Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI TINEJDŽER

Svi se pitaju tko je on: Srušio je Dinamove snove, a sad nastupa za engleskog diva

30.10.2020.
u 07:50

Da Lampard u posljednjim trenucima nije spašavao vratarsku situaciju u klubu s dosad sjajnim Mendyjem, možda bismo Žigerovo ime u prvoj postavi već i vidjeli, ali pored nevjerojatno nepouzdanog dvojca, Kepe i Caballera (koji je s 39 godina dvostruko stariji od Žigera), mladi Hrvat bi uz gust ritam utakmica mogao dobiti svoju priliku

Mnogi su se uoči utakmice Krasnodar – Chelsea u drugom kolu Lige prvaka, uvidjevši na popisu Franka Lamparda još jednog Hrvata osim prvotimca Matea Kovačića, zapitali tko je taj Karlo Žiger, rezervni vratar Chelseaja. Do prošle sezone prvi vratar plavaca Kepa Arrizabalaga (26) je ozlijeđen pa su kao Lampardovi izbori za vratara ostali samo novopridošli Mendy (28) i veteran Caballero (39). Tako je mladi 19-godišnji Žiger prvi put u karijeri bio u zapisniku u Ligi prvaka iako je na popisu vratara za to natjecanje i tehnički savjetnik te legenda kluba Petr Čech (38), za svaki slučaj.

Ti koji su se zapitali vjerojatno bi se iznenadili kad bi čuli informaciju da je Karlo Žiger član Chelseaja već sedam godina. Zagrebački vratar svoju priliku je ugrabio u jednom kampu koji je 2013. u Milanu organizirao Inter. Uočili su ga engleski skauti i stigao je u Chelsea. Postoji i određena kontroverza oko njegova transfera u Chelsea budući da je u klub došao kao 12-godišnjak za odštetu od 800 tisuća funti, pa je i njegov slučaj bio pod povećalom uoči zabrane transfera koju je klub kasnije dobio zbog vrbovanja maloljetnih igrača. Chelsea se branio tako što su objavili da je Karlov otac Darko zaposlenik kluba prema “obiteljskom programu za mlađe igrače” te da je Žiger počeo zarađivati kad je to bilo dozvoljeno. No sad je sve riješeno, zabrana za klub je prošla, a Žiger se približava seniorima.

Kovao se u NK Zagrebu

Zanimljivo, Karlo svoj talent nije kovao u Dinamu, već u zaboravljenom velikanu Zagrebu, bivšem prvaku HNL-a. Naravno, trenirao je kod kultnog starog lisca sa Zagrebella, Željka Dede Nježića koji je vodio vratare poput Livakovića, Piplice, Vasilja, a ukupno je pod svojom palicom imao oko 50 vratara koji su dograbili nastup u Prvoj HNL. Žiger je kod njega trenirao od osme do dvanaeste godine života kad je otišao u London, ali i nakon odlaska je konstantno tijekom praznika dolazio na dodatne treninge kod svojeg domaćeg trenera.

– Uživam raditi s Karlom, izvrsno je odgojen i voli trenirati. Da može, trenirao bi i po danu i po noći. Kao spužva je. Upija, sluša i ima odlično razvijene radne navike. Nikad nisam trenirao takvog momka. Imamo odličnog mladog golmana za budućnost reprezentacije – rekao nam je Nježić prošle godine uoči utakmice juniorske Lige prvaka uoči četvrtfinalnog dvoboja Chelsea – Dinamo.

Baš se u toj utakmici u junaka prometnuo Žiger. Nakon regularnog vremena završilo je rezultatom 2:2 i nakon raspucavanja s bijele točke Žiger je s dvije obrane zaustavio mladim plavima snove o gigantskom dosegu u natjecanju. S druge strane je sjajan bio i Dinamov Dinko Horkaš, ali Žiger je pokazao zašto brani boje jednog od najpoznatijih nogometnih klubova na svijetu.

Samo jednom na posudbi

Ne samo da je tijekom svojeg odrastanja branio boje Chelseaja, već je to redovito radio u višim uzrastima. Kad je u toj utakmici skinuo dva jedanaesterca Dinamu imao je 17 godina u natjecanju gdje većina igrača ima 19. Jako puno o njemu govori da je dosad u Chelseaju, koji je najpoznatiji klub u svijetu po slanju igrača na posudbe, na posudbu otišao samo jednom, i to na kraću epizodu u petoligašu Suttonu, čisto da dobije osjećaj seniorskog nogometa na Otoku. U kratkoj posudbi odradio je jednu utakmicu te je, bez obzira na Suttonov poraz 3:0, proglašen igračem utakmice.

Da Lampard u posljednjim trenucima nije spašavao vratarsku situaciju u klubu s dosad sjajnim Mendyjem, možda bismo Žigerovo ime u prvoj postavi već i vidjeli, ali pored nevjerojatno nepouzdanog dvojca, Kepe i Caballera (koji je s 39 godina dvostruko stariji od Žigera), mladi Hrvat bi uz gust ritam utakmica mogao dobiti svoju priliku.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
13:17 30.10.2020.

Sokantno je kako nizak IQ imaju ovi komentatori ispod mene, kad im je problem razumjeti tekst ovog clanka. Sretan sam sto zivim daleko od ovih i ovakvih "genijalaca".

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
10:46 30.10.2020.

Najprije je “Dinamu rušio snove” a onda nastupio za engleskog velikana ?!

Avatar babinjak1984
babinjak1984
11:36 30.10.2020.

Neka netko ovo prevede..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije