Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ozljede ga otjerale u mirovinu

Yao Ming oprostio se od košarke: Okrećem se pomaganju potrebitima

Yao Ming
Reuters
20.07.2011.
u 15:16

- Nedostajat ćeš mi, brate - javio se videovezom nedavno umirovljeni NBA košarkaš Shaquille O'Neill

Za mjesto u dvorani šangajskog hotela Kerry tražila se karta više. Kinezi su taj događaj danima najavljivali, a danas se to i dogodilo. Najbolji azijski košarkaš svih vremena, u Kini iznimno popularni Yao Ming, i službeno se oprostio od aktivnog igranja.

Nije mu dosadilo, nije ni star (31), učinio je to zbog ozljede lijevog stopala koju očito nije mogao sanirati.

- Nakon treće velike stanke zbog ozljede, puno sam razmišljao i konačno sam odlučio prekinuti karijeru profesionalnog košarkaša. Današnji dan ima veliko značenje za moju karijeru, ali i za moju budućnost. Jedna vrata se zatvaraju, ali se druga otvaraju - kazao je 226 centimetara visoki Yao, koji se nakon osam godina provedenih u NBA ligi i Houston Rocketsima vraća u svoj rodni Šangaj i u klub Shanghai Sharks, u kojemu je ponikao i u kojemu će obnašati dužnost sportskog direktora.

Za visokog Minga, koji je na otvaranju OI u Pekingu nosio kinesku zastavu, bili su to emocijama nabijeni trenuci. Ali i za kineske novinare koji su činili većinu sudionika oproštajne pressice. U dvorani je bila i Mingova supruga Ye Li s njihovom 14-mjesečnom kćerkom Yao Qinlei, kao i Yaovi roditelji. Putem video linka javio se i prvi čovjek NBA lige David Stern, rekavši:

- Yao Ming jedan je od naomiljenijih sportaša današnjice. Izgradio je most između kineskih i američkih ljubitelja košarke i globalizirao košarku i NBA.

Videoporukom nazočnima se obratio i 40-godišnji Shaquille O"Neal:

- Nedostajat ćeš mi, brate. Ti si najbolji košarkaš Kine, ali i jedan od najboljih igrača današnjice. Nedostajat ćeš mi.

Na što je Ming skromno uzvratio:

-  Shaquille me učinio boljim igračem.

Ming je poznat i kao veliki humanitarac. Uplatio je dva milijuna dolara za obnovu škola u potresom pogođenom gradu Sečuanu 2008. godine, ali tu ne kani stati.

- Posvetit ću se humanitarnom radu. U Šangaju i Kini ima mnogo prostora za to - najavio je nezaboravni Yao Ming.    

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije