Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
majstor duga

Za Hajduk ima nade, ali samo sa šoldima privatnika

'13.02.2011., Split - Proslava 100 godina Hajduka na Poljudu. Prijateljska utakmica Hajduk-Slavia. Torcida je na pocetku utakmice napravila nezaboravni ambijent. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'
1/3
Autor
Marko Biočina
21.10.2012.
u 12:00

Suočen s minusom od 102 milijuna kuna, klub se našao pred bankrotom i konzekventnim stečajem. Vlasništvo nad njim donosi društveni ugled i status. No, pitanje je želi li Grad prodati Hajduk i hoće li ga netko kupiti

Vukovarsko-srijemsku županiju ove je godine pogodio nezapamćen niz prirodnih katastrofa. U rano proljeće usjeve je pogodio mraz, a potom potukla tuča, lomio orkanski vjetar, zamelo nekoliko olujnih nevremena i na kraju do kraja uništila višemjesečna suša. Igrom slučaja kumulativna šteta tih povezanih elementarnih nepogoda iznosi 400 milijuna kuna, jednako koliko je u protekle četiri sezone izgubljeno u splitskom nogometnom klubu Hajduk.

Volpijev poučak

Suočen s minusom od 102 milijuna kuna, klub se našao pred bankrotom i konzekventnim stečajem, pa ga je spasio većinski vlasnik – Grad Split – dajući svoje jamstvo na kreditno zaduženje od 30 milijuna kuna. Dakako, riječ je o vatrogasnoj mjeri koja neće dati odgovor na pitanje je li dugoročno moguće iz minusa izvući trgovačko društvo koje je u protekle četiri godine potrošilo 55 milijuna eura, a od svoje djelatnosti prihodovalo otprilike 25 milijuna eura manje, kao i je li moguće profitabilno poslovanje profesionalnih nogometnih klubova u Hrvatskoj.

Drago Munjiza, cijenjeni hrvatski menadžer s iskustvom rada u više uglednih domaćih kompanija, smatra kako bi Hajduk mogao imati svijetlu budućnost.

– Želim biti izravan. Hajduk je jedan od top 5 hrvatskih brendova. Uvjeren sam da on mora privući interes ulagača. Ako ne domaćih, onda sigurno stranih. To se događa u cijelom svijetu. Pogledajte Paris St. Germain ili u konačnici našu Rijeku. Koji je interes Volpija da tamo ulaže? Očito je da misli širiti svoje poslovanje na Hrvatsku, pa mu je to dobra pozicija da to radi. U slučaju Hajduka taj efekt je višestruko veći. Vlasništvo nad tim klubom donosi društveni ugled i status koji se mogu konkretno materijalizirati u brojnim poslovnim aktivnostima. Stoga ne sumnjam kako bi Hajduk našao dobrog vlasnika, no da bi se to dogodilo, Grad mora prodati većinski vlasnički paket – kaže Munjiza.

Ipak, njegov optimizam čini se ne dijele banke – barem se tako može zaključiti iz uvjeta kredita koji je Hajduk dobio. Zapravo je riječ o dva kredita vrijedna po 15 milijuna kuna za koja će u konačnici, zbog kamata i naknada, poslovnim bankama trebati platiti otprilike 32,5 milijuna kuna. Preračunato, riječ je o kamati od 8,3 posto. Ta kamata – da je riječ o normalnom komercijalnom kreditu – mogla bi se smatrati relativno visokom.

Ipak, kako je riječ o kreditu s jamstvom grada Splita, koji svojom imovinom neosporno može garantirati sigurnu otplatu, izvjesno je da je riječ o astronomskoj kamati. Ta činjenica poprilično je plastičan pokazatelj toga koliko domaći bankari cijene vrijednost Hajdukove imovine, te uopće vjeruju da će klub biti sam u mogućnosti vratiti dug. Jasno je i zašto. Čak i kad bi Grad Split otplatu najnovijeg kredita potpuno preuzeo na sebe, te u cijelosti naplatio svoja trenutačna potraživanja na ime prodanih igrača, klubov dug bio bi otprilike 10 milijuna eura. To je otprilike jedan i pol puta više od godišnjeg proračuna kluba, koji je novi predsjednik Brbić smanjio na razinu od 50 milijuna kuna.

Prihoda sve manje

Vrlo je upitno može li Hajduk dugoročno iz svojih redovnih prigoda – prodaje ulaznica, igrača, sponzorstava i nagradnog novca UEFA-e – financirati i takav smanjeni iznos, no da bi tijekom sljedećeg desetljeća sanirao svoj dug, morao bi svake godine poslovati s profitom od otprilike milijun eura. Na ukupne prihode od 50-ak milijuna kuna to je profitabilnost od 15 posto. Vrlo je malo tvrtki u Hrvatskoj koje mogu očekivati takvu stabilnu profitabilnost kroz deset godina, a kamoli sportski klub. Stoga ne čudi što neki stručnjaci poput Ljube Jurčića smatraju da Hajduk nikad neće biti profitabilan, pa ni financijski stabilan.

– Ja sam navijač Hajduka, pa mi nije drago što to moram reći, ali mislim da tu nema previše nade. Jednostavno se naš sport nikad nije prošao tranziciju iz socijalističkog u kapitalistički sustav. Klubovi žive od politički dodijeljenog novca iz javnih poduzeća. Sad kad novca više nema, od čega će živjeti. Od ulaznica se zarađuje malo ili ništa, sponzora nema, a zbog slabih rezultata ne mogu zarađivati ni natjecanja u međunarodnim natjecanjima. Ostaje im samo prodaja igrača, no i to je slabo. Imaju 15 milijuna eura duga, a godišnje troše 7 milijuna. Čak i da pola proračuna pokriju iz ovih ostalih izvora u sljedećih deset godina, za uredno poslovanje i otplatu duga trebat će im ukupno transferi od 50 milijuna eura. To je 5 milijuna godišnje i to čistog profita. Ima li to Hajduk? Iskreno, sumnjam – kaže Jurčić.

Evidentno, situacija je teška. Ne postoji tehnomenadžerski potez ili reforma koja će Hajduk izvući iz problema. Klub očito više neće moći trošiti milijune eura na dolazak novih igrača kao što je učinjeno u slučaju braće Sharbini, plaćati skupe inozemne trenere, ali ni davati bruto plaću od 28 tisuća kuna mjesečno mladićima bez minute odigrane u seniorskoj momčadi. To samo po sebi nije problem, no kako istodobno ostvariti i dobar rezultat? Jer, bude li Hajduk igrao loše, bit će i manje navijača na stadionu, manje sponzora i manje novca od eventualnih europskih nastupa. Drago Munjiza smatra da je te dvije krajnosti moguće sjediniti.

– Potreban je profesionalni menadžment, no njega neće biti dok klub bude podložan politici. Jednostavno nitko u Hajduku ne troši svoj novac. Čak i veliki dioničari koji su u klub uložili milijune učinili su to zapravo u političkom aranžmanu s bivšim premijerom. Kad dođe privatni investitor, s novcem će se postupati drukčije – najavljuje Munjiza. Možemo li stoga uskoro očekivati natječaj za prodaju Hajduka? Za to su trenutačno potpuno jednake šanse kao i da građani Splita sljedeće godine klubu izdaju novo jamstvo za novi kredit.

>> Hajduk dobio jamstvo za kredit, Kerumu ni traga ni glasa

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
12:48 21.10.2012.

kamata od 8,3%?! to je dokaz kolko se vjeruje hajduku i njegovoj upravi. sama činjenica da je no bez pdorške grada spltia, tj. keruma, diže kamatu barem za 3%! čemu odlagati neizbježno? pustiti hajduk u 4. županijsku, rasformirati pola pogona, svesti se u amaterske okvire, jer hajduk jest amaterski klub, tako ga se vodi već godinama, i došao je vrč na svoje. problem dalmacije se ogleda u hajduku, nikad nisu ni lipe za taj klub dali, ne svojih novaca, al im je on svetinja, u to se ne smije dirati. pa debrecen ga je dirnuo u srce! kerum je trebao odigrati daleko pametnije, ne dati jamstvo sve dok je ova uprava! ona njemu ne odgovara, nije je on postavio, nego torcida. a torcida su huligani, kolko god oni o sebi mislili drugačije. nek daj usvoj nvoac, iz svojeg džepa. split će biti jedini grad u zemlji slijedeće godine, da će glavna predizborna tema biti bankrotirani trećerazredni klub!

OB
objektivnidalmatinac
15:24 21.10.2012.

21.10.2012. u 13:51h krle3 je napisao/la: ___________________________________________________________ Nije steta jer su kopali jamu pod drugima, bahati su, unistili su druge i ja ne vidim po cemu je Hajduk bio veliki klub, bio je velik samo po slizavanju sa svakom vlascu, tj prvi red do kase. Tu je zaista veliki klub.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije