Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjak godine

Vlašić i Marinović, tvorci zlatne Blanke, ponovo laureati

'sport...peking...21.08.2008.  peking, beijing 2008, olimpijske igre, olimpijada, atletika, skok u vis, kvalifikacije u skoku u vis, blanka vlasic, tata josko vlasic i trener bojan marinovic,  foto: G
'Goran Stanzl'
02.01.2010.
u 10:12

Nominirani za naslov stručnjaka godine u 2009. bili su još Ante Kostelić, Lino Červar i Ratko Rudić.

Joško Vlašić i Bojan Marinović, arhitekti i graditelji karijere dvostruke svjetske skakačke prvakinje Blanke Vlašić, najbolji su hrvatski sportski stručnjaci za 2009. godinu. Ono što je nedavno proglasio Hrvatski olimpijski odbor, potvrdio je i Večernjakov ekspertni trenerski četverac.

Prof. dr. Dragan Milanović, nositelj katedre za teoriju treninga na KIF-u, hvali njihovu oslonjenost na znanost.

– Joško i Bojan imaju najvišu razinu tehnologije treninga na našim prostorima. Njih dvojica nastoje smanjiti entropiju, neodređenost treninga, na najmanju moguću mjeru. Njih dvojica se jako brinu o detaljima, vrlo su stručni, Joško u pripremi kapaciteta, a Bojan u podizanju razine tehničke izvedbe.

Da Joško i Bojan kao dvojac funkcioniraju besprijekorno, slaže se i Ćiro Blažević, standardni član naše ocjenjivačke komisije.

– Uza sve poštovanje prema ostalim nominiranim trenerima, a to su takve trenerske veličine kao što su Kostelić, Červar i Rudić, Vlašić i Marinović najviše zaslužuju naslov najboljih stručnjaka godine. Joško je rođeni trener i dovoljno je inteligentan da zna izbjeći sve zamke statusa trener-otac. Uvijek je teže raditi s vlastitim djetetom nego s tuđim.

Velimir Kljaić dugo je vagao između svjetskog rukometnog srebra (Červar), svjetskog vaterpolskog zlata (Rudić) i Kostelićeva četvrtog mjesta u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

– Osim svjetskog zlata prevaga je i Blankin drugi najviši skok u povijesti ženskog skoka u vis, onaj preko 208 cm. To je velika stvar.

I Kljun je razmatrao problem odnosa između oca trenera i djeteta sportaša.

– Ja sam prema svom sinu Nenadu bio najstroži. On je stradao jer nisam htio da mi itko predbacuje da mu popuštam. Normalno je da u takvom odnosu dođe i do razmirica, ne smije se dopustiti da se one natalože.

I Mirko Novosel skida kapu Vlašiću i Marinoviću.

– Oni su ove godine bez konkurencije. Sviđa mi se njihova pedantnost. Jednom zgodom imao sam priliku vidjeti Joškove upute za Blankin trening. Nevjerojatno je koliko se u tome ide u pojedinosti. Poput Blanke, i Ivica Kostelić je obiteljski proizvod, i to u skijanju koje se pretvorilo u gladijatorski sport. I Vlašići i Kostelići su uzorne obitelji, spremne na žrtvu i zato su i uspjeli.

Ocjenjivački žiri

 U našu ocjenjivačku komisiju uvrstili smo sveučilišnog profesora (prof. dr. Dragan Milanović) i trojicu legendarnih trenera.

Mirko Novosel je naš najtrofejniji košarkaški trener svih vremena i jedini hrvatski stručnjak imenovan u Košarkašku kuću slavnih.

Velimir Kljaić je trener zlatne olimpijske rukometne vrste iz Atlante 1996., momčadi koja je Hrvatskoj donijela prvo olimpijsko zlato.

Miroslav Ćiro Blažević je s vatrenima osvojio broncu na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj i trener je gotovo neugasive karizme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije