Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNA JAPANKA

Za svoja dva Grand Slam trijumfa Osaka se pripremala u Novigradu

Naomi Osaka
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
27.01.2019.
u 23:37

U Melbourneu je osvojila svoj drugi Grand Slam turnir

Je li Naomi Osaka, dok je lani prvosvibanjske praznike provodila na pripremama u Novigradu, kao tada 21. tenisačica na svijetu, pomišljala da će u sljedećih devet mjeseci osvojiti čak dva Grand Slam turnira? Sumnjamo. Ali pokazalo se da kratke pripreme na proljetnom istarskom suncu dobro dođu.

Jer 21-godišnja je Japanka nakon US Opena osvojila i Australian Open. U finalu u Melbourneu sa 7:6 (2), 5:7, 6:4 svladala je sedam godina stariju Čehinju Petru Kvitovu. A mogla je Japanka do pobjede i lakše. U drugom je setu pri vodstvu od 5:3 propustila tri meč-lopte na servis Kvitove. A potom je kod 5:4 i servirala za meč, ali Čehinja je uspjela dobiti taj set sa 7:5. U tim se trenucima činilo da će to biti preokret ravan onima iz meksičkih sapunica, ali u trećem je setu Osaka ponovno pokazala svoju premoć i dobila 60. meč u nizu u situacijama kad bi osvojila prvi set.

Provalnik joj ugrozio karijeru

Osim što je osvojila drugi Grand Slam naslov u karijeri, i zaradila 4,1 milijun USD, Japanka je (prvi put u karijeri) osigurala i prvo mjesto na WTA listi. Kvitova će biti druga, a nastup u finalu donio joj je 2,1 milijun USD. Bez obzira na poraz, Petra nije skrivala sreću:

– Ja ovo zovem svojom drugom karijerom, pa je ovo bio moj prvi finale u mojoj drugoj karijeri. Za mene je i sam ulazak u finale bio veliki uspjeh, uživala sam u završnom meču i kad mi je išlo i kad nije – kazala je Kvitova koja se tenisu vratila pravim čudom nakon što ju je u prosincu 2016. nožem teško ozlijedio provalnik i to u njezinu stanu u Prostejovu.

U hrvanju sa sumanutim provalnikom ljevorukoj Petri ozlijeđeni su svi prsti udarne ruke, oštećeni su joj živci, pa su joj liječnici trosatnom operacijom u Pragu spašavali karijeru. Kvitova se, na opće iznenađenje, vratila samo nakon šest mjeseci...

A kad je Naomi u pitanju, kći Japanke i Haićanina nije od velikih riječi (japanski i ne zna najbolje jer obitelj već godinama živi na Floridi), više voli govoriti na terenu. Istaknula je tek:

– Iznimno mi je drago da mi je suparnica u finalu bila Petra Kvitova, velika tenisačica koju svi mi iznimno cijenimo i poštujemo. Ovaj me uspjeh jako veseli, ali iza uspješne tenisačice uvijek je njezin tim. A kad je tim koji se brine o karijeri mlade Osake u pitanju, tu osim njezina oca Leonarda Francoisa (Naomi je prezime Osaka uzela prema japanskom gradu u kojem je rođena) i njezine starije sestre Mari, svakako treba ubrojiti i njezina trenera Sašu Bajina, rođenog u Aranđelovcu u Srbiji, ali i zaljubljenika u našu Istru. Upravo je on zaslužan što vrhunske tenisačice dio svojih priprema provode u Novigradu. Najprije je ondje doveo Serenu Williams, kojoj je bio trener, ali i dečko, potom Viktoriju Azarjenku, pa Osaku...

Osaka: Vratit ću se u Istru

– Jako mi se svidjelo u Novigradu, sve je blizu, uživali smo u šetnjama i vožnji biciklom uz more. Nema u blizini trgovačkih centara i velikih kina, pa se mogu fokusirati samo na tenis. A i hrana je bila izvrsna. Svakako ću se vratiti – poručila je Naomi.

E, ali sada će to učiniti kao dvostruka Grand Slam pobjednica i prva tenisačica svijeta. Ima nešto u tom Novigradu... 

Komentara 3

PE
peugeot
23:59 27.01.2019.

E, Filicu, Filicu, javio sam se svojim postom u subotu 26.01. pisuci o Aleksandru Sasi Bajinu, Srbinu, naturalizovanom Nijemcu, treneru japanske teniserke Osaka. Vidim da ste nakon toga pobrisali moj post, a sad sa zaostatkom od citavog jednog dana Filicc - koji prima placu od "Vecernjeg lista' - napokon se javlja tragom moje vijesti. E, Filicu, Filicu, dokle cu ti davati - "novinarsku sadaku" (sadaka=milostinja) ? I, dokle, ces trcati za mojom vijescu i kasniti, a placen biti ?!?

GV
golub Vaso
08:39 28.01.2019.

Osaka je prezime majke, nije uzela prezime po gradu gdje je rođena. Japanski govori odlično, prije je bilo malo sram odgovarati na pitanja na japanskom, ali sada ga je usavršila i nema problema.

Avatar anton.filic
anton.filic
14:46 28.01.2019.

E, Peugeotu, Peugeotu, o Saši Bajinu sam pisao već nekoliko puta, posljednji put kad je lani doveo Osaku u Novigrad. Spomenutu tvoju vijest ni vidio. Provjeri prije nego nešto napišeš...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije