Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDU PO 18. MEDALJU

VIDEO Braći Sinković stigla velika podrška iz domovine pred finale Olimpijskih igara

Čitatelj Večernjeg lista
28.07.2021.
u 19:14

Od 2010. naovamo, Valent i Martin Sinković osvojili su 17 medalja (12 zlatnih, četiri srebra i jednu broncu)

Uoči olimpijske finalne utrke dvojca bez kormilara, braća Sinković dobila su snažnu video poruku podršku s Peruče, s akumulacijskog jezera na kojem su tesali formu za većinu svojih medalja. Njima, i Damiru Martinu koji istog dana vozi polufinale samaca (u 4 sata po našem vremenu), najveći mogući uspjeh u olimpijskim utrkama poželjeli su mladi hrvatski veslači koji se nalaze na pripremama.

POGLEDAJTE VIDEO: Podrška braći Sinković uoči finala

Večer prije no što će Sinkovići krenuti u borbu za svoju treću olimpijsku medalju odnosno svoju 18. na najvećim svjetskim natjecanjima.

Prvih šest osvojili su u četvercu na pariće, zajedno sda Damirom Martinom i Davidom Šainom. U tom sastav bili su dvaput svjetski prvaci (2010. i 2013.), jednom olimpijski doprvaci (2012.), jednom europski prvaci te jednom drugi u Europi i treći na svijetu.

Nakon svjetskog zlata u Chungiju (2013.) četverac se rasformirao a iz njega su nastali jako dobar samac (Damir Martin) i vrhunski dvojac na pariće. A kao takvi Sinkovići su osvojili četiri medalje. Dva svjetska (2014.9 i 2015.) i jedno olimpijsko zlato (2016.) te jedan europski naslov (2016.).

Nakon Rija, posve neočekivano, Valent i Martin odlučili su promijeniti disciplinu i sa skul veslanja preći u rimen. Drugim riječima, s veslanja u kojem svaki od veslača ima dva vesla prešli su na ono tehnički odnosno biomehanički zahtjevnije, na veslanje sa jednim veslom.

Uz bojazan da se u dvojcu na pariće ne bi zasitili nepobjedivosti, odlučili su se za novi izazov i vrlo brzo počeli osvajati medalje, a prva u novoj disciplini osvojena je na Svjetskom prvenstvu 2017. u Sarasoti kada su bili drugi. No, već na sljedeća dva svjetska prvenstva bili su svjetskim prvacima, a postali su i trostruki prvaci Europe u dvojcu bez kormilara.

Na posljednjem Prvenstvu Europe (2020.) u Poznanju bili su drugi jer su ih iznenadili Rumunji Cozmiuc i Tudosa, najveći rivali i u ovoj utrci koja počinje u noći sa srijede na četvrtak u dva sata i 18 minuta iza ponoći.

- Očekujemo da će nam Rumunji biti najveća konkurencija. Danci su dobri, Srbi mogu biti neugodni, a čini se da su Kanađani i Španjolci malo iza no nikad se ne zna. Olimpijski finale nerijetko donosi iznenađenja i u toj utrci nikad nikoga ne smijete otpisati. Uostalom, iznenadilo nas je i to što u finale nisu ušli Nizozemci a još više Autralci za koje smo vjerovali da će biti jedan od jačih konkurenata za medalju.

U toj lanjskoj utrci finala EP-a Sinkovići nisu ponudili svoje najbolje izdanje. Osjećaju li se sada bolje nego prije Poznanja?

- U odnosu na prošlu godinu imamo puno bolji osjećaj za zaveslaj. Naravno, po ovim se valovima osjećaj malo izgubi, no inače se osjećamo super - kazao nam je Martin Sinković uoči prilike da on i brat punom mjerom uzvrate Rumunjima s kojima imaju nerazriješenih računa.

- Oni imaju više s nama nego mi s njma. No, mi smo ovdje jedini koji imamo nešto za izdubiti i sigurno ćemo s te strane osjećati pritisak no iskusni smo i vjerujem da znamo kako se s tim pritiskom nositi- Ako mi odveslamo najbolje što znamo ući ćemo u cilj prvi - uvjeren je Valent.

S obzirom da je u polufinalu bilo valovito pitali smo Martina da li bi volio da tako bude i u finalu jer poznato je da se on i brat jako dobro prilagođavaju svim uvjetima.

- Uvijek je bolje da je mirno jer je tada manja mogućnost za pogrešku. Mi idemo super po valovima no uvijek bismo birali mirnu površinu.

Ako osvojili zlato Sinkovići bi postali postali prva posada u povijesti veslanja koja je osvojila olimpijski, svjetski i europski naslov u dva različita čamca, u dvojcu u skul i rimen veslanju. Zajedno s njima među istinske legende svjetskog veslanja ušao bi i njihov trener Nikola Bralić. Da li ih to intrigira, da li im je to poseban izazov?

- Ne razmišljamo o tome već samo o tome da odveslamo najbolje što možemo – nada se Martin Sinković.

>> Pogledajte razgovor s Tomislavom Paškvalinom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije