Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAZAK U KUĆU SLAVNIH

VIDEO Jordan uz bok Kukoču ispisao povijest: Hvala što su me motivirali nogom u guzicu

Toni Kukoč ušao je u Kuću slavnih
Foto: Twitter
1/16
12.09.2021.
u 03:00

- Split je po mom mišljenju jedan od najsportskijih gradova na svitu - rekao je Kukoč i zahvalio se svima koji su bili na pomoć na njegovom putu dok ga je njegov prijatelj i suigrač Dino Rađa ponosno gledao s tribina

Jedan od najboljih hrvatskih košarkaša upisao se u legendu i ušao u Kuću slavnih košarkaša. Tonija Kukoča u Kuću slavnih uveli su Michael Jordan i vlasnik Chicago Bullsa Jerry Reinsdorf, ali na svečanoj ceremoniji u Springfieldu bile su i osobe bez kojih ne bi postao to što je postao - supruga Renata, sin Marin, kćer Stela, Dino Rađa, Stojko Vranković, Ivica Dukan, njegov sin Duje te prijatelj Ante Perić.

 

U zanimljivom govoru svima im je zahvalio, ali se posebno osvrnuo i na svoj rodni grad Split, svoje prve sportske korake, ali i zahvalio Michealu Jordanu i Scottieu Pippenu što su ga "nogom u gu*icu" na Olimpijskim igrama u Barceloni motivirali da radi jače.

Jedna od stvari koje su Amerikanci izumili u sportu su i takozvane kuće slavnih, svojevrsni muzeji posvećeni besmrtnicima koji su zadužili i proslavili određeni sport, sebe i organizacije koje su predstavljali.

No, kao i u mnogočemu, ideja ipak nije izvorno američka nego je potekla iz Starog svijeta. Koncept kuće slavnih ima korijene u drevnoj nordijskoj mitologiji i priči o Valhali, svetištu odnosno raju koji je bio obećan svakom vikinškom ratniku koji časno pogine.

Inspiriran legendama o sjevernogermanskim narodima, bavarski kralj Ludvig Prvi još u 19. stoljeću sagradio je dvije dvorane. Jedna se zvala Walhalla, a druga Ruhmeshalle što u prijevodu znači “kuća slavnih”.

Foto: Reuters

Za razliku od “hramova” u Njemačkoj gdje je “počasnike” određivao kralj osobno, prva američka Kuća slavnih posvećena velikim Amerikancima (svima osim sportašima) izabirala je one koji će u nju ući uz pomoć posebnog odbora izbornika, što je i danas većinska praksa.

Prva sportska Kuća slavnih osnovana je 1939. u Copperstownu i posvećena je bejzbolu, a ostalo je povijest jer danas nema sporta u Americi koji drži do sebe da nema svoju kuću slavnih. Košarka je svoje odaje nezaboravnih dobila 1959. i danas je svjetski najuglednija institucija koja slavi povijest tog sporta. No, ona je i maksimalno amerikanizirana pa bi možda bilo ispravnije više slaviti Fibinu Kuću slavnih, no svaki ulazak neamerikanaca je iznimno slavljen jer je riječ o vrlo uskom prolazu za internacionalce. Naime, godišnje se u pravilu bira samo jedan internacionalac, rijetko dvojica, pa je time i teže biti izabran.

A tu čast da su i u očima Amerikanaca iznimne veličine imaju čak petorica Hrvata. Dražen Petrović i Krešimir Ćosić izabrani su u Kuću slavnih posmrtno i neizreciva je šteta što to nisu doživjeli jer su bili globalne veličine. Treći izabrani, Mirko Novosel, košarkom se nije bavio u SAD-u, ali je na Amerikance ostavio nevjerojatan trenerski dojam osvojivši s reprezentacijom SFRJ olimpijsko zlato, srebro i broncu. Uslijedio je potom ulazak Dina Rađe, za kojeg je svojedobno Shaq kazao da je bio igrač bogatog arsenala centarskih tehnika kojeg je bilo najteže čuvati.

Foto: Reuters

A sada je izabran i Toni Kukoč, ljevoruki genijalac koji je druge igrače i svoje momčadi činio boljima. U petak je Toni preuzeo poseban prsten, a u noći na nedjelju uslijedio je najsvečaniji trenutak – službeno uvrštenje u košarkaško svetište, i to u pratnji Michaela Jordana, najvećeg kojeg je dosad dao taj sport.

TIJEK DOGAĐAJA:

02:10 - Pogledajte videoprilog o sjajnoj Kukočevoj karijeri!

02:00 - 'Hvala Michaelu Jordanu i Scottieu Pippenu što su me nogom u guzicu na Olimpijskim igrama u Barceloni motivirali da radim jače i postanem važan dio Chicago Bullsa. Hvala svima u SAD-u, to su mi bile jedne od najboljih godina u karijeri.' dodao je Kukoč koji se na kraju zahvalio na kraju svojoj supruzi i roditeljima.

'Moj otac bio je ključ mog sportskog angažmana. Ispričat ću vam jednu priču. U mome gradu nogomet je bio glavni sport i otac me uvijek gurao u sport. S osam sam počeo igrati stolni tenis i nogomet, a s 15 sam se primio košarkaške lopte' započeo je govor Kukoč.

'Split je po mom mišljenju jedan od najsportskijih gradova na svitu*.' dodaje Kukoč i zahvaljuje se svima koji su bili na pomoć na njegovom putu dok Dino Rađa ponosno snima s tribina.

01:56 - Sljedeći na pozornicu dolazi naš Toni Kukoč!

Foto: Screenshot

01:50 - Dio ove ceremonije je i bivši američki predsjednik Barack Obama koji uvodi Billa Russella, legendarnog košarkaša i trenera. 87-godišnji Russell jedna je od glavnih zvijezda večeri. Russell se uključio video porukom iz svog doma.

01:37 - Val Ackerman, prva je košarkašica koja će večeras kročiti u Hall of Fame. Osim košarkaših uspjeha Eckerman se upisala u povijest američke košarke postavši prva predsjednica WNBA-a. Osim toga obnašala je i brojne druge visoke dužnosti u američkoj košarci.

01:17 - Čast da prvi večeras uđe u Kuću slavnih pripala je Chrisu Webberu. Kao i svi večeras, i Webber je posebno emotivan, a u govoru se posebno zahvalio roditeljima. Bit će teško zadržati suze, kako košarkašima tako i vjernim fanovima košarke i ovih sjajnih sportaša.

01:06 - Kao i svi događaji u SAD-u i Hall of Fame event počeo je minutom sjećanja i posebnim programom za žrtve 11. rujna

Foto: Screenshot

01:00 - Dok čekamo ulaske košarkaša, NBA se na Twitteru prisjetio sjajnih uspjeha našeg Kukoča. Što reći, da je lako, u Kuću slavnih ušao bi sva'ko.

00:55 - Za 5 minuta počinje svečana ceremonija. Prije ceremonije Toni Kukoč se osvrnuo na neke od trenutaka u karijeri. 'Treniranje s Jordanom teže je od igranja utakmica s njim' rekao je Kukoč za svog kolegu i prijatelja Michaela Jordana koji će ga uvesti u Hall of Fame. Cijeli video pogledajte OVDJE

00:45 - Tonija Kukoča u Kuću slavnih uvest će Michael Jordan i vlasnik Chicago Bullsa Jerry Reinsdorf, ali na svečanoj ceremoniji u Springfieldu su i osobe bez kojih ne bi postao to što je postao - supruga Renata, sin Marin, kćer Stela, Dino Rađa, Stojko Vranković, Ivica Dukan, njegov sin Duje te prijatelj Ante Perić.

00:30 - U tijeku je "Red carpet", košarkaši dolaze i pripremaju se za jedan od najvećih trenutaka, a upravo je stigao i Toni Kukoč te poručio: 'Ovo je trenutak za koji se ne možeš spremiti, jednostavno kao da je san i velika mi je čast biti ovdje večeras.' poručio je Kukoč novinarki NBA TV-a te kratko prokomentirao pratnju koju je poveo kako bi uveličali taj događaj. 

Foto: Screenshot

Komentara 25

Avatar GeniKameni
GeniKameni
14:13 12.09.2021.

Mnogi ljudi ne shvacaju kroz sto je sve Kukoc morao proci, kao jedan od doslovce prve generacije Europljana koja je "probijala led" u NBA, da bi dosao do ovog priznanja. Ogromna vecina crnaca u NBA su arogantni i bezobrazni rasisti koje su mediji godinama pumpali u status "nedodirljivih kosarkaskih vanzemaljaca". Kukoc je jedan od prvih koji je dosao (s pozivnicom) u "njihovo dvoriste" i poceo razbijati taj mit, a koliko je bio uspjesan u tome najbolje pokazuje danasnja situacija u NBA u kojoj je ove zadnje sezone jedan Balkanac cak proglasen i MVP, a Europljana u Kuci slavnih je sa svakom godinom sve vise i vise. Slicna situacija je bila i sa pokojnim Drazenom Petrovicem kojem su minutazu davali na kapaljku, a on ih je doslovce prisilio da uvaze i honoriraju njegov rad i talent. Kukoc bi u mnogim ondasnjim ekipama imao zagarantirano mjesto u prvoj petorci, ali nije mu smetalo biti "najbolji sesti" igrac u jednoj takvoj ekipi kao sto su tada bili Chicago Bulls, i ovo priznanje je apsolutno zasluzio. A sitne duse ce uvijek pronaci nesto da ga omalovaze, iako je Kukoc i u Europi pokupio sva moguca priznanja...

LI
linkser2
06:17 12.09.2021.

Više nego zasluženo i prekasno!! Trebao je tamo biti odavno, naš najbolji košarkaš!!

GH
ghosts
12:47 12.09.2021.

bravo legendo, cestitam od srca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije