Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVNI NOGOMETAŠ

Životna priča Davida Beckhama: 'Bio je izvrstan dok nije došla ona!'

FILE PHOTO: Former soccer player and MLS team owner David Beckham speaks during an interview in the Manhattan borough of New York City
Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS
1/8
14.10.2023.
u 21:00

Činjenica je da je David Beckham bio i ostao jedno od najvećih lica u nogometu, a izgledno je da će tako još dugo ostati.

David Beckham je istinska superzvijezda kojoj popularnost ne pada. Od njegovih dana u Manchester Unitedu kada je njegovo ime ušlo u kućanstva diljem svijeta (osobito nakon gola sa centra protiv Wimbledona još davne 1996.) pa sve do danas kada je Netflix o njemu napravio dokumentarnu seriju koja je postala apsolutni globalni hit.

Trenutni globalni ambasador nogometa, predsjednik i suvlasnik Inter Miamija te suvlasnik Salford Cityja, David Robert Joseph Beckham kao da je od rođenja predodređen za nogometnu karijeru. Srednje ime Robert dobio je po omiljenom igraču svoga oca, Robertu “Bobbyju” Charltonu. Premda je odrastao u istočnom Londonu s roditeljima i dvije sestre, obitelj Beckham strastveno je navijala za Manchester United i nerijetko bi putovali preko 300 kilometara do Old Trafforda. 

Nekoliko godina igrao je za razne engleske klubove i briljirao osvajajući više nagrada za najboljeg mladog igrača. Zatim je na svoj 14. rođendan (1991. godine) ušao u mlade redove Manchester Uniteda. Već je u prve godine došao prvi uspijeh. Mlada momčad United osvojila je FA kup. Mladi Beckham počeo je pokazivati svoj talent, a 1994. debitirao je u Ligi prvaka kada je United završio treći u skupini.

Nakon impresivnih igri tijekom posudbe u Preston North Endu vratio se u Manchester. Ne samo da je debitirao u Premier ligi, već je igrački stasao pod krilom slavnog Alexa Fergusona koji je pokazao puno povjerenja svojim mladim igračima. Beckham te tako postao standardna figura na desnoj strani veznog reda i bio jedan od ključnih igrača u osvajanju Premier lige i FA kupa u sezoni 1994-95. 

Izvrsne igre su se nastavile i u idućoj sezoni, a zabio je i spomenuti gol s centra koji je po mnogima bio jedan od najboljih u povijesti Premier lige i u povijesti nogometa uopće. U tom se periodu dokazao dovoljno da preuzme dres s brojem sedam kojega su nosile nogometne legende George Best i Eric Cantona. U sezoni 1998-99. bio je i igrač s najviše asistencija u sezoni. Beckhamovi zlatni dani u Unitedu nastavili su se i u idućim sezonama. Iste godine kad je preuzeo slavni dres Besta i Cantone, United je osvojio trostruku krunu (Premier liga, FA kup i Liga prvaka). Njegovi ključni doprinosi u najtežim trenucima Uniteda donijeli su mu i nominacije za Europskog nogometaša godine te Fifinog igrača godine.

Međutim, Beckham je istovremeno bio i vrlo kritiziran od strane javnosti i medija. Osobito se u pitanje dovodio njegov odnos sa nimalo manje slavnom Victorijom (vjenčali su se 1999. godine), a navijači su smatrali da je upravo odgovorna za njegove loše trenutke. Uslijedio je i raspad njegovog odnosa sa Fergusonom koji je također krivio Victoriju za promjenu Davidovog stava prema nogometu. “Nikad nije radio probleme dok se nije oženio. Čak je i noću radio s trenerima, bio je fantastičan mladi čovjek. Kada se oženio za osobu iz svijeta zabave i showbiznisa sve se promijenilo. Nogomet je postao samo malen dio njegove slave”, prisjetio se Ferguson svog odnosa s Beckhamom za The Independent. Odnos trenera i igrača postao je toliko nategnut da su kladioničari nudili opciju klađenja na to tko će prvi napustiti klub - Beckham ili Ferguson. Osobito se stvar zaoštrila kada je Ferguson, nakon poraza od Arsenala u FA kupu bacio ili šutnu kopačku koja je Beckhama pogodila iznad oka i zbog čeka je zaradio nekoliko šavova.

Na kraju je 2003. godine Beckham prvi napustio United i postao jedan od Real Madridovih slavnih Galacticosa. Premda je za vrijeme njegovog angažmana u Realu klub došao do jedne pobjede u španjolskom prvenstvu i jedne pobjede u španjolskom Superkupu, doista je pokazao da je jedna od najvećih nogometom zvijezda. Real je tih godina samo trebao staviti njegovo ime na bilo koji navijački rekvizit i prodaja bi skočila. Nakon što je u Madridu postigao više poslovnog uspjeha, nego nogometnog otišao je u američki MLS gdje je aktivan i danas i potpuno okrenuo poslovni model lige. Takva kreativnost u poslovanju je MLS-u omogućila da dovede Lionela Messija, a sve je započeo upravo Beckham. Povrh toga, slava Davida i Victorije preletjela je Atlantik i Beckhama su postali dio priča američkih kućanstava. 

Tijekom svoje igre za L.A. Galaxy ostvario je i dvije posudbe u Milan gdje je nastupao u momčadi punoj superzvijezda poput Ronaldinha, Adree Prila, Paola Maldinija i Kake. Tijekom druge posudbe u Milanu ozlijedio je Ahilovu tetivu zbog čega je morao propustiti Svjetsko prvenstvo i sezonu u MLS-u. Nakon još tri godine u SAD-u, 2013. se produžio svome posljednjem klubu, kontroverznom PSG-u. Nakon manje od pet mjeseci najavio je odlazak u mirovinu i napustio terene, ali nogomet nikada. 

Beckham je danas poznat kao vodeće lice iza ekspanzije MLS-a. Samo je ove godine njegov Inter Miami doveo Sergia Busquetsa i Jordija Albu, a najveće je iznenađenje priredio kada je doveo Lionela Messija kojem su Saudijci nudili, prema medijskim natpisima, vise od milijardu eura zarade. U posljednje je vrijeme viđen na Hrvatskoj obali u društvu Luke Modrića koji ove sezone u Real Madridu ima izrazito malu minutažu. Španjolski mediji već naveliko špekuliraju o mogućem transferu i slažu modele prema kojima bi Modrić mogao doći u Miami. Ostvarilo se to doista ili ne, činjenica je da je David Beckham bio i ostao jedno od najvećih lica u nogometu, a izgledno je da će tako još dugo ostati. Tek treba vidjeti kakva još iznenađenja će doći iz doma Beckhamovih.

Komentara 4

OL
olujasviholuja2
21:41 14.10.2023.

Zamjerm mu što se počeo šarati pov5jelu,pa su mladi to kopirali ,nema ružnije nego što su tetovaže po tijelu. Nitko me neće uvjeriti da je to lijepo

PU
Pametan-u-moru-ludih
16:59 15.10.2023.

Ma zene svakoga pokvare...

DU
Deleted user
10:00 15.10.2023.

Po meni, jedna od najboljih desnica u povijesti nogometa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije