Blanka Vlašić dvije, a po jednu Ljiljana Ćulibrk i Edis Elkasević. Jedno srebro ima Vera Begić, te jednu broncu Igor Blažević.

- Na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Sydneyu prije šest godina slavili smo deveto mjesto Dalibora Balgača. Potom smo dvije godine kasnije, u Francuskoj, dočekali prvu svjetsku juniorsku medaju koju je osvojila Nevena Lenđel. Nakon toga došao je famozni Čile, a ovo u Kingstonu bio je vrhunac koji nismo mogli ni sanjati - rekao je Vlado Mikulec, predsjednik AK Mladosti i vođa puta za SP na Jamajci.

Kakav je osjećaj imati tri svjetska prvaka možda najbolje može opisati Ivan Ivančić, trener koji je najzaslužniji za zlata Ivane Brkljačić i Edisa Elkasevića.

- Takav uspjeh neće se dugo, dugo ponoviti. Jer, takva se čuda rijetko događaju, osobito u zemlji poput naše. Iskoristili smo jednu nadarenu generaciju, i to na najbolji način - istaknuo je Ivančić.

Raduje činjenica da svi ti naši juniori i juniorke, osvajači madalja, već iza sebe imaju nastupe i na seniorskim europskim i svjetskim prvenstvima, pa i na olimpijskim igrama. To se, dakako, odnosi na Ivanu Brkljačić i Blanku Vlašić, koje su u posljednje dvije godine bile perjanice hrvatske atletike. Sada im se pridružio i Edis Elkasević, za kojeg njegov trener Ivančić kaže da će s takvim uspjesima nastaviti i u seniorskoj kategoriji.

- Edis je za sve u Kingstonu u bacanju kugle bio profesor. Njegove su daljine za sve ostale bile prevelike. S kuglom težine sedam kilograma, kakvu bacaju seniori, Edis će se ubrzo ustaliti na 20 metara - rekao je Ivančić.

O novim uspjesima Ivane i Blanke već je suvišno govoriti. Ivana je u najbolju formu došla kada je bilo najpotrebnije. Njezina finalna serija u bacanju kladiva prepričavat će se još godinama. Blanka je, pak, u Kingstonu preskočila 1,96 metara, najviše u svojoj karijeri, i prvi put osjetila je što to znači napasti dva metra. Takvu povlasticu imaju samo velike sportašice. A Blanka je upravo takva.

I što sada? Ivana, Blanka i Edis više nisu juniori, nisu to više ni Ljiljana, Vera i Nevena. Sada počinju prave kušnje na seniorskim natjecanjima. Sada će se svi ti naši sjajni juniori pridružiti jednom Siniši Ergotiću i Andrasu Haklitsu, koji će na idućem europskom prvenstvu biti naši glavni aduti za finale. Tko zna, možda i za medalje.

- Moramo shvatiti da na sljedećim juniorskim natjecanjima neće biti takvih rezultata. No, nadarenih će uvijek biti. Sljedeće godine još će biti juniori Ivor Tit Jurišić i Andrea Ivančević, tu su i Matko Tešija i Valentina Srša u bacanju kladiva. Dolaze neki mlađi, poput Maje Golub. Ma, bit će još medalja - rekao je Miljenko Rak.

D. Mrvec

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije