Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjesec posrtaja

Vatreni su u lipnju gubili plasmane na EP i SP

05.06.2019.
u 21:54

Uzroci nisu jasni, no Hrvatska je zabilježila najviše kvalifikacijskih kikseva u tom mjesecu, a dva posrtaja u konačnici su je koštala nastupa na jednom Euru i jednom Mundijalu

Lipanj je najokrutniji mjesec, počinjala bi poema T. S. Eliota “Pusta zemlja” u obradi okorjelog navijača hrvatske reprezentacije. Kako bi lipanj, mjesec zelenila, ugodnih temperatura i obilja svjetla bio okrutan?

Uzroci nisu jasni, no Hrvatska je zabilježila najviše kvalifikacijskih kikseva u tom mjesecu, a dva posrtaja u konačnici su je koštala nastupa na jednom Euru i jednom Mundijalu.

1/18

S obzirom na turoban start kvalifikacija i gubitak bodova u Budimpešti, sve osim pobjede nad Walesom 8. lipnja u Osijeku moglo bi gurnuti našu najpopularniju sportsku instituciju u živo blato.

Momčad s tri ili četiri boda u tri kola, kojoj predstoje gostovanja u Walesu i Slovačkoj, više ne bi bila favorit za prva dva mjesta, jedina koja izravno vode na Euro 2020. Čini se da Zlatko Dalić ima problema, posebice zbog ‘slučaja Rakitić’.

U kuloarima se priča da postoji dublja i ozbiljnija pozadina Rakitićeva otkazivanja reprezentaciji. I druge velike europske reprezentacije oslanjaju se na kadrove iz top klubova najtežih liga, koji dolaze daleko u eurokupovima, ali ne poznaju pojam “lipanjskog prokletstva”.

Muke u Makedoniji

A ono je za Hrvatsku počelo 5. lipnja 1999. u Skoplju, odakle su tadašnji nositelji svjetske bronce morali odnijeti tri boda radi održavanja koraka sa SR Jugoslavijom i Republikom Irskom. Davor Šuker je u 19. minuti usmjerio “kvadratiće” prema sretnom ishodu, ali je deset minuta prije kraja, tek pošto je ušao, pričuvni napadač Gjorgji Hristov spasio Makedoncima bod.

Kasniji su rezultati nametnuli Hrvatskoj obavezu pobjede nad Srbima i Crnogorcima u zadnjem kolu, no drama na punom Maksimiru okončana je podjelom bodova.

Ishod od 2:2 lansirao je goste izravno na Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj, a Irce u dodatne kvalifikacije. Ispadanje je bilo bolan antiklimaks za momčad Ćire Blaževića, koja se samo 15 godina ranije okitila broncom na francuskom Mundijalu.

Drugi fatalan kiks uslijedio je deset godina kasnije u Zagrebu protiv Ukrajine, uz Englesku jedne od dviju hrvatskih glavnih suparnica za mjesto na SP-u u Južnoafričkoj Republici. Hrvatska je pod vodstvom Slavena Bilića ušla u kvalifikacije katastrofom protiv Engleza, koji su se s 4:1 u Maksimiru osvetili za dvostruko poniženje u prethodnom ciklusu. Mediji su tutnjali da je Fabio Capello nadmudrio Bilića, ali je ključ poraza bio slučajni odbijanac koji je proslavio Thea Walcotta.

1/13

S obzirom na raspored koji je predviđao ukrajinsko ugošćavanje Engleske na kraju, kad ona već bude sigurno prva, bilo je izvjesno da Hrvatska mora svladati Ukrajinu u Zagrebu 6. lipnja 2009. godine.

Mladen Petrić je u drugoj minuti probudio nadu u sretan rasplet, no Ševčenko i Gaj gurnuli su vatrene na rub provalije, od koje ih je odmaknuo Luka Modrić duboko u drugom poluvremenu.

Nakon Srnine stative realisti su izgubili nadu shvativši da će se par centimetara koji su dijelili ostvarenih 2:2 od željenih 3:2 pokazati presudnima.

Engleska je peticom protiv Hrvatske na Wembleyju matematički osigurala plasman na SP, a potom se opustila u Kijevu olakšavši put Ukrajini do pobjede i dodatnih kvalifikacija (i poraza od Grčke).

To je dosad, a nadajmo se i nadalje, zadnje natjecanje s kojeg je Hrvatska izostala. Ostala četiri lipanjska spoticanja nisu skupo koštala vatrene. Neodlučeno bez pogodaka s Rusijom 2007. u Zagrebu bilo je dovoljno za prvo mjesto u najtežoj skupini koju nam je ždrijeb ikad dodijelio.

Rusija se spasila kao drugoplasirana, bod ispred Engleske i Izraela, združenih na diobi trećeg i četvrtog mjesta. Velika je frka izbila 2013. kad je Hrvatska protiv Škotske u Zagrebu pretrpjela tek drugi poraz u kvalifikacijskoj povijesti.

Niko Kovač naslijedio je Igora Štimca i preko Islanda u doigravanju ipak odveo Hrvatsku na brazilski SP.

>> Evo po kojim uzorima bi vatreni mogli dobiti novi stadion

1/20

Jadranski derbi na Poljudu 2015. trebao je potvrditi hrvatsku nadmoć nad Italijom i osigurati miran nastavak plovidbe do domaćina Eura Francuske. Nažalost, nikad identificirani saboteri kreirali su lik svastike na travnjaku unijevši pomutnju u naše redove.

Čačić vadio kestenje

Dvoboj je završio 1:1, no Uefa nam je za kaznu skinula i taj bod nagradivši huligane za gnjusnu podvalu. Uzdrmana Hrvatska poražena je potom u Norveškoj, a Ante Čačić angažiran je umjesto Kovača da izvadi kestenje iz vatre i preko Bugarske i Malte osigura ulaznicu za finalni turnir.

I u prošlom je ciklusu lipanj označio početak konfuzije u njedrima reprezentacije. Ponižavajući poraz u 90. minuti gostovanja na Islandu otvorio je vrata krize koja se razbuktala protiv Turske i Finske. Život nam je visio o koncu dok se nije ukazao spasitelj u vidu Zlatka Dalića, pokorivši Ukrajinu za doigravanje pa Grčku za mjesto na završnici u Rusiji. Ostalo je, kako se običava reći, povijest hrvatskog nogometa. Štoviše, njena najljepša stranica.

Šest Hrvatskih posrtaja u Lipnju:
Skoplje, 5. 6. 1999. (Euro 2000.)
Makedonija - Hrvatska 1:1
Zagreb, 6. 6. 2007. (Euro 2008.)
Hrvatska - Rusija 0:0
Zagreb, 6. 6. 2009. (SP 2010.)
Hrvatska - Ukrajina 2:2
Zagreb, 7. 6. 2013. (SP 2014.)
Hrvatska - Škotska 0:1
Split, 12. 6. 2015. (Euro 2016.)
Hrvatska - Italija 1:1
Reykjavik, 11. 6. 2017. (SP 2018.)
Island - Hrvatska 1:0

>> Što je izbornik Dalić rekao nakon utakmice u Omišu pogledajte u videu na vrhu teksta

Komentara 1

DU
Deleted user
21:55 05.06.2019.

E sada kada pogledamo statistiku onda bi bilo stvar fantastike ako uzemo tri boda ali hvala bodu da se igra na terenu a ne na papiru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije