Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SJAJNOJ FORMI

Tomislav Ivković o Luki Ivanušecu: 'On je nogometni Einstein'

storyeditor/2023-05-23/PXL_041116_14642038.jpg
Igor Kralj/PIXSELL
24.05.2023.
u 10:15

Smatram da Luka Ivanušec neće igrati na poziciji krila ni u jednom drugom klubu, Luka je osmica, a Baturina desetka, kaže Ivković

Luka Ivanušec u ovoj polusezoni igra svoj najbolji nogomet, kao da ga je dodatno motiviralo nepozivanje izbornika Zlatka Dalića na SP u Kataru. Od početka nastavka ide kao 'avion', a ako mu je netko zamjerao slabije statističke brojke, sad je to doveo na najvišu razinu, od svojih 11 pogodaka u HNL-u na proljeće je postigao devet, a dobar dio njih bili su prava majstorija, poslastica za nogometne sladokusce.

Odmah sam ga prepoznao

Ivanušec očito ima taj potreban karakter koji je, još dok je bio 17-godišnji klinac, u Lokomotivi prepoznao tadašnji trener lokosa Tomislav Ivković.

Odmah sam ga prepoznao, vidjelo se na njemu ovo što sad radi, bio je kao ždrebac, okretan, dinamičan, sav u pokretu i lijepo ga je bilo gledati na treninzima. Griješio je kao mladi igrač, ali usmjeravali smo ga. Odmah sam ga stavio u drugom krugu europskih kvalifikacija protiv ukrajinske Vorskle, pitali su me što mi je, zašto ga stavljam u momčad. No meni se sviđao, nije me zanimalo kako će odigrati, nego kako će se ponašati jer sam želio vidjeti da se nije preplašio, sakrio i bio je isti kao na treninzima - rekao je Ivković, pa nastavio:

- Kao trener, najviše gledam reakciju, karakter i ponašanje igrača na terenu, a ne to kako netko igra. Nisam mogao tražiti od klinca sa 17 godina da mi radi čuda. Ali dao sam mu šansu, baš da vidim kako će se ponašati prvi put protiv jedne ozbiljne momčadi i bio je najbolji na terenu. Bili su tu Capan, Šunjić, Ćorić, Majer... U sljedećoj utakmici nije igrao od početka, testirao sam ga, želio vidjeti reakciju. Onda se dogodila utakmica u Koprivnici, na poluvremenu je bilo 2:0 za Slaven Belupo i odmah sam najavio carski rez, izvadio neke standardne igrače, zaigrao s tri stopera, ušli su Ivanušec i Majer i donijeli preokret, Majer je zabio dva gola. I od te utakmice postali su kod mene standardni – prisjetio se Tomislav Ivković.

Koju poziciju je igrao?

– Igrali su u vezi Ivanušec i Šunjić te Majer ispred njih, Luka je bio odgovoran na toj poziciji.

No nakon odlaska Oršića briljira na lijevom krilu.

VEZANI ČLANCI:

Luka nije krilo

– On je drukčiji od Oršića koji ima brzinu, agresivnost i udarac; Luka je nogometni Einstein. Iskreno, ja Ivanušeca ne vidim na toj poziciji, tu treba ići brzi igrač, a Ivanušec je više razigravač. Ne vjerujem da će u nekoj drugoj momčadi igrati na toj poziciji. Ivanušec je osmica, a Baturina desetka. I ne gledam ga kroz prizmu HNL-a, kad analiziram Dinamo, ne analiziram ga kroz našu ligu, to se može samo kroz europske utakmice, a najnormalnije je da je Dinamo ovako dominantan u HNL-u.

No vidjet ćemo gdje izbornik Zlatko Dalić vidi Ivanušeca, iako se najbolje osjeća lijevo, legitimni je kandidat i za desno krilo za koje ima nekoliko opcija (Pašalić, Vlašić, Juranović).

No vratimo se na Ivanušecov karakter, malo je igrača koji bi nakon neodlaska na SP počeli igrati na tako visokoj razini, više je onih koji bi još potonuli.

15.04.2023., stadion Maksimir, Zagreb - SuperSport Prva HNL, 29. kolo, GNK Dinamo - NK Slaven Belupo. Luka Ivanusec Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

– Nisam igrao na pravoj razini, nisam zaslužio poziv i to mi je motiv da sad krenem još bolje. Morao sam si nakon toga srediti glavu, naučio sam nositi se s neuspjehom i ponosan sam kako sam izašao iz toga i vratio se na stari put.

– Svi mladi igrači imaju uspone i padove, bilo je i ozljeda, razgovarao sam s njim prije par dana o tome. On je bio upao u krizu, ozlijedio se, a teško se vratiti, u jednom trenutku činilo mi se kako je pomislio da je nedodirljiv, dosta je forsirao i gubio lopte. Treba zahvaliti treneru tadašnjem treneru Anti Čačiću koji je stao iza njega i podržavao ga. I kako je ulazio u formu, tako je počeo igrati kako on to zna – zaključio je Tomislav Ivković.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije