Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petar Mirić

Zašto Ministarstvo i Gradski ured ne poštuju odluke suda? Skupština HTS-a izabrala novog predsjednika, staro vodstvo se ne da

Zadar: Konferencija povodom nadolazećeg susreta Davis Cupa između Hrvatske i SAD-a
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
15.03.2023.
u 11:17

Njegovo predsjedništvo još nije upisano u Registar udruga, a Nikolina Babić, koja i nadalje stoluje u Gundulićevoj 3, tvrdi da je skupština bila nelegalna. Bilo bi to smiješno da nije žalosno, kaže Mirić.

Iako će mnogi reći da vodi "donkihotsku borbu s vjetrenjačama", Petar Mirić ne odustaje od nastojanja da stanje u Hrvatskom teniskom savezu dovede u zonu zakonitoga. Prvi čovjek veteranskoga tenisa u Hrvatskoj na nedavnoj je izvanrednoj skupštini u Osijeku izabran za predsjednika HTS-a, pa iako ta činjenica još nije upisana u Registru udruga koju vodi Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba i on još nije ušao u Gundulićevu 3, gospodin Mirić se ne predaje.

- Skupština u Osijeku imala je kvorum i mogla je donositi pravovaljane odluke. Za naš prijedlog i moj izbor glasovalo je 27 od 29 nazočnih predstavnika Skupštine. Od njih 41 koliko broji Skupština. I sve to prema Statutu iz 2008. Protiv je bio samo Andrej Tödtling, koji je zapravo odvjetnik HTS-a, a na Skupštini se legitimirao s vjerodajnicom TS Međimurja. S druge strane, Franc Regina, predstavnik ZTS-a, unatoč činjenici da je aktivno sudjelovao u radu Skupštine nije glasovao ni za ni protiv, a nije bio niti suzdržan - kaže Mirić.

 

 

Nikolina Babić koja i nadalje stoluje u Gundulićevoj 3 tvrdi da je vaša skupština bila nelegalna te da je ona pravovaljana predsjednica HTS-a i to još od 21. lipnja 2018. godine?

- Točno je samo to da je upisana u Registar udruga RH i to temeljem nezakonitog rješenja Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba od 11. srpnja 2018. godine. Gradski je Ured tom prilikom, prema stavu suda, najprije prvostupanjskog Upravnog suda u Zagrebu a potom i Visokog upravnog suda RH, učinio veliku proceduralnu pogrešku koja je posljedično izazvala mnoštvo nezakonitih i protustatutarnih radnji. Potom je ona nezakonito i protustatutarno 17. srpnja 2019. zakazala i održala skupštinu kao redovitu, iako je ona bila izborna, te je na njoj izrežirala svoj ponovni nezakoniti izbor na novi mandat od četiri godine - napominje Mirić, dodavši:

 

 

- Gospođa Babić tvrdi da je naša Skupština bila nelegalna, svjesno izbjegnuvši navesti činjenicu da su upravo ona i njezini najbliži suradnici, sadašnji dopredsjednici HTS-a, organizirali Izvanrednu skupštinu u Varaždinu, 5. travnja 2018., uoči dvoboja Davisova kupa u Varaždinu, unatoč protivljenju tadašnjeg vodstva HTS-a, na čelu s bivšim predsjednikom Franjom Lukovićem, da se skupština održava uoči susreta reprezentacije. Dakle, prije pet godina to je za gospođu Babić bilo legalno a danas nije, iako se radi o potpuno istim činjenicama i pravnim radnjama. Zato što se sada radi o njezinoj predsjedničkoj poziciji, pa se osjeća ugroženo. Kao što se vjerojatno osjećao i gospodin Luković 2018. godine. Tada joj je jedino bilo važno doći na predsjedničku poziciju kao što joj je danas jedini cilj opstati na toj poziciji

27.01.2023.., Zagreb - U hotelu Hilton Garden Inn odrzana konferencija za medije Hrvatskog teniskog saveza povodom predstojeceg susreta Davisovog kupa izmedju Hrvatske i Austrije koji ce se odrzati 4. i 5. veljace u dvorani Zamet u Rijeci. Predsjednica hrvatskog Teniskog saveza Nikolina Babic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ali upravo ste vi sazvali tu skupštinu iz 2018. tada kao v. d. predsjednika?

- Prvostupanjski Upravni sud u Zagrebu naložio je brisanje mog izbora kao v. d. predsjednika HTS-a jer toga nije bilo u Statutu, a to znači da je rečeni Gradski ured trebao brisati i Nikolinu Babić kao predsjednicu HTS-a. Ona je i sama mogla tražiti brisanje, jer je odluka postala ovršna prije više od godinu dana, 11. ožujka 2022., ali ona je ignorirala spomenutu presudu prvostupanjskog suda koja je dodatno osnažena presudom Visokog upravnog suda RH od 9. veljače 2022. godine kojom je odbijena žalba suprotne strane.

A zašto ste vi te 2018. pristali biti v. d. predsjednika, ako ste znali da takve funkcije nema u statutu?

- Pa, tada nas je pravnik Mario Pavić uvjeravao da je to u redu. Uglavnom, ovršna presuda suda obvezujuća je za sve stranke u postupku. No, Ministarstvo pravosuđa i uprave RH kao i Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, kao tijelo nadležno za izvršenje presude, nisu u međuvremenu poduzeli nikakve radnje da se postupi po pravomoćnoj i ovršnoj presudi, a posebno ne u zakonom propisanom roku od 60 dana -  računajući od dana dostave pravomoćne presude - koji je istekao  još 11. svibnja 2022. godine.

Čini se da u Gradskom uredu ne znaju što će s tom presudom?

- To bi bilo smiješno da nije žalosno. Iako je od Gradskog ureda više puta zatraženo da postupi prema odluci suda, to se nije dogodilo, Gradski ured miruje i ne poduzima nikakve pravne radnje, što naravno odgovara i Nikolini Babić i vodstvu koje je ona izabrala. Unatoč činjenici da je ona svjesna, ili bi trebala biti svjesna, da već više od četiri godine obnaša funkciju temeljem protustatutarnih i protuzakonitih odluka, koje je svojim presudama prvostupanjski i drugostupanjski upravni sud poništio. Još od starog Rima postoji pravilo koje kaže da ono što je od samog početka nevaljano ne može protekom vremena postati valjano.

Tražili ste i premještanje Saveza iz Zagreba u Osijek. Zbog čega?

- Odlučili smo se za to zbog toga što na području Zagreba djeluje mnoštvo registriranih udruga, pa često dolazi do velikih poteškoća oko dobivanja suglasnosti na zapisnike i statute, a posebno oko upisa ovlaštenih osoba. Često je na djelu tzv. šutnja administracije i nepoštivanje pravomoćnih i ovršnih presuda upravnih sudova. To se dogodilo i nama, pa smo očekivali da ćemo s premještanjem u Osijek ubrzati taj proces. U Upravnom odjelu za opću upravu Osječko-baranjske županije, koji vodi registar udruga, zaprimili su naš zahtjev, ali su naknadno, protuzakonito i bez naše suglasnosti, taj isti zahtjev proslijedili Gradskom uredu u Zagrebu - jer nam je sjedište u Zagrebu, u Gundulićevoj 3, kao da mi to nismo znali - umjesto da nam taj zahtjev vrate.

Vidimo da ste uporni, ne kanite odustati?

- Ustrajat ćemo u svojoj borbi jer je to borba za legalnost i zakonitost te boljitak hrvatskog tenisa. Nije problem samo Nikolina Babić nego cijeli taj model. Sada praktično imamo paralelnu vlast, tzv. odbori za sportske aktivnosti (Sjever, Jug, Istok, Zapad, Središte i Zagreb - op. a.) zamijenili su županijske saveze, a ti odbori nemaju pravnu osobnost niti žiro-račune, tako da se članarina naplaćuje praktično na crno. Jednom zauvijek želimo prekinuti s tim i uvesti u Savez zakonitost i red. Ako bude trebalo, sazvat ćemo i novu izvanrednu skupštinu - zaključio je gospodin Mirić.

Ključne riječi

Komentara 1

TR
Travno221
21:52 15.03.2023.

Ovaj je zbilja naivan. Kad su to HDZ-ovci priznavali odluke sudova ako nisu bile u njihovu korist? A Nikolina Babić je vjerna sljedbenica svoje stranke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije