Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.08.2023. u 22:01
Hrvatski prvak se poslije dominacije ugasio u nastavku dvoboja i poražen je od grčkog prvaka

Nogometaši zagrebačkog Dinama poraženi su od grčkog AEK-a s 1-2 (1-0) u prvoj utakmici 3. kola kvalifikacija za Ligu prvaka odigranoj u utorak pred 13.311 gledatelja na stadionu Maksimir.Dinamo je vodeći pogodak postigao u 39. minuti, a strijelac je bio Marko Bulat koji iz slobodnog udarca s oko 25 metara, kad je pogodio gornji desni kut AEK-ovih vrata. No, preokret je uslijedio u drugom poluvremenu. Grčki prvak je do izjednačujućeg pogotka došao u 59. minuti, a strijelac je preciznim udarcem s 14 metara bio Švicarac Steven Zuber. Pobjedu grčkom prvaku donio je u 90. minuti Konstantinos Galanopoulos udarcem sa sedam metara.

Uzvratni dvoboj je na rasporedu u subotu, 19. kolovoza, s početkom u 20.45 sati, na AEK Areni u Ateni, gdje će Dinamo morati pobijediti s dva gola razlike za plasman u posljednje kolo kvalifikacija za Ligu prvaka, u kojem pobjednika ovog para čeka belgijski Antwerp. Ne uspije li hrvatski prvak napraviti čudo u Ateni, ostaje mu dvoboj za plasman u grupnu fazu Europske lige protiv praške Sparte.

VEZANI ČLANCI:

Uoči početka utakmice održana je minuta šutnje za poginulog AEK-ovog navijača tijekom koja se, suprotno bojazni iskazanoj od strane Uefinih izaslanika, zagrebačka publika držala dostojanstveno. Prvo poluvrijeme prošlo je u nadmoći Dinamovih igrača, koji su već nakon 20 sekundi igre uputili prvi udarac prema AEK-ovom vrataru Cicanu Stankoviću. Sa 17 metara iskosa s lijeve strane pucao je Marko Bulat, gađao je suprotan kut, ali je lopta prošla pokraj vratnice.

Do 15. minute nije bilo većih uzbuđenja pred vratima jedne i druge momčadi, a onda je Robert Ljubičić dobio odličnu loptu, sjurio se s desne strane u kazneni prostor i uputio oštar ubačaj prema sredini. Loptu je nogom odbio Stanković, a Bruno Petković ju nije uspio dobro zahvatiti i uputiti udarac već mu je prošla preko stopala.

Već u sljedećoj minuti AEK je bio vrlo blizu vodećem pogotku. Izgubljena lopta na tridesetak metara od Dominika Livakovića omogućila je gostima opasan kontranapad. Lopta je podvaljena za najopasnijeg gostujućeg napadača Levija Garciju koji je iz prve pucao sa pet-šest metara iskosa s lijeve strane, ali je Dinamov kapetan uspio pokriti taj kut i spriječiti pogodak.

GALERIJA Dinamo se raspao u drugom poluvremenu i izgubio od AEK-a 

Susret Dinama i AEK-a u 3. pretkolu UEFA Lige prvaka
1/11

Gosti se nakon te prilike nisu odlučili pojačati pritisak na domaću obranu pa više nije bilo pogrešnih dodavanja u opasnoj zoni.U 20. minuti je Dinamo ponovno zaprijetio. Sa 17 metara je pucao Bruno Petković, pod gredu, ali po sredini gola, tako da je Stanković to uspio obraniti. Šest minuta poslije Stefan Ristovski je bio blizu pogotku nakon udarca iz kuta. Lopta se odbila do makedonskog reprezentativca koji je silovito tukao sa sedam-osam metara, ali je na putu prema vratima lopta pogodila u glavu Dinamovog Ukrajinca Bogdana Mihajličenka, koji se na trenutak našao u nokdaunu.

Konstantan Dinamov posjed donosio je i dalje prilike pa se u 32. minuti Dario Špikić sjurio u kazneni prostor s desne strane, gađao je suprotan kut, ali je Stanković odbio loptu u korner. Konačno, u 39. minuti je Dinamova inicijativa donijela rezultat. Petković je srušen na oko 25 metara od AEK-ovih vrata te je portugalski sudac Joao Pinheiro dosudio slobodan udarac. Loptu je namjestio Marko Bulat. Uzeo je kratak zalet, a onda majstorskim, preciznim i snažnim udarcem pogodio gornji desni kut, tako da je gostujući vratar mogao samo pogledom ispratiti loptu koja ulazi u mrežu,

Dinamo je u sučevom dodatku mogao i do drugog pogotka, ali je Ukrajinac Mihajličenko, nakon što je "povaljao" dvojicu gostujućih braniča, ostao bez snage za pravi udarac sa sedam-osam metara pa je Stanković lakoćom ukrotio loptu koja je išla ravno u njega.

VEZANI ČLANCI:

Nažalost, drugi dio dvoboja donio je potpuno drugačiji odnos snaga na terenu. Grčka momčad je bila ta koja je imala više loptu u nogama i prijetila svaki put kad bi došla u zadnju trećinu igrališta. Izgubljena lopta u opasnoj zoni do 30 metara od vrata pokazala se kobnom za Dinamo u 59. minuti. Švicarac Steven Zuber je dobio loptu na rubu kaznenog prostora, napravio korak, dva, oslobodio si prostor za udarac i precizno pogodio donji lijevi kut pokraj nemoćnog Livakovića. U sljedećih pet minuta zabilježili smo posljednje Dinamove prijetnje na utakmici. Marko Bulat je u 62. minuti umalo po drugi put svladao Stankovića, kad je na povratnu loptu pucao s 20-ak metara pod gredu, ali je gostujući vratar uspio odbiti loptu u korner.

Minutu poslije odlično je ubacio Moharrami s desne strane, a Mahir Emreli pucao glavom. Lopta je završila na gredi i odbila se izvan granica igrališta. I to je bilo sve što smo od Dinama vidjeli u ovoj utakmici. Zamjene koje je napravio Igor Bišćan nisu donijele ništa dobroga, dok je s druge strane Matias Almeyda pogodio sa svojim "džokerima" s klupe. Da nije bilo raspoloženog Dominika Livakovića, AEK je iz Zagreba mogao otići i s većom prednoću. Ovako im je jedan gol viška za uzvrat donio Konstantinos Galanakopoulos u 90. minuti. 

Rodolfo Pizzaro je bio igrač koji se probio po desnoj strani, poslao povratnu loptu na sedam metara, a tamo je Galanakopoulos neometan poslao loptu u mrežu.

VEZANI ČLANCI:

Livaković je pet minuta prije tog pogotka obranio udarac Garcije s desetak metara, a u sučevom dodatku je dvaput izašao kao pobjednik iz duela s reprezentativnim kolegom Domagojem Vidom. Nekadašnji igrač Dinama je dvaput pucao glavom, ali je Livaković oba puta spasio svoju mrežu i ostavio kakvu-takvu nadu da će hrvatski prvak u Ateni odigrati više od jednog dobrog poluvremena.

15.08.2023., stadion Maksimir, Zagreb - Prva utakmica 3. pretkola UEFA Lige prvaka, GNK Dinamo - AEK. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO
1-2
AEK
3. PRETKOLO LIGE PRVAKA, 20:00, MAKSIMIR, ZAGREB
Kraj
90' (Kraj)

Kraj utakmice, AEK je slavio uoči uzvrata u Ateni. 

90'

Amrabat je pobjegao po lijevoj strani, Livaković je njegov pokušaj odbio u korner. Nakon toga je obranio i Vidin pokušaj glavom. 

Nadoknada
90' (Nadoknada)

Pet minuta nadoknade. 

Gol
90' (Gol)

AEK je poveo 2:1. Strijelac je Kostas Galanopoulos. Izigrana je Dinamova obrana po lijevoj strani, Araujo je ubacio, a Grk natrčao na loptu i zabio za preokret Atenjana. 

89'

Orberlin je pucao, nezgodno se lopta odbila od Ristovskog, no srećom nije išla prema vratima jer je Livaković bio na krivoj nozi. 

85'

Garcia se poslije prekida našao pred Livakovičem, sjajno brani novi zicer golman vatrenih. 

Zamjena
84' (Zamjena)

Japanac Kaneko mijenja Mišića. 

80'

Pineda puca daleko od gola. 

Zaleđe
73' (Zaleđe)

Orbelin je pobjegao obrani Dinama i zabio, no srećom je svirano zaleđe. 

Zamjena
72' (Zamjena)

Bulat i Ivanušec izlaze, ući će Baturina i Sučić. 

63'

Emreli je pucao glavom poslije ubačaja Moharramija, očešala je lopta gredu...

62'

Odlična akcija Dinama, Moharrami je odložio za Bulata koji sjajno puca, no brani to Stanković. 

Gol
59' (Gol)

Moharrami i Mišić su nepotrebno komplicirali što je iskoristio Zuber i matirao Livakovića...

Žuti karton
58' (Žuti karton )

Žuti karton za Hajsafija zbog prigovora. 

56'

Mišić je glavom izbio loptu u korner i očistio opasnost.

Žuti karton
55' (Žuti karton )

Ivanušec je dobio žuti karton jer je slobodni udarac AEK-a blokirao rukom, opasna situacija pred golom Dinama...

53'

Dinamo se poigravao u opasnoj zoni, moglo je to završiti kobno, ali označeno je i zaleđe. 

52'

Na Maksimiru se nalazi 13 331 gledatelj.

Zamjena
46' (Zamjena)

Počelo je drugo poluvrijeme, Emreli je ušao umjesto Špikića. 

45'

Mihajličenko je sjajno zavaljao Sidibea, ali je nakon toga pucao slabijom desnom nogom ravno u Stankovića. 

Nadoknada
45' (Nadoknada)

Dvije minute sudačke nadoknade. 

Gol
39' (Gol)

Goooool Dinamo je poveo! Iz slobodnog udarca s nešto više od 20 metara fantastično je naciljao Marko Bulat i skinuo paučinu s gola nemoćnog Stankovića. Sjajan pogodak mladog veznjaka plavih!

Isključenje
37' (Isključenje)

Almeydin pomoćnik iz AEK-a dobio je crveni karton zbog prigovora sucu. 

33'

MUP je objavio kako je prisutno oko 13 tisuća gledatelja. 

32'

Špikić se odvažio na udarac s desne strane kaznenog prostora, ali Stanković je to izbio u korner, nova velika prilika plavih!

31'

Sjajno navijanje traje na Maksimiru, Boysi uz pomoć zapadne tribine daju gromoglasnu podršku Dinamu. 

26'

Ogromna prilika za Dinamo nakon kornera, ali dobar udarac Ristovskog nokautirao je Mihajličenka, inače bi to sasvim sigurno ušlo u mrežu.

20'

Petković puca s vrha 16 metara, išlo je to po sredini vrata, Stanković skreće u korner. 

16'

Opasno je zaprijetio sada i AEK, ispala je obrana Dinama, Garcia se neometan našao pred Livakovićem koji sjajno skida zicer i spašava Dinamo!

15'

Ljubičić je prošao kroz kazneni udarac AEK-a i pucao, Stanković je to kratko odbio nogom, a Petković nije uspio spremiti loptu u mrežu. 

14'

Dinamo je uspio kreirati nekoliko opasnih napada, ali obrana Grka na čelu s Vidom sve je uspješno riješila. 

5'

Dinamo ima inicijativu i dominaciju na početku utakmice, AEK se uglavnom brani. 

1'

Evo i prve prilike za Dinamo! Poslije 20-tak sekundi ciljao je Bulat s nekih 20 metara, lopta ide malo pokraj vratnice Stankovića. 

Početak
1' (Početak)

Počeo je susret, DInamo prvi kreće s centra. 

Minuta šutnje prije utakmice zbog poginulog Michalisa Katsourisa. 

Sve je puno policije oko Maksimira. Veliko osiguranje utakmice najvećeg mogućeg rizika. Više o tome OVDJE

LIVE ISPRED STADIONA

NEMA BATURINE

Nema Martina Baturine u prvih 11 Dinama zbog problema s povišenom tjelesnom temperaturom. Bišćan ga je odlučio ostaviti na klupi, a utakmicu započinje Marko Bulat. 

SASTAVI

DINAMO: Livaković - Moharrami, Ristovski, J. Šutalo, Mihajličenko - Ljubičić, Mišić, Bulat - Špikić,Ivanušec, Petković. 

AEK: Stanković - Rota, Vida, Moukoudi, Hajsafi - Ellison, Szymanski, Jonsson, Pineda - Zuber - Levi Garcia. 

TRENER GRKA

'Znam kako se osjeća Domagoj Vida. Došao je igrati u svoju državu i protiv bivšeg kluba'. Više o tome OVDJE

IGOR BIŠĆAN

- Prije nego što krenemo na nogomet, želio bih izrazit sućut obitelji nastradale osobe. Isto tako suosjećanje svima koji su u ovoj tragediji doživjeli negativne posljedice po sebe i bližnje. Utakmica? AEK je ozbiljna i iskusna momčad koja je puna internacionalaca, igračima iz ozbiljnih reprezentacija. Stabilni su, čvrsti i tvrdi, nije slučajnost da su osvojili dvostruku krunu u Grčkoj. Da, nema govora, ovo je najteža utakmica koju sam ikad pripremao - rekao je na pressici prije utakmice Bišćan. 

GLAVNI SUDAC

Portugalac djeljitelj pravde João Pinheiro (35) sudit će vrlo zahtjevnu utakmicu Dinamo - AEK u trećem pretkolu Lige prvaka. Pinheira očekuje težak susret od velike rezultatske važnosti. 

Grčki istražitelji imaju novi veliki trag: Najnovija snimka otkriva ključni podatak, više o tome OVDJE

Policija objavila detalje: Više ulica bit će zatvoreno do ponoći. Dug popis zabranjenih predmeta. Više o tome OVDJE

Objavljena snimka koja prikazuje trenutke prije smrti navijača AEK-a. Više o tome OVDJE

Grci: Uefa popustila pod pritiscima AEK-a iako se boji da će minuta šutnje biti žestoko izviždana. Više o tome OVDJE

Četvorica navijača AEK-a zaustavljena na aerodromu. Pokušali su se probiti do zapada Maksimira. Više o tome OVDJE

GRCI NEĆE SURADNJU

Glasnogovornik otkrio: 'AEK je odlučio napasti Dinamo. Odbijaju ruku pomirenja i suradnju'. Više o tome OVDJE

UEFA ZAPRIJETILA

Strogo upozorenje Uefe: 'Bude li zapaljena jedna baklja, padne li jedna petarda...' Više o tome OVDJE.

PRIJENOS

OVDJE pogledajte gdje možete gledati dvoboj Dinama i AEK-a. Također ga možete pratiti i na portalu Večernjeg lista i to tekstualnim putem. 

NAJAVA

Ples kuglica u Uefinom sjedištu Nyonu odlučio je kako će se susret Dinama i AEK-a u Maksimiru odlučiti putnika u play-off Lige prvaka, ali zbog tragične smrti navijača AEK-a, prva utakmica u Ateni nije niti odigrana već je odgođena za vikend.

Grčki prvak je skandalozno za sve okrivio hrvatskog prvaka zbog tučnjave u kojoj su sudjelovali Boysi pa je od Uefe tražio da ga se izbaci iz Europe. Uefa je zaključila kako to nema nikakvog smisla i odlučila kako će se prva utakmica igrati u Zagrebu danas od 20 sati, a uzvrat je u subotu od 20.45 u Ateni. 

Komentara 87

B2
bordon 2
21:45 15.08.2023.

Ništa od Dinama. Navijači i uprava skupa sa Bišćanom bacili su ga na koljena.

B2
bordon 2
22:03 15.08.2023.

Dario Šimić ne zna kafić da vodi a vodi Dinamo. Bišćan je ziheraš.

EJ
ejStef
21:58 15.08.2023.

Da evo, kao što rekoh, Dinamo i 2. poluvrijeme. Bišćan bez reakcije dok AEK nije dao gol, a umjesto da izvadi Bulata koji nije mogao hodati, on vadi Špikića. A i u 2. poluvrijeme opet neki ideja bunkera na Maksimiru, pa onda Emreli u protunapadu... U svakom slučaju, opet Bišćanu na dušu, a vidi se i rad Šimića jer nema kvalitetnih igrača za zamjene... Uglavnom, sve miriši na Konferencijsku ligu i gubitak prvenstva... I da, kada ode Livaković, to je najmanje gol u mreži Dinama više na svakoj utakmici... Eh, koji loš rad novo-stare uprave, katastrofa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije