Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLASMAN KARIJERE

Zarada života: Evo koliko je Borna u Šangaju zaradio

Borna Ćorić
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
15.10.2018.
u 09:00

– Kineska je hrana fantastična, četiri sam tjedna uživao u njoj, čak sam dobio i nekoliko kilograma ovdje, moj kondicijski trener neće biti oduševljen – otkrio je Ćorić

Borna Ćorić nije uspio pobijediti Novaka Đokovića i osvojiti svoj prvi naslov iz kategorije Masters 1000 turnira, ali tjedan u Šangaju za njega je jedan od najuspješnijih. U finalu je preporođeni Nole dominirao i nakon 96 minuta igre slavio sa 6:3, 6:4, postigavši tako 18. pobjedu u nizu, ali i to što je Borna uspio spasiti tri meč-lopte (kod 3:5) na svom servisu, pokazalo je kakav je on karakter. Pobjednički u svakom slučaju.

Borna se malo i udebljao

Finale Šangaja za Bornu je u profesionalnom smislu svakako uspjeh karijere – zaradio je rekordnih 667.115 američkih dolara i 300 bodova s kojima u ponedjeljak dolazi na 13. mjesto ATP liste (+6) – ali je i prikazanim igrama pokazao da je napravio veliki napredak, da je sazrio i da bi Top 5 mogao uskoro postati njegov prirodni dom (s obzirom na to da njegov talent) u kojem će se komotno osjećati. Jer, 21-godišnji Zagrepčanin nije se prošvercao do finala, na tom putu je pobijedio dvojicu tenisača iz velike petorke, Stanislasa Wawrinku i Rogera Federera, a možda bi i Rafaela Nadala i Andyja Murraya, da su bili u Šangaju.

No, za Đokovića, ovakvog kakav je danas: u najboljoj formi, Borni će trebati još neka poboljšanja: sigurniji servis i čvršći retern, a svakako i bolja preciznost, jer s 38 neprisiljenih pogrešaka (morao je riskirati jer je Novak vraćao gotovo sve što je išlo prema njemu) teško je pobijediti jednoga od najboljih tenisača svijeta. Nole sada vodi protiv Borne s 3-0 u međusobnim susretima, Ćorić još čeka i prvu pobjedu protiv Marina Čilića (0-7), ali sa svim ostalim suparnicima može se nositi.

>> Pogledajte i sjajan poen Ćorića i Đokovića

Dakle, Borna nije imao razloga za nezadovoljstvo u Šangaju.

– Pokušao sam naučiti malo kineskog, ali nisam uspio, pa ću ipak govoriti na engleskom – kazao je Borna na proglašenju pobjednika i dodao: – Ovo danas nije bio moj najbolji tenis, ali Novaku svaka čast, dokazao je da je jedan od najboljih tenisača koje je svijet imao – napomenuo je Borna, nakon čega mu je Nole dao kratku lekciju iz kineskog jezika.

Jer, Đoković se uvijek potrudi da u pobjedničkom govoru kaže nešto i na jeziku sredine u kojoj se igra turnir. A Borna je nastavio:

– Kineska je hrana fantastična, četiri sam tjedna uživao u njoj, čak sam dobio i nekoliko kilograma ovdje, moj kondicijski trener neće biti oduševljen – otkrio je Ćorić i dobio pljesak.

Kasnije je Borna objelodanio još pokoji detalj vezan uz šangajski tjedan:

– Kad sam prije tjedan dana dolazio u Šangaj, ukočio mi se vrat pa sam čak razmišljao o odustajanju. No, osjećao sam se dobro na terenu i odigrao u cjelini prilično zadovoljavajuće. U finalu me servis nije poslužio najbolje, ali to je možda i zbog toga što je Novak reternirao ekstremno dobro.

Jednom davno bivši je američki teniski as Brad Gilbert (osvajač 20 turnira) za Bornu je rekao da je “mali Đoković”. Naš mladac doista po igri podsjeća na Đokovića, a i u dobrim su odnosima, pa nas nije iznenadilo kad je Nole između ostaloga rekao i ovo:

Foto: Reuters/Pixsell

– Ovaj turnir je za mene poseban, tu sam 2008. osvojio svoj prvi Masters i to mi je otvorilo mnoga vrata. Čestitam Borni na odličnom meču danas i izvrsnom tjednu, uvjeren sam da ćemo ga u budućnosti često gledati na ovoj razini. Za mene su, nakon onih ozljeda i operacije, četiri posljednja mjeseca bila fantastična. Uživam u svakom trenutku – kazao je Đoković kojemu je ovo četvrti naslov u Šangaju (nakon 2012., 2013. i 2015. godine) do kojega je došao bez izgubljenog seta, dapače i bez izgubljenog servisa (servirao je ukupno u 47 gemova). Masters bez izgubljenog servisa od 1991. godine osvajali su još samo Roger Federer i Alexander Zverev.

Rafa bježi samo 215 bodova

– Ovo je svakako jedan od najboljih tjedana u karijeri kad je moj servis u pitanju. Čini mi se da podloga u Šangaju nikad nije bila brža i zato mi je servis ovdje donio puno – ustvrdio je Đoković.

Beograđanin je zaradio 1,36 milijuna USD, a s novih 1000 bodova sasvim se primaknuo vodećem Rafaelu Nadalu (preskočio je Federera). Španjolac će mu na novoj ATP listi bježati samo 215 bodova i, s obzirom na to da ne igra zbog ozljede, realna je mogućnost da ga Srbin prestigne i godinu završi na prvom mjestu. Đoković je ukupno osvojio 32 Masters 1000 turnira u karijeri (u 46 finala) i u toj je kategoriji bolji od njega samo Nadal s 33 trofeja. Od 72 osvojena naslova Đoković je čak 11 osvojio na kineskom tlu, gdje ima i perfektan učinak u finalima: 11-0! Ove godine osvojio je četiri turnira: Wimbledon, Cincinnati, US Open i Šangaj.

Komentara 20

KE
kentie
11:09 15.10.2018.

da, slažem se nije lipo, ugodno, a ni pristojno gledati u tujji budjelar...jer tenisači i tenisačice doslovce svaki cent, peni ili lipu izrudare na terenu bio on trava, zemla, beton ili tepih...jednom riječju oni krvavo zarađuju lovu...za razliku od foot baljera...

PE
peugeot
19:47 15.10.2018.

@nenadsunic : Toliko je zaradio da si moze priustiti da sa 2500 eura mjesecno plati onog jadu @Djovaka Nokovica da mu dan-noc cuva superluksuznu jahtu koja je na vezu u marini u Monacu.

PE
peugeot
13:11 15.10.2018.

Filicu, prof. dr tenisa Novak Djokovic odrzao je tenisku lekciju svom poslusnom i samoprijegornom uceniku Borni Coricu. Cak mu se Coric i naklonio. Normalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije