Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.11.2023. u 18:30
Bez obzira na ishod te utakmice, Dinamu pobjeda u posljednjem kolu, 14. prosinca (21 sat) na Maksimiru protiv Ballkanija donosi plasman u nokaut fazu Konferencijske lige.

Nogometaši Dinama pobijedili su na gostovanju u Astani istoimenu kazastansku momčad s 2-0 (0-0) u utakmici 5. kola skupine C Konferencijske lige te tako ostali u igri za drugo mjesto koje donosi plasman u nokaut fazu ovog natjecanja. Prvi pogodak postigao je Gabrijel Vidović u 48. minuti, svladavši domaćeg vratara Josipa Čondrića udarcem s 12-13 metara u donji desni kut.

GALERIJA Dinamo slavio na gostovanju kod Astane (0:2)

Susret Astane i Dinama u 5. kolu UEFA Konferencijske lige
1/11

U 73. minuti Astana je ostala s igračem manje, jer je zbog drugog žutog kartona isključen Dušan Jovančić, a Dinamo je u 79. minuti iskoristio brojčanu prednost. Nakon udarca iz kuta Petra Sučića, Japanac Takuro Kaneko je razornim i preciznim udarcem s 15 metara pogodio gornji lijevi kut pokraj nemoćnog Čondrića za 2-0.  Astana je prva imala veliku priliku doći do vodstva već u 12. minuti, nakon dosuđenog kaznenog udarca zbog prekršaja Josipa Mišića na Astanovu, ali je Dinamov vratar Danijel Zagorac obranio ne pretjerano snažan udarac po sredini gola Gambijca Demba Darboea.

VEZANI ČLANCI:

Dinamo je po četvrti put ove sezone pobijedio Astanu, jer je istu momčad s dvije pobjede (4-0, 2-0) izbacio u 2. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, a slavio je i s uvjerljivih 5-1 u dvoboju 1. kola Konferencijske lige. Hrvatski prvak je sa šest bodova privremeno skočio na drugo mjesto u skupini, iza vodeće Viktorije Plzen koja je s 12 bodova osigurala prvo mjesto i plasman u osminu finala. Astana i Ballkani imaju po četiri boda, ali kosovski predstavnik ima utakmicu manje, koju će odigrati od 18.45 sati, kad će ugostiti Viktoriju.

Bez obzira na ishod te utakmice, Dinamu pobjeda u posljednjem kolu, 14. prosinca (21 sat) na Maksimiru protiv Ballkanija donosi plasman u nokaut fazu Konferencijske lige. 

Standings provided by Sofascore
ASTANA
0-2
DINAMO
KONFERENCIJSKA LIGA, 16:30, ASTANA, KAZAHSTAN
Kraj
90' (Kraj)

Završila je utakmica pobjedom hrvatskog prvaka Dinama! Plavi su skočili na drugo mjesto skupine uoči zadnjeg dvoboja s Ballkanijem. 

TRENUTNA LJESTVICA

Standings provided by Sofascore
90'

Rukavinin udarac ide pokraj gola. 

90'

Četiri minute sudačke nadoknade. 

Zamjena
85' (Zamjena)

Vidović izlazi, ulazi mladi Rukavina. 

84'

Dinamo je mogao i do 3:0! Moharrami je projurio po desnoj strani i zatresao vratnicu! Puno sreče imali su domaći. 

Zamjena
79' (Zamjena)

Prethodno su ušli Halilović i Perković, a izašli su Ristovski i Baturina.

Gol
79' (Gol)

Dinamo je na korak do pobjede! Kaneko je natrčao na odbijenu loptu nakon kornera i projektilom je poslao u rašlje Čondrića!

Zamjena
75' (Zamjena)

Perić napušta igru, ulazi Boško Šutalo. 

Drugi žuti karton
73' (Drugi žuti karton )

Jovančić je nepoprezno povukao i odgurnuo Moharramija te zaradio drugi žuti karton, odnosno isključenje. 

Žuti karton
72' (Žuti karton )

Žuti karton za Dinu Perića. 

71'

Iznenada je Dinamo došao do prigode, Kaneko je presjekao loptu Čondrića koja mu se potom vratila u ruke. 

69'

20313 gledatelja prati današnju utakmicu. 

Zamjena
63' (Zamjena)

Izašli su Darboe i Astanov, a ušli su Ajmbetov i Tomasov kod Astane. 

Zamjena
63' (Zamjena)

Nova prilika za Dinamo! Strijelac Vidović se dobro snašao i pokušao s ruba šesnaesterca, ali ide lopta iznad gola. 

Žuti karton
59' (Žuti karton )

Jovančić je požutio zbog preoštre igre. 

50'

Čondrić je u dva navrata spasio Astanu, prvo je obranio udarac Mišića, a onda sjajno skinuo i pokušaj Petkovića kroz dva igrača. 

Gol
48' (Gol)

Zagrepčani su poveli! Sučić je dobro pucao, Čondrić je odbio loptu do Vidovića koji nakon Osijeka zabija i Astani važan pogodak!

46'

Počelo je drugo poluvrijeme, Bulat je ostao u svlačionici, Sučić će odigrati drugi dio. 

Poluvrijeme
45' (Poluvrijeme)

Kraj prvog dijela, Dinamo je preživio napade Astane i trenutno drži 'nulu'. Ristovski će morati izgleda biti zamijenjen zbog teže ozljede. 

45'

Pet minuta nadoknade. 

45'

Bila je to sjajna situacija za Bulata koji nije dobro zahvatio loptu unutar 16 metara Astane i lopta ide daleko od gola. 

42'

Ljubičić je gadno pogriješio i propustio loptu, Darboe se sjurio prema golu Zagorca i neprecizno pucao. 

39'

Ovo je bilo dobro! Brzonogi Kaneko imao je dobar prodor kroz obranu Astane, ali je pucao malo pokraj lijeve vratnice Čondrića, bilo je ovo opasno. 

Zamjena
31' (Zamjena)

Prisilna zamjena kod Astane, ozlijeđenog Ouregu zamijenit će Stjepan Lončar, bivši igrač Rijeke. 

22'

Vorogovskij je dobio odličnu loptu s desnoga krila, bio je leđima okrenut prema golu, ali se dobro snašao, no pucao je pokraj gola Zagorca. 

21'

Astana je malo pritisnula Dinamo i lovi pogodak, Darbo je vrlo opasan prema naprijed, ali Dinamova obrana uspješno je očistila opasnosti. 

18'

Odličan pokušaj Baturine iz daljine! Umalo je to prevarilo Čondrića kojem lopta ispada iz ruklu i odlazi u korner malo pokraj stative. 

11'

Darbo srećom nije iskoristio najstrožu kaznu, Zagorac je sjajno obranio! Lopta je išla po sredini gola, a iskusni golman Dinama spasio je stvar. 

Penal
10' (Penal)

Mišić je napravio prekršaj i dosuđen je kazneni udarac za Astanu.

6'

Evo prve prilike za Dinamo, Kaneko je dobro prošao po desnoj strani i dodao do Baturine, no njegov udarac nije ugrozio vrata Čondrića. 

Info
3' (Info)

Inače, zatvoren je krov stadiona u Astani u kojoj je inače temperatura -3 i pada lagani snijeg. Pet sati je vremenska razlika u odnosu Kazahstana i Hrvatske. 

Početak
1' (Početak)

Počela je utakmica u hladnom i dalekom Kazahstanu. 

SASTAVI

Ovo su sastavi za utakmicu petog kola skupine C Uefa Konferencijske lige između Astane i Dinama.

 

Astana (3-4-3): Čondrić - Harojan, Maročkin, Tomašević - Hovhanisjan, Kuat, Jovančić, Vorogovskij - Ourega, Darboe, Astanov

Dinamo (4-1-4-1): Zagorac - Moharrami, Ristovski, Perić, Ljubičić - Mišić - Kaneko, Bulat, Baturina, Vidović - Petković

GLAVNI SUDAC

Utakmicu Astana - Dinamo sudit će škotska ekipa, a glavni će arbitar biti 41-godišnji John Beaton. Zanimljivo je da je Beaton sudio dvoboj istih suparnika u Astani i prije pet godina, kad je Dinamo golovima Budimira i Olma pobijedio 2:0 u prvoj utakmici 3. pretkola za ulazak u Ligu prvaka.

NAJAVA BABAJANA

- Dinamo je dobar i nama poznat protivnik. Situacija u skupini razvila se tako da se Ballkani, Dinamo i mi borimo za drugo mjesto. Imamo šansu, sve je u našim rukama. Shvaćamo protiv kakvog protivnika igramo. Dinamo je favorit, ali mi igramo kod kuće. Dat ćemo sve od sebe kako bismo osvojili bodove Analizirali smo i gledali sve utakmice u kojima su oni potpuno dominirali. Želim se koncentrirati na našu igru, u kojoj moramo imati četiri stvari, ako želimo pobijediti: samopouzdanje, momčadski duh, organizaciju, sportsku agresivnost. To je sve što nam treba. Važno nam je raditi na sebi, napredovati i vjerujem da ćemo to pokazati protiv Dinama - rekao je trener Astane Grigorij Babajan uoči utakmice.

 

21.09.2023., Zagreb - Prva utakmica grupne faze UEFA Europa Konferencijske lige, GNK Dinamo - Astana. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

NAJAVA JAKIROVIĆA

- Nadam se da ćemo u četvrtak odigrati dobru utakmicu, te da ćemo biti efikasni, osvajanje tri boda naš je imperativ. Pobjeda protiv Osijeka došla nam je u pravom trenutku, udahnuli smo samopouzdanje i od prve ćemo minute u četvrtak pokazati pobjednički gard. Najvažnije je da i dalje sve držimo u svojim rukama, s dvije pobjede osvojit ćemo drugo mjesto u skupini. Dobro poznajemo Astanu, triput smo ove jeseni sezone igrali s njima, a trojica Hrvata nositelji su igre u toj momčadi. Vratar Čondrić branio je kod mene u Zrinjskom kad sam bio trener mostarskog kluba, o Lončaru i Tomasovu također nema tajni, kvalitetni su igrači. Znamo gdje je Astana najopasnija i vjerujem da ćemo znati osujetiti njihove napadačke pokušaje - rekao je trener Dinama Sergej Jakirović uoči utakmice.

 

29.11.2023., Astana, Kazahstan - Konferencija za medije Dinama uoci utakmice 5. kola skupine C UEFA Konferencijske lige izmedju Astane i Dinama. trener Dinama Sergej Jakirovic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

GDJE GLEDATI?

Utakmicu koja počinje u neuobičajenom terminu za europska natjecanja (16:30) možete pratiti na kanalu Arena Sport 1.

MEĐUSOBNI OGLEDI

Podsjetimo, Dinamo je u dosadašnja četiri susreta grupne faze Konferencijske lige svoje jedine bodove osvojio upravo protiv Astane u prvom kolu, kad je u Zagrebu hrvatski prvak uvjerljivo slavio s 5:1.

Nisu to jedine utakmice koje je Dinamo igrao protiv Astane. Krajem srpnja i početkom ožujka su se Dinamo i Astana susreli u pretkolima za Ligu prvaka, a plavi su tada upisali dvije uvjerljive pobjede, 4:0 u Zagrebu te 2:0 u Astani. 

SITUACIJA U SKUPINI

Momčad trenera Sergeja Jakirovića u susret ulazi kao posljednja u skupini C s tri boda. Ballkani i Astana imaju bod više, dok je na vrhu nedodirljiva Viktoria Plzen s maksimalnih 12 bodova.

Izgubi li Dinamo od Astane, više neće moći osvojiti drugu poziciju, koja vodi u nokaut-fazu Konferencijske lige. Astana će potvrditi drugo mjesto ako savlada zagrebačku momčad, a Ballkani izgubi od Viktorije. Time bi situacija u skupini C bila riješena prije zadnjeg kola, u kojem Dinamo na Maksimiru (12. prosinca) dočekuje Ballkani.

Ako Dinamo pobijedi Astanu, s Ballkanijem će u direktnom okršaju odlučivati o drugom mjestu.


 
 

DOBRODOŠLI

Poštovane čitateljice i čitatelji Večernjeg lista, dobrodošli u tekstualni prijenost utakmice petog kola skupine C Uefa Konferencijske lige u kojoj Astana od 16.30 u Kazahstanu dočekuje Dinamo.

Komentara 27

DU
Deleted user
15:42 30.11.2023.

Tu utakmicu Dinamo mora pobjediti.Petkovic igra i to je jako vazno.Idemooo Dinamo 🤠

AN
Antonio1952
16:54 30.11.2023.

Dinamo vise nije favorit ni proti koga. Zadnje mjesto u trecoj ligi protiv ovakvih ekipa sve pokazuje. Je nevjerojatno kako brzo ide sve unistit kad neznalice odlucuju.

DM
drago.miota
17:07 30.11.2023.

zalaganje nula svi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije